DAN OPĆINE RAVNO
05-09-2019, 14:54

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona  danas je prisustvovao svečanoj sjednici Općinskoga vijeća povodom Dana općine Ravno.

Čestitajući žiteljima Općine njihov dan, kao i praznik Male Gospe, istaknuo je kako Ravno iz godine u godinu čini snažne iskorake u stvaranju boljih uslova za život svih njegovih građana.

„Svjedoci smo kako se Ravno posljednjih godina sve više razvija. Vi koji ovdje živite i radite najbolje znate kako to nije slučajno - to je plod sistemskog rada općinske uprave na čelu s načelnikom te podrške  kantonalnih institucija, ali  i  Ravnjana koji se vraćaju rodnom kraju i pokušavaju pomoći njegovu razvoju.

Posebno nas raduje uspješno završena prva faza i nastavak projekta komasacije Popova polja, možda najljepšeg kraškog polja u Evropi, koje bi svojim bogatstvom moglo hraniti ne samo naš kanton nego i cijelo Dubrovačko primorje. Uostalom, projekat rekonstrukcije Agrobiznis centra u Ravnom te uspostavljanje stalne komunikacije između poljoprivrednih proizvođača i potrošača poljoprivrednih proizvoda, dokaz su ozbiljnosti Vaših planova koje će Vlada HNK, putem resornog ministarstva, snažno podržati.

Istina, nije samo Popovo polje privredni resurs čiji razvoj želimo podržati i ubrzati. Turizam u Ravnom živi; ne samo kroz špilju Vjetrenicu nego i kroz turističku suprastrukturu izgrađenu na osnovama austrougarske željezničke stanice iz 1903. godine i uskotračne "Ćirine" pruge kao i kroz niz drugih projekata koje, u saradnji s drugim strukturama vlasti, provodi Općina.

Takođe, bolja saobraćajna povezanost i očuvan okoliš, uz postojeće resurse jamac su da će Ravno, iako najmlađa, i u buduće biti jedna od najpreduzetnijih jedinica lokalne uprave u našem kantonu.

Na kraju, dopustite mi iskazati ličnu, ali i podršku Vlade HNK, Vašoj  opredijeljenosti da Ravno razvijate u smjeru postizanja visokog društvenoga, socijalnog i komunalnog standarda, ne samo za njegove žitelje nego i za  sve veći broj turista koji s pravom dolaze uživati u iskonskoj i autentičnoj  ljepoti ovoga kraja. Na tom putu imate našu neupitnu podršku, te smo kao Vlada spremni i ovdje, kao i u svim drugim jedinicama lokalne uprave, s većom odlučnošću ući u nove projekte“ zaključio je premijer Herceg.

Svečanosti obilježavanja Dana općine prisustvovali su i Stjepan Krasić i Oliver Soldo, ministri u Vladi HNK.