USKORO OBNOVA JOŠ ČETIRI ŠKOLE U HNK

USKORO OBNOVA JOŠ ČETIRI ŠKOLE U HNK

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i predstavnici Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića iz Mostara, Osnovne škole kardinala Stepinca iz Neuma, JU Srednja škola Jablanica i JU Osnovna škola Drežnica u sali zgrade Vlade HNK u Mostaru, u okviru projekta „Energetska efikasnost u BiH“, potpisali su Sporazum o razumijevanju.

„Potpisivanjem Sporazuma nastavljene su aktivnosti obnove javnih objekata u HNK za što je Vlada, imajući na umu složene finansijske prilike u općinama koje su vlasnici javnih objekata, prošle i ove godine iz budžetskih i kreditnih sredstava izdvojila više od 9 miliona KM. Prošle godine obnovili smo šest školskih zgrada u Mostaru, Konjicu, Čitluku, Čapljini i Crnićima, te Dom zdravlja u Jablanici, a do kraja godine obnovit ćemo i utopliti četiri školske zgrade za koje smo danas potpisali Sporazum“,  rekao je premijer Herceg dodavši i to kako je Projektom planirana promjena  otvora, postavljanje termo-fasada, sanacija krovova i podova, te, po potrebi, izmjena sistema grijanja i rasvjete.

Istaknuto je, također, kako će obavljanje građevinskih radova na objektima u HNK poboljšati uslove boravka djece u školama, doprinijeti uštedama u troškovima za energiju od oko 750.000 KM godišnje, zaštiti okoliša te vizualnom izgledu sredine u kojoj su smješteni.

„Projekat, osim iznimna značaja za ustanove koje će biti obnovljene, predstavlja odličnu priliku za razvoj i angažovanje domaće građevinske operative“, istaknuo je premijer Herceg.

Direktori škola koje će biti obnovljene zahvalili su premijeru Hercegu i Vladi na razumijevanju za potrebe obrazovanja u različitim njegovim aspektima. Na poseban način izrazili su zahvalnost za napore koje Vlada čini ako bi bili stvoreni uslovi za ugodan boravak i rad djece i prosvjetnih radnika u školama.

Današnjem potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i dr.sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša koji su izrazili zadovoljstvo, kako aktivnostima na obnovi javnih i školskih objekata, tako i svim aktivnostima Vlade i Ministarstva na unaprjeđenju obrazovanja u HNK.

Također, potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i Mustafa Čopelj, voditelj Projekta Svjetske banke "Energetska efikasnost u BiH“ za F BiH.