PREMIJER HERCEG POSJETIO AKADEMIJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

PREMIJER HERCEG POSJETIO AKADEMIJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona posjetio je danas u Širokom Brijegu Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru.

„Zahvaljujući predanosti nastavnika, saradnika, studenata i cjelokupnog osoblja, te uz podršku institucija među kojima svakako treba izdvojiti i Vladu HNK, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru postala je, ne samo poznata, nego i ugledna znaučno-umjetnička institucija kako u našim hercegbosanskim, tako i širim regionalnim okvirima. Pokazatelj značenja i ugleda Akademije jest i činjenica da su tokom dvadeset dvije godine postojanja kroz njezine klase prošli studenti iz BiH, Hrvatske, Ukrajine, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Njemačke i Slovačke“, rekao je dekan Stjepan Skoko zahvalivši premijeru Hercegu na podršci i razumijevanju za planove, aktivnosti i projekte Akademije.

„Studenti se mogu opredijeliti za slikarski, kiparski i grafički odjel. U skladu sa bolonjskim procesom, po kojemu se provode svi studijski programi na Akademiji,  2011. godine usvojen je plan i program i pokrenut poslijediplomski trogodišnji doktorski studij slikarstva „Ars Sacra“. Završetkom toga studija stječe se titula doktora umjetnosti“, naglasio je dekan Skoko.

Premijer Herceg izrazio je zadovoljstvo radom Akademije rekavši kako je obrazovanje prioritet djelovanja Vlade.

„Uz redovno mjesečno sufinansiranje Sveučilišta i Univerziteta u ukupnom iznosu od 7.870.000 KM, Izmjenama i dopunama Budžeta za 2017. godinu Vlada je osigurala i više od 1.000.000 KM za različite projekte za nauku i naučne institucije. Uz to, s ciljem poboljšanja materijalnog statusa studenata, osigurali smo i sredstva za 1650 stipendija i subvencija za smještaj u studenske domove“, rekao je premijer Herceg.

Premijer Herceg i dekan Skoko složili su se kako je potrebno nastaviti i još više osnažiti zajedničku saradnju na dobrobit studenata, akademske zajednice i cijeloga društva.