PRVI ZAMJENIK VISOKOG PREDSTAVNIKA U VLADI HNK

PRVI ZAMJENIK VISOKOG PREDSTAVNIKA U VLADI HNK

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je primio Dennisa W. Hearnea, prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH.

Budući da je ovo nastupna posjeta zamjenika visokog predstavnika Hercegovačko-neretvanskom kantonu, premijer Herceg iskoristio je današnji susret čestitati gosp. Hearneu na preuzimanju zahtjevne i odgovorne zadaće, zaželjevši njemu i njegovim saradnicima puno uspjeha u radu.

Premijer Herceg istaknuo je dosadašnju dobru saradnju s Uredom visokog predstavnika, izrazivši spremnost za njezinim nastavkom.

Govoreći o aktuelnom stanju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i aktivnostima Vlade, istaknuo je kako je Vlada mandat započela u ozbiljnim finansijskim problemima, a dugovi Kantona i stvorene finansijske obaveze iznosili su desetke miliona KM.

Stoga je ključni cilj Vlade u prvoj godini mandata bila stabilizacija Budžeta i uvođenje reda u javne finansije, dodavši kako su na tom tragu učinjeni snažni iskoraci. Javne finansije su stabilizirane, Budžet iz kategorije socijalnog prešao u kategoriju razvojnog, a prvi put u historiji Kantona u 2017. godini ostvaren je višak prihoda u Budžetu, koji je uglavnom dodijeljen općinama za njihove najnužnije potrebe.

Rekao je i to kako je Vlada posebnu pozornost posvetila donošenju strateško-planskih dokumenata, Razvojne strategije HNK i Prostornog plana, te donošenju niza drugih zakona koji će HNK svrstati u privredno konkurentnu regiju.

U ostvarenju tog cilja, značajna je i uloga Aerodroma Mostar za čiji je razvoj i podršku otvaranju novih linija Vlada i ove godine izdvojila 500.000,00 KM. Naglasio je kako uskoro očekuje prve letove novootvorenim linijama koje će Mostar povezati s drugim gradovima u Evropi i svijetu.

Premijer Herceg je, također, istaknuo da je obrazovanje u vrhu prioriteta njegove Vlade i da su ulaganja u obrazovanje najisplativija investicija. Uz stipendiranje i sufinansiranje smještaja studenata u studentske domove, značajne aktivnosti provode se i na projektima Energetske efikasnosti, a cilj Vlade je u narednim godinama energetski utopliti i obnoviti sve javne školske i zdravstvene objekte u Kantonu.

Od ostalih aktivnosti Vlade, izdvojio je i nedavno usvojeni  Zakon o zaštiti porodice s djecom za što je u Budžetu osigurano više od 5 miliona KM.

Herceg je istaknuo kako bi podrška Vlade svim segmentima društva bila još snažnija kada bi došlo do promjene nepravednog Zakona o raspodjeli javnih prihoda. Rekao je kako je u zadnjih deset godina primjenom postojećeg Zakona, Kanton oštećen najmanje za jedan godišnji Budžet.

Postojeći Zakon ne podržava većina kantona, te stoga očekuje njegovu skoru promjenu koja će podrazumijevati pravičniju raspodjelu prihoda.

Premijer Herceg posebno se osvrnuo na političke prilike u Bosni i Hercegovini i njihov utjecaj na Kanton.

„Bez poštivanja Odluke Ustavnog suda i izmjena Izbornog zakona nije realno očekivati pozitivne pomake u BiH. Stoga od Vas očekujem da svojim autoritetom utječete na to da ovo pitanje što prije bude riješeno. Rješenje mora biti u skladu sa Odlukom Ustavnog suda i mora osigurati svakom konstitutivnom narodu pravo biranja njihovih predstavnika.

Samo tako izabrani i legitimni predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda mogu odgovoriti svim izazovima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Svako odlaganje provođenja Odluke Ustavnog suda i izmjene Izbornog zakona dodatno usložnjava  političke prilike, koči reformske procese i snažno utječe na ukupne prilike u Bosni i Hercegovini'', rekao je premijer Herceg.

Dodao je i to kako se nerješavanje ovih pitanja neminovno odražava i na ukupne odnose u Gradu Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Prvi zamjenik visokog predstavnika gosp. Hearne zahvalio je premijeru Hercegu na čestitkama i izraženoj spremnosti za saradnjom, dodavši kako je cilj njegove posjete da se kroz razgovor s najodgovornijim ljudima Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona lično upozna s aktuelnim prilikama kako u Gradu tako i u Kantonu.

Pozdravio je dosadašnje rezultate rada Vlade ohrabrivši premijera Hercega da nastavi započete procese. Govoreći o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini rekao je:
''Evidentan je određeni zastoj u provođenju reformi koje su važne, prije svega za građane, ali i za evropski put Bosne i Hercegovine. Iako je jasno da su političke stranke već započele pripreme za opće izbore ove godine, siguran sam  kako još uvijek ima dovoljno vremena da se ostvare svi zacrtani ciljevi.

Slažem se da je potrebno provesti  izbornu reformu i osigurati nesmetano održavanje izbora i implementaciju izbornih rezultata.  Na tom tragu, važan je stalni dijalog i maksimalna odgovornost svih političkih čimbenika.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, putem njihovih predstavnika u Bosni i Hercegovini, stalna su podrška ovdašnjim vlastima, a kada je u pitanju Izborni zakon očekujemo i nadamo se pronalasku najboljih kompromisnih rješenja prihvatljivih za sve, osobito kada se radi o izboru za Dom naroda i članove Predsjedništva BiH'', zaključio  je gosp. Hearne.

Učesnici sastanka zajednički su konstatirali kako dijalog nema alternativu i kako se pri donošenju svih važnih odluka u ovoj zemlji mora uvažiti činjenica da je ovo država tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana.