DJEČJA SEDMICA: DODIJELJENE NAGRADE ZA NAJBOLJE LIKOVNE I LITERARNE RADOVE, TE SPORSTKE REZULTATE
05-10-2018, 15:21

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona i dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite danas su u prostorijama JU „Dječji dom“ Mostar dodijelili nagrade za najbolje i najoriginalnije likovne i literarne radove na temu: „Mjesto gdje se osjećam sretno“, te sportske rezultate djece bez roditeljske zaštite.

Predsjedavajući Špago pozdravio je prisutne rekavši kako se zajednički trebamo još više potruditi i raditi kako bi naša djeca imala bolju budućnost.

„Tradicionalno u prvoj sedmici oktobra brojnim aktivnostima obilježavamo Dječju sedmicu. Cilj Dječje sedmice je promicanje dječjih prava na različitim nivoima, usmjeravanje pozornosti javnosti prema pravima, potrebama i mjestu djece u društvenoj zajednici kao i aktivno učestvovanje djece u aktivnostima lokalne zajednice.

Ministarstvo zdravstva, rada  i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona u mandatu ove Vlade činilo je i čini sve da ispuni ove ciljeve i u tome smo imali i uspjeha i pozitivnih rezultata. Paritet u Vladi koji je služio mnogima kao alibi za nečinjenje ili opravdavanje neuspjeha, nama je osigurao legitimitet, jer su se naši projekti izdigli iznad svakodnevne matrice ponašanja i pokazali da je briga za djecu univerzalna formula osiguranja svjetlije budućnosti ove napaćene zemlje. Pokazali smo da je međuljudska, međunacionalna i međustranačka saradnja ne samo moguća, nego i poželjna. Ovo je naša zemlja i njena budućnost zavisi o našem međusobnom poštivanju i razumijevanju, toleranciji i spremnosti na kompromis“, rekao je ministar Opsenica.

Predsjedavajućem Špagi i ministru Opsenici uručene su zahvalnice za stalnu podršku djelovanju dječjih domova na području HNK.

Inače, Program obilježavanja Dječje sedmice započeo je podjelom đačkih torbi i školskog pribora za učenike iz socijalno ugroženih porodica, a nastavio se kroz sportske i zabavne igre, održavanje okruglih stolova na temu: „Udomiteljstvo iz perspektive udomljenika (djeteta)“ i izložbe likovnih radova.