PREMIJER HERCEG: VLADA HNK SAMO JEDAN OD POSLODAVACA U ZDRAVSTVU

PREMIJER HERCEG: VLADA HNK SAMO JEDAN OD POSLODAVACA U ZDRAVSTVU

Komentarišući zahtjeve zaposlenika u zdravstvu HNK i najavu generalnog štrajka, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade još jednom je podsjetio kako je riječ o vrlo složenom pravnom i finansijskom  izazovu za čije rješavanje je, pored Vlade HNK i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, potrebno uključiti sve relevantne čimbenike: Skupštinu HNK, Zavod zdravstvenog osiguranja HNK, predstavnike osnivača (općine i Grad Mostar), menadžment bolničkih i zdravstvenih ustanova u HNK, odnosno bolnica i domova zdravlja, kao i druge suosnivače: vlade Zapadnohercegovačkog i Hercegbosanskog kantona i njihove zavode zdravstvenog osiguranja, te Vladu Federacije BiH, kako bi zajedničkim snagama pristupili rješavanju svih otvorenih pitanja.

„Kada je u pitanju sistem zdravstva u HNK, činjenica je kako u njemu postoji više osnivača, suosnivača, a time i poslodavaca - negdje je to jedinica lokalne samouprave, negdje jedan, negdje više kantona, a negdje Federacija. Iz toga se jasno zaključuje kako je Vlada HNK samo jedan od poslodavaca. Stoga je u proces razgovora potrebno uključiti sve njih jer nitko pojedinačno ne može stvarati i preuzimati finansijske obaveze koje bi nametnuo drugima jer bi to moglo dovesti do dodatnih poteškoća u funkcionisanju sistema.

Poznato je kako je finansijski okvir u HNK za zdravstvo za ovu godinu oko 133 miliona KM i u okviru toga iznosa jedino možemo voditi daljnje razgovore. Zahtjevi sindikata mogu biti razmatrani samo u tom okviru i to racionalizacijom poslovanja i harmonizacijom primanja“, rekao je premijer Herceg dodavši i to kako će pitanja iz oblasti zdravstva koja se odnose na Vladu HNK biti rješavana u sklopu resornog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite.