OTVOREN 4. KONGRES O KATASTRU U BIH
30-10-2019, 12:49

U organizaciji Geodetskog društva Herceg-Bosne u Neumu je danas otvoren 4. Kongres o katastru u BiH.

U uvodnom obraćanju, prisutne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu Ivan Lesko, predsjednik Geodetskog društva Herceg-Bosne naglasivši kako je namjera Društva svim zainteresiranima omogućiti uvid u aktuelnosti o katastru i zemljišnoj administraciji u BiH i susjedstvu.

Takođe je istaknuo kako Geodetsko društvo Herceg-Bosne u svom radu ima snažnu podršku Vlade Hercegovačko – neretvanskog kantona i dr. sc. Nevenka Hercega, premijera koji je podržao održavanje ovog trodnevnog kongresa.

Pozdravljajući prisutne u ime dr. sc. Nevenka Hercega, premijera Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Darko Juka, savjetnik premijera istaknuo je kako je Vlada prihvaćanjem sponzorstva nad ovim značajnim događanjem potvrdila opredijeljenost za razvitak digitalizacije i modernizacije državnih registara.

''Veliki broj zemalja u svijetu prihvaća koncept otvorenog i neograničenog pristupa informacijama javnog sektora. To se, prije svega, odnosi na naučne, informacije o okolišu i, u zadnje vrijeme, prostorne informacije. Podaci o zemljištu i nekretninama najvažniji su infrastrukturni podaci o prostoru jedne države.

Katastarski podaci prostorno pokrivaju područje cijele države i čine vrijedan nacionalni resurs. Stoga je dostupnost podacima katastra važna za mnoge zainteresirane subjekte.

Naravno, postojanjem četiri registra, odnosno registra osoba, adresnog registra, katastra i zemljišne knjige u digitalnom okruženju javlja se i potreba njihove automatske veze onda kada se za vođenje jednog registra koriste podaci iz drugog registra. 

Vjerujem u to kako će ovaj kongres dati odgovore na pitanja vezana upravo za povezivanje osnovnih državnih registara, ali i rezultirati novim rješenjima kako bi prostorni podaci kojima upravlja javni sektor bili što dostupniji građanima. Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona podržava sve napore usmjerene na izradu efikasnog, sigurnog i održivog sistema evidencije nekretnina, te dostupnost i distribuciju tačnih i kvalitetnih digitalnih podataka“, rekao je savjetnik Juka.

Inače, tokom trodnevnoga održavanja Kongresa, na kojem se očekuje oko 300 stručnjaka iz zemalja okruženja, te Švedske, Belgije i Švicarske, uz prezentaciju radova koji se odnose na katastar i zemljišnu knjigu u praksi, tematski će biti obrađeni organizacija sistema zemljišne administracije, kao i moderne tehnologije u geodeziji i upravljanju zemljištem.

Takođe, bit će organizirano i svečano potpisivanje ugovora s Geodetskom upravom iz Švedske u svezi s projektom izgradnje kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH - tzv. CILAP projekt.