VLADA ĆE S POSLODAVCIMA OSIGURATI DODATNIH 12 MILIONA KM, TE IZNOVA POZIVA ZA ZAJEDNIČKI PREGOVARAČKI STOL

VLADA ĆE S POSLODAVCIMA OSIGURATI DODATNIH 12 MILIONA KM, TE IZNOVA POZIVA ZA ZAJEDNIČKI PREGOVARAČKI STOL

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona zajedno sa saradnicima: Mirsadom Šuta, tajnikom Vlade, Vladom Bevandom, kantonalnim javnim pravobraniocem, Markom Arapovićem, savjetnikom premijera i Veselkom Čerkezom, šefom Kabineta predsjednika razgovarao je danas s predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNK/Ž.

Tokom sastanka, predstavnici Vlade istaknuli su kako se radi o složenom pravnom i finansijskom izazovu, te iznova potvrdili spremnost da zajedno s poslodavcima – upravama bolnica i domova zdravlja i ostalim dionicima zdravstvenog sistema, rade na iznalaženju načina za poboljšanjem materijalnog statusa zdravstvenih i djelatnika u zdravstvu. Ponovljeno je kako Vlada, uz puno poštovanje i uvažavanje sposobnosti i odgovornosti doktora medicine i stomatologije, traži rješenja za poboljšanjem materijalnog statusa svih djelatnika.

U otvorenom razgovoru upoznali su prisutne o toku pregovora koji se vode s  predstavnicima druga dva sindikata, pozvavši ih da se pridruže, jer se za istim pregovaračkim stolom dijalogom mogu riješiti otvorena pitanja svih djelatnika u oblasti zdravstva. Ukazali su i na činjenicu kako je zajednički pregovarački proces definisan zakonom i jednoglasnom odlukom Vlade u koordinisanju s direktorima bolnica i domova zdravlja, zavoda zdravstvenog osiguranja i vladama ZHK i HBK kao suosnivačima SKB Mostar. Još jedanput su istaknuli kako se, kroz granski Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i djelatnika u zdravstvu u HNK, za svaku kategoriju djelatnika u sistemu zdravstva definišu  svi elementi za obračun plata, ali i druga prava i obaveze.

Također, naglasili su kako se iz godine u godinu u zdravstveni sistem investira sve više sredstava, ali pri tomu materijalna prava djelatnika ostaju ista. Potkrepljujući te navode, rekli su kako su od 2012. do 2018. godine izdvajanja za zdravstvo povećana za više od 30%. Samo u prošloj godini bolnicama i domovima zdravlja iz Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK od ukupno 133 miliona KM, uplaćeno je više od 107 miliona KM, a iz kantonalnog budžeta više od 4 miliona KM.

Razumijevanje zahtjeva zdravstvenih i djelatnika u zdravstvu predstavnici Vlade, u ime svih poslodavaca,  potvrdili su i danas iskazanom spremnošću da se, dodatnim naporima, uštedama i drugim mjerama, zdravstvenom sistemu za plate na godišnjem nivou osigura dodatnih 12 miliona KM.

Ukoliko bi poslodavci-uprave bolnica i domova zdravlja, također, preduzeli potrebne korake racionalizacije poslovanja, harmonizacije primanja i druge mjere u skladu sa Zakonom o radu, na što su višekratno pozivani, stvorili bi se finansijski preduslovi za daljnje poboljšanje materijalnog statusa uposlenih u zdravstvu u narednom periodu.

Vlada je i tokom današnjeg sastanka pozvala sve dionike zdravstvenog sistema da prihvate realne okolnosti u kojima se sustav nalazi, te da svatko da svoj doprinos kako bismo imali zdravstvo koje će moći odgovoriti svim izazovima i potrebama građana. 

U tom kontekstu, dogovoreno je da se u narednih deset dana  ponovno sastanu svi dionici zdravstvenog sistema (uprave domova zdravlja, bolnica, osnivači i suosnivači)  kako bi ponovno razmotrili tok procesa pregovaranja.