SAOPŠTENJE UPRAVE ZA CIVILNU ZAŠTITU I VATROGASTVO HNK

SAOPŠTENJE UPRAVE ZA CIVILNU ZAŠTITU I VATROGASTVO HNK

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu od početka godine zabilježeno je više od 1700 požara, a zahtjev za pomoć u gašenju požara iz zraka upućen je 8 puta prema Oružanim snagama BiH, te jednom prema EUFOR-u u BiH. Prva velika serija požara koja je zahvatila HNK počela je 24.6.2017. godine u Jablanici kada je na strmim, visokim i minama-kontaminiranim liticama  Čvrsnice grom zapalio šumu. S obzirom na to kako je odmah na početku bilo jasno da je požar moguće gasiti samo iz zraka, CZ općine Jablanica traži zahtjev  za angažovanje helikoptera,  koji  preko Operativnog centar CZ HNK odobrava direktor Uprave za CZ i vatrogastvo i šalje prema Federalnom operativnom centru u Sarajevu, koji dalje po standardnoj proceduri prosljeđuje u Ministarstvo sigurnosti BiH. Oružane snage BiH odobravaju zahtjev, helikopteri djeluju na terenu i požar je zaustavljen u svom širenju. Dana 2.7. izbija novi požar u općini Neum kod sela Drijen koji kasnije zahvaća i općinu Ravno, koji unatoč angažmanu svih raspoloživih vatrogasnih snaga, kako iz Ravnog tako i iz susjednih općina, ne uspijeva biti lokaliziran te smo opet primorani tražiti zahtjev za angažovanjem helikoptera,  što po poznatoj proceduri kruži do oružanih snaga BiH, koji i ovoga puta izlaze na teren i uspješno gase požar. Na području Grada Mostara 7.7. izbija veliki požar u Miljkovićima, te uslijed udara groma i na Raškoj Gori za koji je zatražen i zahtjev za helikopterom. Novi požari izbijaju u Pologu i Međinama, također općina Mostar. Na velikoj površini vatrena stihija prijeti kućama i stambenim objektima, te smo i u ovom slučaju primorani - da bi zaštitili ljude i materijalna dobra - tražiti pomoć OS BiH. Požar na području općine Neum  8.7. proširio se na veće područje i  prijeti stambenim objektima, a požarna linija bila je duga 15 km. Vatrogasci iz susjednih općina Čapljine, Ravnog i Stoca, te iz Slanog ( R Hrvatska) na poziv Uprave za CZ i V pomogli su i obranili kuće. Na lokalitetu Pješivac, općina Stolac dolazi do požara  gdje je pričinjena veća materijalna šteta  na voćnjacima i vinogradima, te se požar ponovo proširio u pravcu općine Neum.  Novi požari izbijaju iznad Mostara šireći se prema Podveležju, te veliki požar u Biletićima (općina Čitluk) gdje u gašenju pomažu brigade iz Mostara i Čapljine i uspješno gase požar.  Ovo je samo kratka kronologija dešavanja koja su zadesila HNK gdje se jasno vidi kakav ozbiljan problem imamo kada su u pitanju požari. U jednom trenutku, 6 općina,  što je više od pola kantona HNK, zahvaćeno je ozbiljnim požarima  koji prijete i ljudima i stambenim objektima.

U posljednjih 20-ak dana na području HNK zabilježeno je više od 400 vezanih požara s ukupnom vatrenom linijom preko 50 km. Većina požara bila je na nepristupačnim i minsko- kontaminiranim područjima. Helikopter OS BiH djelovao je na požarištima u Ravnom i više puta u Jablanici. Vatrogasne brigade u pojedinim općinama nemaju dovoljno vatrogasca kako bi se sami uspješno izborili s velikim požarima na  nepristupačnim mjestima, pa često pomažu brigade susjednih općima. Iako je većina ovih požara  ugašena i stavljena pod nadzor, djelovanjem vatrogasaca sa zemlje,  problem predstavljaju požari na teško pristupačnim i minama-kontaminiranim mjestima koje je nemoguće gasiti sa zemlje i tada smo primorani obratiti se OS BiH koji jedini mogu pomoći u tom trenutku i gasiti požar iz zraka.  Oružane snage BiH, kao i uvijek do sada, izašle su u susret pa često i po nemogućim uslovima gasile vatru. Postupak za podizanje helikoptera je jasno propisan i uvijek ispoštovan od strane Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo,  iako je  jako kompleksan i kompliciran.  Zbog velikog broja požara koji zadese prvenstveno HNK, krajnje je vrijeme da  veći nivoi  vlasti razmisle o nabavci letjelica za gašenje požara, bilo polovnih  ili novih,  te da time efikasnije i brže  djelujemo, pogotovo na početku požara, te time smanjimo širenje i kasnije veće probleme,  te rasteretimo i OS BiH . Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo nije sama u mogućnosti nabaviti takvu vrstu letjelica. Uprava je, sukladno svojim mogućnostima,  dodijelila svakoj općini po jedno vozilo i trenutačno završava fazu nabave još po jednog  vozila,  čime bi svaka općina dobila po dva nova vatrogasna vozila. Na poseban način valja istaknuti kako je instaliran sistem za rano otkrivanje požara u općinama Neum, Ravno i Čapljina kroz projekt Holistic. U zaštitu i prevenciju od požara ulažu se znatna sredstva, ali bez letjelice teško se možemo izboriti s ovakvim požarima. Mi imamo ozbiljan problem u ovim ljetnim vremenima kada  požari izbijaju  svakodnevno na različitim mjestima,  te smo prinuđeni tražiti  pomoć iz zraka  od Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji jedni imaju  tu mogućnost. Ako smo bili ujedinjeni u poplavama i ostalim nesrećama u BiH  i zajedničkim angažmanima i snagama uspješno djelovali i pokazali da možemo riješiti i najveće probleme,  krajnje je vrijeme da zajedno pristupimo i ovom problemu te iznađemo sredstva za nabavku letjelice za gašenje požara koja će biti svima od pomoći,  ne samo u HNK u vrijeme požarne sezone.

S pravom se postavlja pitanje, a imajući u vidu učestalost ljetnih požara koji nanose nenadoknadive gubitke agrarnom i šumarskom sektoru ne samo u HNK nego i cijeloj BIH, zbog čega naša zemlja ne bi investirala u nabavku letjelica takvoga  tipa koje bi bile od izuzetna značaja za cjelokupnu teritoriju kriznih područja  u Bosni i Hercegovini. Sprečavanje požara i efikasna  borba protiv njih spasila bi hektare i hektare šume i obradivih površina koje iz godine u godinu nestaju pod vatrenim stihijama na skoro cijeloj teritoriji zemlje posebno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Kupovinu letjelice  Budžet bi znatno  osjetio, ali osjeti li Budžet i štete  nastale od požara, angažovanja Oružanih snaga i iznajmljivanja kanadera !?