PREMIJER HERCEG OTVORIO STOLAČKU TARČU

PREMIJER HERCEG OTVORIO STOLAČKU TARČU

Dr. sc. Nevenko Herceg,  premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona otvorio je u Stocu treći po redu srednjovjekovni sajam "Stolačka tarča", koji je započeo svečanim mimohodom viteških skupina iz središta Stoca.

Čestitavši organizatorima, premijer Herceg na poseban način pozdravio je stolačke vitezove hercega Stjepana Kosače i njihove prijatelje vitezove i viteške grupe iz Republike Hrvatske i Slovenije zahvalivši im jer njeguju ideje viteštva, čuvaju historijsku baštinu i poučavaju nas - ne samo o bogatoj istoriji nego i općim ljudskim i civilizacijskim vrijednostima.

Rekao je, također, da je Stolac najbolji primjer narodne predaje koja kaže da je sretan i s jednom blagodati više onaj koji baštini  historiju, tradiciju i kulturu svojih predaka.

''Općina Stolac i naš kanton mogu biti sretni jer je upravo na ovoj našoj bogatoj tradiciji rođena jedinstvena Stolačka tarča, uprizorenje svakodnevnice jedne srednjovjekovne utvrde'', rekao je premijer Herceg, napomenuvši pri tome kako pored turističke i privredne ova manifestacija prvenstveno ima funkciju očuvati kulturno-historijsku i prirodnu baštinu.

Stolačka tarča prva je manifestacija takvoga tipa u Bosni i Hercegovini koja je na starom gradu Vidoškom u Stocu i ove godine okupila veliki broj domaćih i stranih posjetitelja, te će u dva dana trajanja biti poprište viteških borbi i predstava. Ovogodišnja Tarča imat će dosada najveći broj učesnika, njih preko 90, iz Stoca, Klisa, Koprivnice, Zagreba, Orahovice, Konjščine, Šibenika, Vrane, Paga, Knina, te Jesenica u Sloveniji.