NAJAVA: DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE I UNICEF-a U HNK

NAJAVA: DELEGACIJA EVROPSKE UNIJE I UNICEF-a U HNK

Nj. E. Sinno Khaldoun, zamjenik šefa Delegacija Evropske unije u BiH i Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a u BiH posjetit će u utorak 15. maja Hercegovačko-neretvanski kanton kako bi, kroz primjer nekoliko povezanih i međuzavisnih aktivnosti u Mostaru, sagledali rezultate zajedničkog djelovanja čime će ujedno obilježiti i Međunarodni dan porodice.

Mostar je trenutačno jedna od lokacija na kojoj EU i UNICEF, u saradnji s gradskim i kantonalnim institucijama, provode dva programa: regionalni projekat „Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece s poteškoćama na Zapadnom Balkanu i Turskoj” i bosanskohercegovački projekat „Transformacija ustanova za zaštitu djece i sprječavanje razdvajanja porodice“.

Program posjete započet će sastankom u 10 sati u Gradskoj Vijećnici u Mostaru, na kojemu će, kao posebni gosti, učestvovati djeca uključena u navedene projekte.

Na sastanku koji će biti otvoren za medije, prisustvovat će Nj. E. Sinno Khaldoun, zamjenik šefa Delegacija Evropske unije u BiH, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, te Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a u BiH.

Tokom posjete Mostaru gosti će obići i Dječji dom u Mostaru, IV Osnovnu školu, koja provodi programe podrške za kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, te predškolsku ustanovu "Dječji vrtići" Mostar, koja je jedna od dobrih primjera usluga podrške ranom rastu i razvoju za svako dijete.