ODRŽANA ŠESTA VEČER POSAVINE U HERCEGOVINI

ODRŽANA ŠESTA VEČER POSAVINE U HERCEGOVINI

U okviru 21. Međunarodnog sajma privrede - Mostar 2018. sinoć je održana šesta manifestacija „Večer Posavine u Hercegovini“.

Večer je započela prepoznatljivom dobrodošlicom i dočekom suorganizatora večeri premijera vlada Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegbosanskog kantona dr. sc. Nevenka Hercega, Marijana Klaića, Zdenka Ćosića i Ivana Jozića.

„Ovo je večer druženja i prijateljstva, susret sjevera i juga šesti puta za redom na ovoj tradicionalnoj večeri koja prati Sajam privrede u Mostaru i Filmski festival u Orašju. Na ovogodišnjem privrednom sajmu osigurali smo prostor od 360 m2 za izlagače iz Posavskog kantona koji je popunjen sa 25 izlagača jer želimo osnažiti dijalog privrednih subjekata, što u konačnici može polučiti pozitivan rezultat u razvoju privrede, kako Kantona tako i cijele BiH. Večer je na tragu boljeg upoznavanja, zajedništva, saradnje i razmjene informacija i iskustva u iznalaženju rješenja za probleme koje nam stoje na putu u našem svakodnevnom profesionalnom radu“, rekao je, uz ostalo, u prigodnom obraćanju premijer Klaić i uputio poziv za dolazak u Posavinu na manifestaciju „Dani hrvatskoga filma“ u Orašju.

U ime domaćina i suorganizatora iz tri hercegovačka kantona prisutnima se obratio  premijer Jozić rekavši kako je Večer posavine u Hercegovini povezala geografski udaljena područja BiH, Posavinu i Hercegovinu, te šalje pozitivnu poruku poziva na zajedništvo i saradnju.

Kroz nastupe HKUD Napredak Odžak, KUD Rudine -Vidoši iz Livna i tamburaškog sastava ''Begeš'' , prisutni su uživali u bogatstvu narodnih nošnji i izvornih pjesama.