ODRŽAN SASTANAK S HRVATSKIM MINISTROM PRIVREDE
09-04-2019, 15:30

Delegacija Hercegovačko-neretvanskog kantona predvođena dr. sc. Nevenkom Hercegom, premijerom Vlade održala je danas u Tehnološkom parku Intera u Mostaru sastanak s Darkom Horvatom, ministrom privrede, preduzetništva i obrta u Vladi Republike Hrvatske.

Premijer Herceg predstavio je potencijale koje HNK ima i mogućnosti koje se nude ulagačima, te istaknuo veliki značaj održavanja Međunarodnog sajma privrede u Mostaru koji značajno doprinosi razvoju hercegovačko-neretvanske privrede koja ima priliku upoznati se i povezati s poslovnim partnerima.

Govoreći o privrednoj saradnji, posebno je spomenuo probleme u kojima se nalazi „Aluminij“ Mostar ističući kako očekuje da Republika Hrvatska, kao jedan od suvlasnika preduzeća, pomogne u traženju strateškog partnera. Kao pozitivan primjer, istaknut je projekat hrvatske kompanije „Podravka“ za čije potrebe razvojačeni borci iz HNK proizvode rajčice. Izražena je nada u to kako će „Podravka“ nastaviti započetu saradnju s boračkim zadrugama što će snažno potaknuti samozapošljavanje boraca.

Ministar Horvat zahvalio je predmijeru Hercegu na srdačnoj dobrodošlici istaknuvši značaj Mostarskog sajma kao mjesta susreta i kreiranja novih konkretnih poslovnih projekata. Takođe, izrazio je spremnost poticati dalju saradnju „Podravke“ i boračkih zadruga, te će, u okviru svojih nadležnosti, pomoći u traženju kvalitetnih rješenja za budućnost „Aluminija“. Pozvao je učesnike razgovora da se s posebnom pozornošću posvete mogućnostima koje nude IPA i drugi fondovi koje finansira EU jer je to način na koji mogu biti realizovane aktivnosti vezane za različita područja.

Inače, sastanku su prisustvovali i Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu, Marko Babić, generalni konzul RH u Mostaru, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Dražen Pandža, generalni direktor Aluminija d.d. Mostar, Vedran Šimunović, direktor Intere, Niko Marušić, direktor Fonda za zaštitu okoliša HNK, Mile Pušić, predstavnik Udruženja Marinada, te Ana Mandac, pomoćnica ministra Horvata.