PREMIJER HERCEG OTVORIO IV. MEĐUNARODNU NAUČNO-STRUČNU KONFERENCIJU

PREMIJER HERCEG OTVORIO IV. MEĐUNARODNU NAUČNO-STRUČNU KONFERENCIJU

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je u Intera tehnološkom parku u Mostaru otvorio IV. Međunarodnu naučno-stručnu konferenciju o temi: „Tehnologija i ugradnja otvora“.

Otvarajući Konferenciju, premijer Herceg uputio je čestitku organizatorima koji su omogućili prezentaciju najnovijih naučnih i tehnoloških dostignuća iz oblasti oblikovanja, proizvodnje i primjene otvora, ali i s njima usko povezanih višestruko važnih tema energetske efikasnosti i održive gradnje.

„Podsjetit ću kako je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u protekle dvije godine napravila značajan iskorak upravo na planu poboljšanja energetske efikasnosti javnih objekata u području školstva i zdravstva. Kroz učestvovanje u projektu Energetske efikasnosti u F BiH obnovili smo šest školskih objekata i jedan dom zdravlja, a ove godine u toku je obnova još četiri. Kroz dodatna budžetska ulaganja u obnovu još šest školskih objekata uspjeli smo stvoriti ugodnije okruženje za boravak i rad, te ostvarili značajnije energetske i budžetske uštede,“ rekao je premijer Herceg.

Premijer Herceg istaknuo je i to kako ove aktivnosti zahtijevaju značajna sredstva, te da ulaganje u energetsku obnovu javnih objekata prati njihovu 3E - energetsku, ekonomsku i ekološku (okolišnu) opravdanost kroz vrijeme, kao i to da su ta ulaganja značajna i kao vid ulaganja u zaštitu okoliša jer prostor u kojem živimo moramo čuvati - što je naša obaveza prema sadašnjim ali i budućim naraštajima.

„Vlada je prihvatila učestvovanje u nastavku Projekta energetska efikasnost u F BiH u okviru kojeg od 2018. do 2022. godine planiramo uložiti oko 20 miliona KM u obnovu javnih objekata u sektorima obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i unutrašnjih poslova“, rekao je premijer Herceg istaknuvši kako su za Vladu, kao donositelja odluka na kantonalnom nivou, od iznimnog značaja i teme o održivoj gradnji koja odgovara duhu i karakteru ambijenta u kojem se nalazi, te intenzivnijem poticanju energetske efikasnosti u zgradarstvu.

„Duboko uvjeren kako će Konferencija doprinijeti ne samo širenju znanja nego i uspostavljanju savremenih -prema okolišu prijateljskih praksi u arhitekturi i građenju, te kako će i nama donositeljima odluka dati određene smjernice za uspostavljanje novog zakonodavnog okvira u ovim oblastima, proglašavam otvorenom IV. Međunarodnu naučno-stručnu konferenciju „Sfera 2017 - Tehnologija i ugradnja otvora““, zaključio je premijer Herceg, poželjevši prisutnima uspješan rad.

Inače, IV. Međunarodna naučno-stručna konferencija trajat će dva dana i okupiti više od 400 privrednika i preduzetnika iz regije.