SAJAM BORAČKIH ZADRUGA

SAJAM BORAČKIH ZADRUGA

U okviru „Dana promocije zapošljavanja boraca“ Ministarstvo za pitanja boraca Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je organizovalo „Prvi sajam boračkih zadruga u HNK“. Na šetalištu Nikole Šubića Zrinjskog u Mostaru boračkih zadruge su na štandovima promovisale svoje proizvode, približivši ih javnosti i potencijalnom tržištu.

„Zahvaljujući Programu Vlade HNK utemeljena je 21 boračka zadruga sa 214 zadrugara sa bračkim statusom, oko 17 zaposlenih i više od 200 sezonskih radnika i kooperanata. Obrađuju približno 70.000 ha zemljišta. Dakle, bilježimo uspon u radu. Program nastavljamo i dalje s ciljem poticanja obrta boraca, porodičnih poljoprivrednih gospodarstva i samozapošljavanja boračkih poljoprivrednika“, rekao je obraćajući će prisutnima Oliver Soldo, ministar za pitanja boraca HNK.

Tom prilikom, ministar Soldo podsjetio je i na realizovanje Programa „Projekti i mogućnosti zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca“, u okviru kojega je u protekloj godini zaposleno 36 lica.

„Program zapošljavanja nastavljamo i  ove godine, gdje ćemo obuhvatiti  i djecu ratnih vojnih invalida“, rekao je ministar Soldo.

Na današnjem Sajmu na kojem je učestvovalo četrnaest izlagača iz Hercegovine prisutni su bili i ministri Slađan Bevanda i dr. sc. Rašid Hadžović, ministri u Vladi HNK.

Inače, Sajmu je prethodio okrugli stol o temi:  „Podrška integraciji boraca na tržište rada“ održan u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.
Istaknuto je kako je okrugli stol prilika za otvoreni dijalog o problematici s kojom se susreće boračka populacija u integriranju na tržište rada.