ODRŽANA SEDMA ''VEČER HERCEGOVINE U POSAVINI''
09-09-2019, 9:28

U organizaciji Vlada Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Hercegbosanskog kantona u Orašju je održana sedma  „Večer Hercegovine u Posavini“.

Brojne uzvanike iz političkoga, privrednog, kulturnog i društvenog života, predstavnike katoličke crkve i boračkih udruženja prigodnim riječima pozdravili su dr. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Đuro Topić, premijer Vlade Posavskog kantona.

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade HNK uputio je, lično i u ime domaćina, dobrodošlicu prisutnima, osobito Delegaciji Sabora i Vlade Republike Hrvatske istaknuvši kako su ovi susreti potvrda neraskidivog zajedništva hrvatskog naroda bez obzira gdje žive.

''Potrebni smo jedni drugima, jer velika djela i velika ostvarenja mogu se ostvariti slogom i zajedništvom krševite Hercegovine, plodne Posavine, ponosne Središnje Bosne i svih krajeva gdje žive Hrvati'', rekao je premijer Herceg zahvalivši brojnim uspješnim i poslovnim ljudima iz privrede, preduzetništva, javnog i kulturnog života što su potvrdili kako je važno doći u Orašje i zajednički promišljati projekte koji imaju jedinstven cilj – zajedništvom stvarati uslove za ostanak i opstanak mladih na ovim prostorima.

Tokom boravka u Posavskom kantonu, premijer Herceg prisustvovao je i potpisivanju ugovora o finansijskoj podršci RH za provođenje kulturnih, obrazovnih, naučnih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata Hrvata u Bosni i Hercegovini, zatim  svečanoj akademiji povodom godišnjice Udruženja nositelja ratnih odlikovanja HVO-a Herceg-Bosne.

Takođe, prisustvovao je i otvaranju 24. filmskog festivala Dani hrvatskog filma, koji ove godine nosi ime svog prerano preminulog osnivača i velikana hrvatskog glumišta, glumca Ive Gregurevića, kojem je tom prilikom, u znak poštovanja i zahvalnosti za sve što je učinio za svoju Posavinu,  otkriven spomenik.

Inače, Hercegovačka večer u Posavini okupila je dužnosnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini predvođene dr. Draganom Čovićem, predsjednikom HNS i HDZ BiH,  a brojnu Delegaciju Sabora i Vlade Republike Hrvatske predvodili su Gordan Jandroković, predsjednik Sabora i Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.