DELEGACIJA REPUBLIKE AZERBAJDŽAN U RADNOJ POSJETI HNK

DELEGACIJA REPUBLIKE AZERBAJDŽAN U RADNOJ POSJETI HNK

Danas je u zgradi Gradske vijećnice Grada Mostara održan sastanak Delegacije Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona na čelu s dr. sc. Nevenkom Hercegom, premijerom Vlade i diplomatsko – gospodarske delegacije Republike Azerbajdžan, predvođenoga NJ.E. Eldarom Hasanovim, ambasadorom Republike Azerbajdžan.

Tom prilikom, premijer Herceg je gostima predstavio Hercegovačko-neretvanski kanton, te izrazio  spremnost za uspostavom snažnije privredne saradnje posebice u turizmu, poljoprivredi, obnovljivim izvorima energije, te infrastrukturnim projektima.

Govoreći o mogućnostima privredne saradnje, istaknuo je nekoliko konkretnih primjera privrednih projekata realizovanih na području BiH, te  iskazao spremnost za uspostavom slične saradnje i na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

„Danas sam bio domaćin NJ.E. Eldaru Hasanovu, ambasadoru Republike Azerbajdžan, koji je u naš grad doveo delegaciju privrednika iz Azerbajdžana. Na sastanku smo razgovarali  o prijateljstvu naših zemalja, njegovu proširenju, te o mogućim ulaganjima u Bosnu i Hercegovinu, osobito u naš Kanton“, rekao je premijer Herceg,  istaknuvši da je na sastanku iskazan interes za nekoliko značajnih projekata iz oblasti turizma, poljoprivrede i obnovljivih izvora energije.

„Iskreno se nadam da će ovo naše prijateljstvo biti unaprijeđeno  na privrednom planu i svekolikoj saradnji'', rekao je u izjavi za medije premijer Herceg.

'' Razgovarali smo o najbitnijim  područjima saradnje u privredi, turizmu, kao i o sveučilišnoj saradnji .  Također, današnji učesnici, predstavnici naših većih kompanija,  koje djeluju ne samo kod nas nego i u jugoistočnoj Evropi,  ukazali su interes za ulaganja u ovaj dio Hercegovine, ovaj lijepi grad Mostar.

Bitno nam je samo da postoji zdrav i siguran ugođaj i iskreno prijateljstvo, te sam siguran da je ovaj sastanak  početak multilateralne i bilateralne saradnje'', rekao je NJ.E. Eldar Hasanov, ambasador Republike Azerbajdžan.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, u izjavi za medije istaknuo je da su Gradu Mostaru potrebna investiranja i razvitak, a prijateljska zemlja Azerbajdžan nam nudi tu mogućnost da na zajedničkim projektima napravimo bolje uslove za život i doprinesemo bržem razvitku našeg grada, kantona i cijele BIH.

„Nadam se da je danas iskazana iskrena želja i volja za saradnjom, te da ovaj sastanak neće biti samo susret, nego da će razgovori biti nastavljeni i dovesti do željenih rezultata“, zaključio je gradonačelnik Bešlić.

Na sastanku su, uz premijera Hercega i NJ.E. ambasadora Hasanova, bili prisutni i: Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara,  Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNK, Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova u Vladi HNK, Zlatan Vujanović, ministar trgovine u Vladi FBiH, Vesna Hrsto v.d. direktorica Ureda Vlade ZHŽ za EU - integracije, Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNK, prof. dr. sc. Zoran Tomić, dekan Filozofskog fakulteta, Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK, Ivan Ićko Knezović, vlasnik i direktor SIK d.o.o. Mostar i Željko Božić, direktor Alfa Therm d.o.o. Mostar, Elnur Guliyev, šef Misije Diplomatskog zastupstva Republike Azerbajdžan u BiH, Seyran Mirzazada, direktor Ekonomskog i kulturnog centra Azerbajdžan,  Murat Türkoğlu, koordinator Istočne Europe, Araz Aliyev, predstavnik tvrtke ''Benkons-Bosna'', Aziz Shahhuseynov, direktor ''Srebreničanka''  d.o.o., Draško Lazovic, tvrtka ''Total Trade'' d.o.o., Suad Suljić i Samir Šibonić.

Nakon sastanka, upriličen je zajednički posjet Aluminiju d.d. Mostar.