FORUM O POLITIKAMA I MOGUĆNOSTIMA TERITORIJALNE SARADNJE
20-11-2018, 11:28

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona učestvuje na Forumu o politikama i mogućnostima teritorijalne saradnje, usmjerenima na tehnologiju, inovativnost i mladež u Jadransko-jonskom području, koji se održava u Tirani u Albaniji i koji je organiziran u okviru Jadransko-jonske mreže sveučilišta, regija, privrednih komora i gradova odnosno AI-NURECC inicijative.

Na početku zasjedanja Foruma, uz premijera Hercega, uvodno su govorili i gosp. Aldrin Dalipi, predsjednik Regionalnog vijeća Tirane, gosp. Andi Seferi, zamjenik gradonačelnika Tirane, NJ.E. Sanja Bujas Juraga, ambasadorica Republike Hrvatske u Albaniji.

Obraćajući se prisutnima, premijer Herceg, ujedno i član Izvršnog odbora Jadransko-jonske euroregije podsjetio je na to kako Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u cijelosti dijeli evropske vrijednosti integracija i čvrsto je opredijeljena da se, kroz partnerstvo i saradnju, još snažnije uključi u taj proces i tako doprinese što skorijem prijemu BiH u članstvo EU.

„Čvrsto vjerujemo u to kako smo dorasli tom izazovu, ali i da u svakom trenutku možemo  tražiti i dobiti pomoć onih koji su te kriterije već ispunili i dostigli evropske standarde.

U tom svjetlu, iščitavamo i Strategiju EU za Jadransko-jonsku euroregiju (EUSAIR) i AI NURECC - inicijativu ključnih dionika Jadransko-jonske regije, čiji cilj i jest podrška razvoju efikasnog multisektorskog i višerazinskog upravljanja provedbe EUSAIR-a i promicanje učinkovitije saradnje između regionalnih i lokalnih vlasti, sveučilišta, privrednih komora, udruženja mladih, preduzetnika i civilnog društva.

Vjerujemo kako će nam saradnja unutar Strategije i AI NURECC inicijative svakako pomoći u dostizanju postavljenog cilja: imati državu snažne privrede i zadovoljnih ljudi, državu u kojoj vladaju odnosi zasnovani na povjerenju i razumijevanju i državu pravne sigurnosti i vjerodostojne vlasti.

S druge strane, i sami želimo dati puni doprinos zajedničkom cilju Jadransko-jonske euroregije odnosno promicanju privrednog i socijalnog blagostanja, rasta i zapošljavanja u cijeloj regiji“, istaknuo je premijer Herceg. 

Naglašavajući kako Forum vidi, prije svega, kao priliku da se osmisle strateški pravci djelovanja  za mlade, potom za inovacije i nove tehnologije, a nakon čega slijede i zajedničke pripreme projekata za apliciranje na dostupne konkurse iz fondova EU, premijer Herceg podcrtao je i to kako Vlada HNK nema apsolutno nikakvih dvojbi i uložit će sve snage da, prekograničnom i međuregionalnom saradnjom, te zajedničkim radom na projektima usvoji evropske vrijednosti, ali i omogući promovisanje privrednih, kulturnih, prirodnih i drugih resursa, te njihovo održivo korištenje.

„Strategijom i Inicijativom želimo ući u nove oblike saradnje, s novim zadacima kojima ćemo se posvetiti predano i s dobrom voljom i na dobrobit svih naših građana. Spremni smo dati puni doprinos daljem razvoju Jadransko-jonske euroregije i svih zajednički dogovorenih politika i ciljeva“, zaključio je premijer Herceg.

Inače, AI-NURECC je inicijativa ključnih dionika Jadransko-jonske regije koju koordinira Konferencija perifernih pomorskih regija, uz podršku Jadransko-jonske euroregije, Foruma jadranskih i jonskih gradova, Foruma  jadranskih i jonskih privrednih komora i Asocijacije sveučilišta u Jadransko-jonskom području, koji su tokom održavanja Foruma organizovali i obuke za promicanje pristupa EU-programima, te pripreme i provođenja uspješnih projekata saradnje u EUSAIR-u.