O. Š. ANTUNA BRANKA ŠIMIĆA: OBILAZAK RADOVA I OTVARANJE E-UČIONICE
08-02-2019, 12:03

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade posjetio je Osnovnu školu Antuna Branka Šimića u Mostaru koju Vlada obnavlja u okviru Projekta energetske efikasnosti.

„Realizacija Projekta energetske efikasnosti samo je jedna od aktivnosti Vlade kako bi se unaprijedio sistem obrazovanja u našem kantonu. Podsjetit ću na to kako u oblast obrazovanja ulažemo znatne napore i sredstva,  te smo tako samo za osnovno obrazovanje u ovogodišnjem Budžetu osigurali 41.407.930 KM. Takođe, za prijevoz učenika u osnovnim školama dodatno godišnje izdvajamo oko 3 miliona KM. Svjesni značajne uloge naših prosvjetnih radnika u odgoju i obrazovanju naše djece, kroz potpisane kolektivne ugovore, uspjeli smo, uz druge beneficije, osigurati da se u naredne tri godine plate prosvjetnim radnicima povećaju za najmanje 15%. U stalni radni odnos primljeno je 320 radnika, a na odgovarajući način zbrinuli smo i tzv. tehnološki višak, odnosno zadržali radna mjesta za više od 200 prosvjetnih radnika. Za vansudske nagodbe isplatili smo oko 15 miliona KM od čega je polovica sredstava uplaćena upravo prosvjetnim radnicima. Prvi put nakon deset godina osigurana su sredstva za  sistematske preglede prosvjetnih radnika u osnovnim i srednjim školama. Do sada smo u obnovu preko 20 školskih zgrada i sportskih sala uložili više od 10 miliona KM. U obnovu škole koju smo danas posjetili  uložili smo oko 900.000 KM, a izdvojili smo i dodatnih 30.000 KM za obnovu školske sportske sale“, rekao je premijer Herceg dodavši i to kako zbog svega navedenog nema niti jednog opravdanog razloga za najavljeni štrajk izrazivši spremnost za nastavkom dijaloga sa sindikatima zaposlenih u prosvjeti.

Dodao je i to kako je konačan cilj obnova svih javnih objekata u HNK, kako u obrazovanju i zdravstvu, tako i u pravosuđu i unutrašnjim poslovima podsjetivši kako je Projekat energetske efikasnosti najvažniji projekat na kojem Vlada uspješno radi od početka mandata.
„Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u održivu budućnost našeg kantona“, zaključio je premijer Herceg.

Uz premijera Hercega, radove na školskom objektu i sportskoj sali obišao je i dr. sc. Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta koji je rekao kako obnova, uz poboljšanje uslova boravka djece i prosvjetnih radnika, doprinosi uštedama troškova za energiju i štiti okoliš.

Premijer Herceg i ministar Hadžović obišli su i e-učionicu koja je opremljena u okviru Projekta „Škola za budućnost“. Istaknuto je kako je provođenjem Projekta, za koji je Vlada izdvojila oko 150.000 KM, osigurana potrebna oprema kao što su tableti, softver za upravljanje učionicom, laptopi za nastavno osoblje, te upravljački program za učenike i učitelje za 9 e-učionica u: O. Š. Antuna Branka Šimića, O. Š. Marko Marulić Prozor, O. Š. Silvija Strahimira Kranjčevića, O. Š. Fra Didaka Buntića Čitluk, O. Š. Stolac, JU O. Š. Alija Isaković, JU Druga O. Š. Konjic, JU IV O. Š.  Mostar i JU O. Š. Suljo Čilić Jablanica.

„Kroz više od pedeset projekata koje provodimo, učinili smo snažan iskorak ka boljem i savremenijem obrazovanju u našem kantonu. Projekat e-učionica koji od danas funkcioniše u ovoj i još osam škola, samo je potvrda takvog našeg pristupa i želje da naše obrazovanje ide u korak s modernim vremenom. Ovaj projekat pomoći će prosvjetnim radnicima da učenicima, primjenom novih tehnologija, pomognu da lakše svladaju potrebna znanja primjerena uzrastu“, rekao je ministar Hadžović poželjevši radnicima i učenicima puno uspjeha u školi, osobito u e-učionici.

 „Ovo je ostvarenje dugogodišnjeg sna. Naime, dugi niz godina želja je mještana i lokalne samouprave da rekonstruišemo školu i školsku sportsku salu te uredimo okoliš. Svjedočimo energetskoj obnovi zgrade, te investiciji koje će značajno unaprijediti kvalitetu života učenika i šire zajednice. Takođe, s iščekivanjem i ogromnim veseljem zahvaljujem dr. sc. Nevenku Hercegu, predmijeru Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona na zajedničkoj saradnji na projektu uređenja sportske sale. Veseli me što će naša djeca i sportaši imati znatno bolje i sigurnije uslove za sportske aktivnosti“, rekla je Snježana Brkić, direktorica Škole, izrazivši zadovoljstvo i današnjim otvaranjem e-učionice.

„Zahvaljujem premijeru Hercegu i ministru Hadžoviću jer su prepoznali naš potencijal i rade na tome da se učiteljima i profesorima, spremnima za inovacije koje nam donosi moderna tehnologija, ponude novi alati kojima će obrazovanje naše djece, naše budućnosti, biti podignuto na jedan novi nivo“, zaključila je direktorica Brkić.  

Premijer Herceg i ministar Hadžović održali su i kraći sastanak s radnicima Škole na kojem je razgovarano o aktuelnim temama iz oblasti osnovnoga obrazovanja.