MINISTRI TELETOVIĆ I FALADŽIĆ ČESTITALI DAN NEZAVISNOSTI BIH
28-02-2019, 9:44

Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša i Adnan Faladžić, ministar finansija uputili su čestitku građanima.

U čestitci ministra Teletovića stoji:

„Dvadeset sedam godina nakon historijskog referenduma na kojem su se građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, možemo biti ponosni na sve ono što je dobro i vrijedno učinjeno u proteklom vremenu, ali i iskazati zahvalnost svima koji su u uspostavljanju i očuvanje bosanskohercegovačke nezavisnosti uložili svoj rad, znanje i iskustvo, a osobito onima koji su za ostvarenje tog cilja položili svoje živote. Njihova žrtva obavezuje nas da stalno i ustrajno ukazujemo na neprocjenjivu vrijednost teško stečene nezavisnosti, ali i da učinimo sve kako bi te vrijednosti živjele među nama i kako bi se naša zajednička Domovina okrenula budućnosti i  boljem životu svih naših građana.

S ponosom se prisjećajući 28. februara i 1. marta 1992., koje je obilježila snažna volja i jedinstvo bosanskohercegovačkog naroda, u ime Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK i u lično, svim građanima Hercegovačko-neretvanskog kantona i građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan nezavisnosti BiH.“

U čestitci ministra Faladžića stoji:

„Naša zemlja ima svoju hiljadugodišnju tradiciju a kroz historiju je prošla težak put ka uspostavljanju nezavisne i moderne države. Na tom putu izgradnje, 1. mart predstavlja jedan od važnijih datuma te vjerujem u to da treba biti praznik svih građana i naroda.

Tih dana, prije 26 godina, nažalost, uslijedio je jako težak period za Bosnu i Hercegovinu a volja građana izražena na referendumu o njenoj nezavisnosti, suverenitetu  i nedjeljivosti ostaje nam kao tekovina koju vrijedi čuvati i njegovati - uvijek i ustrajno.

Bosna i Hercegovina ima jasan putokaz ka demokratskoj i modernoj državi izgrađenoj na osnovama zajedništva i tolerancije. Naša obaveza je da na njenom putu nezavisnosti i suverenosti damo svoj puni doprinos, ponosni na naše različitosti i multikulturalnost.

Ovom  prilikom, svim građankama i građanima upućujem iskrene čestitke  povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.“