VLADA POZVALA NA DIJALOG

VLADA POZVALA NA DIJALOG

S obzirom na to da je danas Sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK započeo generalni štrajk, iz Vlade HNK pozvali su na dijalog i početak pregovora 26. februara, istaknuvši sljedeće:

''Nakon što je najavljen štrajk zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu, Vlada je na 71-oj sjednici, održanoj 19-og januara, raspravila Informaciju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite u svezi sa zahtjevom sindikata uposlenih u zdravstvu u HNK, upoznala se sa zahtjevima sindikata, te usvojila Zaključak o tomu da pregovori sa sindikatima započnu 26. februara 2018.

Budući da se radi o složenom pravnom i finansijskom izazovu, Vlada je, kao jedan od saosnivača, na već spomenutoj sjednici odlučila organizirati zajednički sastanak svih čimbenika koji su na bilo koji način uključeni u problematiku zdravstva u HNK.

Sastanak je održan 31-og januara i na njemu je utvrđen pregovarački okvir i predložen Pregovarački tim. Vlada je na sjednici održanoj 6-og februara imenovala sastav Pregovaračkog tima na čelu s dr. sc. Goranom Opsenicom, ministrom zdravstva, rada i socijalne zaštite, kojega, također, čine predstavnici osnivača, saosnivača, zavoda zdravstvenih osiguranja i zdravstvenih ustanova.

Preduzetim aktivnostima Vlada HNK je napravila sve potrebne predradnje, sadržane u Zakonu o radu, kako bi proces pregovaranja mogao otpočeti 26-og februara, a o svemu učinjenom obavijestila je i predstavnike sindikata, koji su prihvatili naznačeni termin, te nastavila aktivnosti na pripremi za pregovore. 

Sindikat doktora i stomatologa je, unatoč činjenici da je prvobitno prihvatio 26. februara kao datum otpočinjanja pregovora, naknadno promijenio odluku i stupio u štrajk.

Podsjećamo na to kako je Vlada HNK od menadžmenta svih zdravstvenih ustanova zatražila da, u okviru postojećih finansijskih okvira, racionaliziraju troškove i harmoniziraju primanja, kako bi se ostvarile uštede koje će biti finansijska podloga Pregovaračkom timu s ciljem poboljšanja materijalnog položaja zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu.

Iz svega navedenog, jasno je kako je Vlada dosljedno provela sve potrebne procedure i u dobroj namjeri najavila proces pregovaranja. Stoga smatramo kako nije bilo razloga za pokretanje generalnog štrajka, niti je on zakonski utemeljen - što je danas potvrdio i Općinski sud u Mostaru.

Vlada je, kao jedan od saosnivača, čvrsto opredijeljena za dijalog kao jedini način iznalaženja rješenja prihvatljivih za sve strane, te, stoga, poziva sindikat na to da, zajedno s ostalim dionicima zdravstvenog sistema, 26. februara, kako je i najavljeno, skupa pokrenu pregovarački proces.

Vlada HNK, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade i dr. sc. Opsenica, resorni ministar ponovno su istaknuli kako razumiju zahtjeve sindikata i kako će učiniti sve što je moguće u realnim okvirima kako bi bio poboljšan materijalni status članova sindikata."