OBILJEŽEN ZAVRŠETAK PRVE FAZE PROJEKTA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

OBILJEŽEN ZAVRŠETAK PRVE FAZE PROJEKTA ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i dr. Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina na simboličan su način otkrivanjem ploče Srednje škole u Čapljini službeno označili završetak prve faze Projekta energetske efikasnosti u HNK.

„Energetskom obnovom objekata Javne ustanove IV. osnovna škola u Mostaru, Osnovne škole fra Didaka Buntića u Čitluku, Osnovne škole Crnići u Stocu, Srednje građevinske škole Jurja Dalmatinca u Mostaru, Srednje škole u Čapljini, Javne ustanove  Srednja škola Konjic  i   Doma zdravlja u Jablanici, ostvarene su značajne uštede električne i toplinske energije, smanjeni troškovi za energiju te povećana ugodnost boravka i rada u njima. Ovakvi rezultati ponukali su Vladu, da uz više od pet miliona konvertibilnih maraka,  realizovanih u okviru Projekta energetske efikasnosti u BiH, izdvoji  i dodatnih milion budžetskih sredstava za obnovu Osnovne škole Gnojnice, Osnovne škole Crnići, Srednje škole Neum, Osnovne škole Antuna Branka Šimića i Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića u Mostaru, te Osnovne škole Ravno kako bi se i u tim školama koje, u ovoj fazi, nisu bile obuhvaćene Projektom, osigurali kvalitetniji uslovi za boravak učenika i rad prosvjetnih radnika.  

Uspješna realizacija prve faze Projekta energetske efikasnosti, dodatno je osnažila našu namjeru za nastavkom aktivnosti usmjerenih ka poboljšanju infrastrukture javnih objekata. Vrlo skoro očekujemo potpisivanje ugovora o realizaciji projekata energetske obnove zgrada osnovnih škola Silvija Strahimira  Kranjčevića  u Mostaru  i kardinala Stepinca u Neumu, te Srednje škole Jablanica i Srednje građevinske škole u Mostaru“, rekao je premijer Herceg obraćajući se prisutnima tokom promocije koja je organizirana u dvorani Hotela „Mogorjelo“ u Čapljini.

Učesnike promocije, uz premijera Hercega, pozdravili su i načelnik Vidić, Ivan Topić, predstavnik Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Ajla Mostarac, predstavnica UNDP-a, te Željka Previšić, direktorica S.Š. Čapljina kojoj je premijer Herceg uručio i certifikat o energetskoj efikasnosti Škole.

Promociji su prisustvovali i predstavnici općina, ustanova koje su učestvovale u projektu, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Implementacijske jedinice Svjetske banke, te izvođača radova koji su zajedno s ostalim gostima pogledali video-prezentaciju o realizaciji Projekta.

Video prezentacija: https://www.youtube.com/watch?v=sQEJLBbw72s