ODRŽANA RADIONICA O MOGUĆNOSTIMA SARADNJE RH I BIH KROZ PROGRAME EVROPSKE TERITORIJALNE SARADNJE

ODRŽANA RADIONICA O MOGUĆNOSTIMA SARADNJE RH I BIH KROZ PROGRAME EVROPSKE TERITORIJALNE SARADNJE

U organizaciji Vlade HNK i Centra za evropske integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru i partnera iz RH:  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i evropskih poslova,  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Agencije za regionalni razvoj, danas je  organizirana radionica o temi: "Mogućnosti saradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz programe Evropske teritorijalne saradnje“.

U ime dr. sc. Nevenka Hercega, premijera Vlade Hercegovačko- neretvanskog kantona, prisutne je pozdravio Veselko Čerkez, šef Kabineta predsjednika izražavajući  zadovoljstvo što je Hercegovačko – neretvanski kanton prepoznat  kao kanton koji želi i može biti pouzdan partner u programima prekogranične saradnje.

„Vlada HNK opredijeljena je za jače učestvovanje u projektima prekogranične saradnje, a kao jedan od najznačajnijih prioriteta u radu definisali smo učestvovanje u programima kao što su: MEDITERAN, DUNAV i spomenuti tzv. trilateralni program.

To opredjeljenje dodatno smo osnažili prošlogodišnjim donošenjem integrirane Strategije razvoja HNK, koja, uz visoke standarde zaštite okoliša, kao ključne sektore ekonomskoga razvoja, identificira malo i srednje preduzetništvo, obnovljive izvore energije i turizma utemeljena na prirodnoj i multikulturalnoj raznolikosti Kantona.

Promovisanje privrednoga i društvenoga boljitka i rasta u regiji poboljšanjem atraktivnosti, konkurentnosti i povezivanja regija cilj je kojem smo posvećeni.  Želimo, dakle, aktivnije učestvovati u povezivanju regija, očuvanju, zaštiti i poboljšanju kvalitete okoliša, te povećanju atraktivnosti regija, a kao jedini bosanskohercegovački izlaz na more želimo dinamičnije učestvovati i u poticanju inovativnoga pomorskog i morskoga rasta.
 
Mogućnosti koje nam se nude kroz različite programe transnacionalne i prekogranične saradnje iziskuju posjedovanje neusporedivo većih znanja i institucionalnih kapaciteta nego što ih mi danas imamo, i to je činjenica i to je  tako. Međutim, zahvaljujući našim prijateljima  koji imaju znanje, iskustvo, dobru volju i jasniju viziju evropskih programa teritorijalne saradnje,  o čemu će nam danas govoriti, ne sumnjam u to kako će nas, predavanjima i edukacijskim radionicama, obogatiti novim znanjem i iznimno dobrodošlim i korisnim informacijama, rekao je šef Kabineta Čerkez naglasivši i to kako je Vlada Hercegovačko- neretvanskog kantona spremna  i dalje biti siguran i pouzdan partner u svim programima saradnje.

Prisutnima se obratila i dr. sc. Mirjana Milićević, voditeljica Centra za evropske integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru, gđa Jadranka Modrić, konzul gerant RH u BiH, gđa Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, gđa Stella Arneri, direktorica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske,  gđa Kristina Bilić, pomoćnica ministrice za regionalni razvoj i fondove EU i  dr.sc. Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu saradnju Sveučilišta u Mostaru.

U okviru radionice prezentovana je teritorijalna saradnja s fokusom na programe u kojima učestvuje BiH: INTERREG IPA Program prekogranične saradnje Republika Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020, te programe transnacionalne saradnje INTERREG Mediteran i Dunav 2014.-2020.

 Inače, Radionici je prisustvovao i Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova HNK.