DIREKTORICA AGENCIJE ZA REGIONALNI RAZVOJ RH U VLADI HNK

DIREKTORICA AGENCIJE ZA REGIONALNI RAZVOJ RH U VLADI HNK

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona susreo se danas sa Stellom Arneri, direktoricom Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Teme razgovora bile su mogućnosti saradnje s fokusom na INTERREG IPA Program prekogranične saradnje Republika Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020, te programe transnacionalne saradnje INTERREG Mediteran i Dunav 2014.-2020.

Premijer Herceg upoznao je direktoricu Arneri s prioritetima u radu Vlade HNK, ističući  posvećenost procesu evropskih integriracija i regionalne saradnje uz bolje korištenje predpristupnih fondova EU. Na poseban način naglasio je strateške i prioritetne ciljeve definisane u Strategiji razvoja HNK, među kojima je podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, poljoprivrede i turizma, te održivo gospodarenje okolišem, prostorom, prirodnim i infrastrukturnim resursima. Također, uz ostale, istaknuo je nekoliko najvažnijih infrastrukturnih projekata od iznimnog značaja kako za HNK tako i za susjedne županije u RH.

Direktorica Arneri govorila je o u radu Agencije, koja je, uz ostalo, i Upravljačko tijelo INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje Republika Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020. Naglasila je kako će uskoro, u okviru tog Programa, biti raspisan drugi javni poziv, pozvavši institucije HNK da se, u saradnji s partnerima iz RH i Crne Gore, prijave s prijedlozima projekata od zajedničkoga interesa. Također, zahvalila je premijeru Hercegu na podršci u organizaciji današnje radionice o mogućnostima saradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz programe Evropske teritorijalne saradnje, koja će biti održana u saradnji s Centrom za evropske integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru, Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova RH,  te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU RH.

Premijer Herceg i direktorica Arneri izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom istaknuvši obostranu spremnost za njezinim osnaživanjem.