DELEGACIJA VLADE POSJETILA OBNOVLJENI AERODROM U MOSTARU

DELEGACIJA VLADE POSJETILA OBNOVLJENI AERODROM U MOSTARU

Delegacija Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona predvođena dr. sc. Nevenkom Hercegom, premijerom Vlade posjetila je danas Aerodrom Mostar kako bi se na licu mjesta uvjerila u rezultate provođenja IPA projekta AdriStarter.

Marin Raspudić, direktor Aerodroma, koji je bio jedan od partnera projekta, istaknuo je  kako su, zahvaljujući tom projektu, proširili kapacitete terminalne zgrade, te je prilagodili licima s poteškoćama u kretanju. Zgrada Aerodroma ima znatno veće kapacitete nego ranije, suvremeno je opremljena i zahvaljujući rekonstrukciji može istovremeno primiti dva aviona. Nabavljeno je, također, i vozilo hitne pomoći na plinski pogon što će osigurati bolje uslove i kvalitetniju uslugu invalidima koji dolaze na Aerodrom.

''Nema razvoja privrede niti Kantona, ni cijelog regiona, bez razvoja Aerodroma Mostar, odnosno njegove modernizacije. Upravo zbog toga, Vlada HNK je u Rebalansu za prošlu godinu izdvojila 150.000,00 KM za završetak projekta koji je realizovan na Aerodromu Mostar, za modernizaciju pristaništa i još jednog stajališta za avione'',  rekao je tokom posjete premijer Herceg.

Podsjetio je, također, na to kako je Vlada HNK prvi put u Budžetu planirala 300.000,00 KM za subvencioniranje prijevoza putnika.

''Na taj način želimo pomoći naš Aerodrom i privući niskotarifne kompanije za koje vjerujemo da će pronaći interes da evropske i svjetske destinacije povežu s Mostarom.   Mostar  i Hercegovina imaju izuzetan turistički potencijal koji se može dodatno valorizirati zajedničkim nastupima i promovisanjem na sajamskim priredbama. Na tom tragu, danas smo dogovorili da predstavnici Vlade, Grada Mostara, Turističke zajednice i Aerodroma Mostar zajednički posjete Sajam u Irskoj te tom prilikom razgovaraju o mogućnostima uspostavljanja zračnih linija kompanije Ryanair. Smatramo kako su mogućnosti Aerodroma izuzetne jer, uz ostalo, on može biti i zamjenski aerodrom za Sarajevo koji zbog vremenskih uslova često ima problema s prihvatom aviona“, rekao je premijer Herceg.

Inače, u delegaciji Vlade, pored premijera Hercega, bili su i ministri Ajdin Teletović i Adnan Faladžić.