VLADA HNK: USVOJENA NAJBITNIJA FINANSIJSKA DOKUMENTA HNK

VLADA HNK: USVOJENA NAJBITNIJA FINANSIJSKA DOKUMENTA HNK

Na današnjoj 67. sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona je utvrdila Prijedlog Budžeta HNK i Prijedlog Zakona o izvršenju Budžeta za 2018. godinu. Prijedlog Budžeta utvrđen je u iznosu od 210.964.632 KM , što predstavlja povećanje za više od 14 miliona KM u odnosu na plan za 2017. godinu. Posebno je naglašeno kako će Budžet i  sljedeće godine imati  razvojnu dimenziju, koja se ogleda u izdvajanju još značajnijih sredstava za poticaje u privredi, turizmu, poljoprivredi i za Zračnu luku u Mostaru. Istaknuto je, također, da su povećana izdvajanja za različna područja, osobito boračku populaciju, stipendiranje studenata, prijem pripravnika, te obnovu školskih zgrada, zdravstvenih ustanova i drugih javnih objekata. Vlada će i sljedeće godine nastaviti snažno podupirati općine, posebice njihove značajne infrastrukturne projekte.  

Nakon utvrđivanja Prijedloga Budžeta, Vlada je dala suglasnost i na finansijske planove izvanbudžetskih korisnika, čime je u potpunosti zaokružila kantonalnu finansijsku konstrukciju za ovu i sljedeću godinu.

Vlada je dala suglasnost na rebalans Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2017. godinu u iznosu od 131.573.000 KM što je u odnosu na Finansijski plan povećanje od 7,91% odnosno za skoro 10 miliona KM. Istaknuto je kako će višak sredstva u odnosu na planirana biti najvećim dijelom utrošen za  poboljšanje materijalnog statusa bolničkih i zdravstvenih ustanova u HNK.

Također, Vlada je dala suglasnost i na Finansijski plan Zavoda, koji za sljedeću godinu iznosi 130.903.000 KM što je povećanje za 7,36%.

Vlada je dala suglasnost i na Finansijski plan Službe za zapošljavanje za 2018. godinu koji iznosi 14.134.794,00 KM što je povećanje u odnosu na ovu godinu za više od 7 %.

Na današnjoj sjednici dana je suglasnost i na Finansijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNK za 2018. godinu, koji iznosi 4.150.000 KM, te je u odnosu na ovu godinu uvećan za 1,5 miliona KM.

Govoreći o danas usvojenim finansijskim dokumentima dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da su nastavljeni pozitivni trendovi povećanja njihovih iznosa.

„Zahvaljujući dobrom radu i domaćinskom odnosu prema javnim sredstvima povećali smo prihode koji su nam na raspolaganju kako u Budžetu HNK, tako i u finansijskim planovima izvanbudžetskih fondova. Sredstva smo usmjerili prema različnim potrebama građana i vjerujem u to kako će u godini koja je pred nama biti još vidljiviji pozitivni pomaci u našoj zajednici“, rekao je premijer Herceg.

Također, Vlada je danas donijela odluke kojima je omogućena isplata dodatnih milijon KM za rješavanje pravosnažnih sudskih rješenja kroz vansudske nagodbe.
 U 2017. godini Vlada je za ovu namjenu ukupno izdvojila 3.000.000,00 KM.