PREMIJER HERCEG U DELEGACIJI BIH U NOVOM ZELANDU I AUSTRALIJI

PREMIJER HERCEG U DELEGACIJI BIH U NOVOM ZELANDU I AUSTRALIJI

Delegacija Bosne i Hercegovine, u kojem je i dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, boravi u posjeti Novom Zelandu i Australiji s ciljem unaprjeđenja političke, privredne i ekonomske saradnje tih zemalja i BiH, što će, u konačnici, biti dodatnom potvrdom prijateljstva, ali za rezultat imati i podršku tih zemalja Bosni i Hercegovini na njezinu evroatlantskom putu i članstvu u različnim međunarodnim organizacijama, pogotovo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Posjeta Delegacije BIH je započela radnim sastankom s Jacindom Ardern, predsjednicom Vlade Novoga Zelanda, te predsjedateljicom Vrhovnoga suda i Administratoricom Vlade Novoga Zelanda Dame Sian Elias. Tim povodom upriličen je i obilazak Pukeahu - Ratnoga nacionalnog memorijalnoga parka, gdje su članovi Delegacije, predvođeni prof. dr. Draganom Čovićem, predsjedateljem Predsjedništva BiH položili vijenac i odali počast svim palim pripadnicima Vojske Novoga Zelanda.

Članovi Delegacije su imali i sastanak s predstavnicima Hrvatskoga kulturnog društva Novoga Zelanda, koje zastupa najveću hrvatsku organizaciju na Novom Zelandu, a uloga mu je očuvanje identiteta Hrvata, jezika i kulture. Također je organizirana posjeta porodici Šimunović, koja se bavi uzgojem maslina, po čemu je jedna od najpoznatijih u tom dijelu svijeta.

Posjeta Delegacije BIH Australiji započela je  polaganjem vijenca u Ratnom memorijalu Australije i odavanjem počasti žrtvama australske vojske, te nastavljen sastankom s generalnim guvernerom Australije, gosp. Cosgrove. Razgovarano je o sveukupnim odnosima BiH i Australije, ali i o trenutačnom političkom stanju u BiH, njezinu napretku na području evroatlantskih integriranja i prijemu u Svjetsku trgovinsku organizaciju, kojega će, kako se očekuje, Australija podržati.

Na sastanku je istaknuto i to kako BiH već godinama uspješno sarađuje s NATO-om, kao članica njegova programa „Partnerstvo za mir“, ali i stalnim učestvovanjem u mirovnim misijama diljem svijeta. Ulazak BiH u tzv. „MAP“ odnosno „Akcijski plan za članstvo“ i njezino punopravno članstvo u tom savezu bit će dodatni jamac stabilnosti i miru ne samo u našoj državi, nego i u cijeloj regiji.

Generalni guverner, gosp. Cosgrove pružio je punu podršku naporima koje BiH ulaže u vezi s približavanjem članstvu u Evropsku uniju i NATO, te istaknuo kako udaljenost Australije i BiH neće biti zapreka za izgradnju još boljih odnosa između prijateljskih država.

U Sydneyu su članovi Delegacije BiH održali sastanak sa zastupnicima krovne Australsko-bosanskohercegovačke kulturne udruge, koji su govorili o svome djelovanju i radu, pri tom posebice ističući angažovanje njihova Kulturno-umjetničkoga društva, koje nastoji sačuvati vrijedne i lijepe običaje, kulturu i jezik svoje domovine.