MINISTAR TELETOVIĆ S DELEGACIJOM EKONOMSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA ''DŽEMAL BIJEDIĆ''

MINISTAR TELETOVIĆ S DELEGACIJOM EKONOMSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA ''DŽEMAL BIJEDIĆ''

Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK  primio je danas u radni posjet  delegaciju Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru kako bi razmijenili mišljenja o mogućnostima međusobne saradnje u oblasti turizma.

U dužem otvorenom razgovoru, ponajviše je bilo riječi o pitanjima saradnje na planu prilagođavanja i usaglašavanja obrazovnih programa Univerziteta s rastućim potrebama turističkog sektora u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

S tim u vezi, doc. dr. sc. Azra Bajramović, v.d. dekanese i doc. dr. sc. Veldin Ovčina upoznali su ministra Teletovića s planom Univerziteta da u akademskoj 2017./2018. godini pokrene studijski program Turizam. Posebno je naglašeno kako se od Ministarstva  u ovoj pripremnoj fazi  očekuje objektivno  mišljenje o opravdanosti pokretanja jednog ovakvog studijskog programa,  a nakon njegovog pokretanja i pomoć kroz obavljanje studentske prakse u Ministarstvu i drugim relevantnim turističkim institucijama i organizacijama.

Ministar Teletović  podržao je ideju pokretanja ovog studijskog programa ističući kako je jedan je od glavnih uslova za izgradnju visokokvalitetne turističke destinacije upravo stručni kadar koji posjeduje kompetencije za obavljanje poslova osmišljavanja turističkih proizvoda. „Obrazovanje je oblik ulaganja u bolji kvalitet  i bez sumnje doprinosi pretvaranju  komparativnih prednosti naših destinacija u konkurentske prednosti što je od značaja za naše pozicioniranje na turističkom tržištu“, kazao je ministar Teletović ističući i to  da je Ministarstvo usmjereno ka iznalaženju novih razvojnih pomaka  upravo kroz saradnju struke i nauke.

Kada je riječ o obavljanju studentske prakse, ministar Teletović istaknuo je da su vrata Ministarstva otvorena za buduće studente ovog studijskog programa. Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša već ima praktično iskustvo u tom dijelu budući da je prošle godine omogućilo obavljanje studentske prakse određenom broju studenata Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti upravo sa studijskih programa turizma i zaštite okoliša.

Na kraju sastanka dogovoreno je kako će se vrlo skoro razgovarati i o drugim modalitetima eventualne saradnje Ministarstva i Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara.