STRUČNI SKUP: POLOŽAJ PORODICE U BIH – TRENUTNO STANJE I PERSPEKTIVA

STRUČNI SKUP: POLOŽAJ PORODICE U BIH – TRENUTNO STANJE I PERSPEKTIVA

Povodom Međunarodnog Dana porodice, danas su Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko – neretvanskog kantona, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Udruženje socijalnih radnika Hercegovačko – neretvanskog kantona, a uz podršku misije OSCE-a u BiH, organizovali Stručni skup o temi ''Položaj porodice u BiH – trenutno stanje i perspektiva'' .

Budući da se Stručni skup održavao na Dan žalosti, kojeg je Vlada HNK proglasila povodom avionske nesreće u kojoj je život izgubilo pet osoba, dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite pozvao je sve prisutne da minutom šutnje odaju posljednju počast poginulima.

U nastavku obraćanja, ministar Opsenica istaknuo je kako stalne transformacije društva dovode do transformacije porodice koja postepeno mijenja sebe i svoje uloge, te  se  prilagođava društvenim zahtjevima i potrebama.

''Intenzivna događanja tokom historije ljudskog društva neminovno su se odražavala na društvo u cjelini, te uzrokovala promjene u porodici. Svaka od tih promjena bila je novi ispit porodične prilagodljivosti, jer su trajno stavljani na kušnju  struktura, vrijednosti i funkcije porodice. No, porodica je više-manje uspješno odolijevala svim izazovima, te vjerujem u to kako će i dalje nastaviti egzistirati, iako je gotovo nemoguće tačno predvidjeti kojim će se putem razvijati.

Današnji Stručni skup o temi: ''Položaj porodice u BiH – trenutno stanje i perspektive“ pokušat će naći odgovor na to pitanje i time demantovati skeptike poput američkog politologa Thomasa Painea koji kaže: „Ništa čovjek ne stvara tako nepromišljeno, kao svoje potomke, odnosno porodicu'', zaključio je ministar Opsenica.

Janja Milinković, pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite, tokom rasprave istaknula je kako se zbog nedostatka finansijskih sredstava u HNK godinama čekalo na donošenje Zakona o zaštiti porodice s djecom, te dodala kako je Vlada ovaj Zakon usvojila i da se njegovo usvajanje u Skupštini HNK očekuje do kraja ove godine.

Tokom Stručnog skupa, u ime Saveza socijalnih radnika BiH, ministru Opsenici uručena je zahvalnica za poseban doprinos u razvoju socijalne zaštite.