MOSTAR: KRAJ RADOVA NA KOLEKTORIMA DO JUNA 2018.

MOSTAR: KRAJ RADOVA NA KOLEKTORIMA DO JUNA 2018.

Zbog kašnjenja radova na izgradnji kolektora i pročistača otpadnih voda u Gradskoj vijećnici u Mostaru održan je sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici institucija i tvrtki uključenih u realizaciju tog iznimno zahtjevnog infrastrukturnog projekta.

Po riječima mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića, radovi na mikrotuneliranju na lijevoobalnom kolektoru započet će najkasnije do 7. decembra 2017. godine.

Radove će izvoditi njemačka tvrtka Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau GmbH & Co. KG iz Kassela, a vrijednost radova je 10,6 miliona maraka.

Na sastanku je zaključeno da se do 7. decembra napravi i novi dinamički plan, po kojemu bi radovi morali završiti do kraja juna 2018. godine. Također, vjerojatno će se morati produžiti ugovor s grčkom tvrtkom Actor, koja izvodi radove na izgradnji pročistača te utvrditi datum njihovog puštanja u rad za što će biti potrebno osigurati sredstva s gradskog, kantonalnog i federalnog nivoa.

Razgovarano je i o problemu povrata PDV-a i dvostrukog oporezivanja izvođača radova.

Današnjem sastanku prisustvovao je i dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade HNK, Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta F BiH, predstavnici Evropske komisije, Svjetske banke, PIT tima za provođenje projekta izgradnje pročistača otpadnih voda, federalnog i kantonalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Agencije za vodno područje sliva Jadranskog mora te predstavnici izvođača radova.

Inače, vrijednost projekta izgradnje glavnog kanalizacijskog kolektora i pročistača otpadnih voda iznosi oko 23 miliona maraka, a radovi na izgradnji započeli su 2015. godine.