PREMIJER HERCEG PRIMIO ZLATNU AMFORU NOĆNJAKA
22-03-2019, 8:41

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona na 21. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara u Neumu primio je priznanje „Zlatna amfora Noćnjaka“ za doprinos razvoju maslinarstva i uljarstva.

U pozdravnom obraćanju, predmijer Herceg zahvalio je organizatorima „Noćnjaka“ - Zadružnom savezu Dalmacije na tomu što je nakon dvadeset godina Manifestacija prvi put izašla izvan granica Republike Hrvatske, te je za njezinu organizaciju izabran Neum i Hercegovačko-neretvanski kanton, u kojemu maslinarstvo posljednjih godina doživljava istinski procvat.

„Vrijednosti maslinarstva koje ste vi prepoznali, ali prije svega vrijednosti Hercegovačko-neretvanskog kantona kao regije vrijednih ljudi i autohtone tradicije u poljoprivrednoj proizvodnji uglavnom mediteranskih kultura, snažno prepoznaje i podupire i Vlada HNK koja je, ne samo ponosni sponzor ovogodišnjeg 21. „Noćnjaka“, nego i najvjerniji pratitelj i promicatelj hercegovačko-neretvanskih proizvođača,“ rekao je premijer Herceg dodavši i to kako HNK ima potencijale u prirodnim resursima, osobito u ljudima, koji od svih nas traže veću odgovornost i snažniju podršku unaprjeđenju primarne i prehrambeno-prerađivačke proizvodnje, ali i podršku njihovoj snažnijoj povezanosti s turizmom u kojemu će se trošiti domaći proizvodi.

Premijer Herceg istaknuo je da je maslina dio najstarije zajedničke historije i tradicije s obje strane granice, simbol mira i mudrosti, brige za ljude, simbol snage, snažna poveznica zajedničkog prirodnog i kulturnog naslijeđa, ali i privredno vrlo unosna kultura zbog čega je maslinarstvo u Hercegovačko-neretvanskom kantonu posljednjih godina u uzlaznoj putanji.

„U dobroj vjeri kako će uz vaš trud, ali i podršku nas koji obnašamo javne dužnosti, ono postati jedan od zaštitnih znakova po kojim će naši krajevi biti prepoznatljivi i izvan naših granica, svima želim uspješan i ugodan boravak u Neumu, u želji da 21. „Noćnjak“ svima nama bude prilika za razmjenu iskustava, povezivanje i nove poslovne kontakte“, zaključio je premijer Herceg.

Uz premijera Hercega, manifestaciji je prisustvovao i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Inače, trodnevni program manifestacije ponudit će niz stručnih predavanja, radionica i degustacija, te biti prilika za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje i informisanje. Prezentovana je i tehnologija, postrojenja, mehanizacija, kao i alati i oprema, te zaštitna sredstva, sistemi za navodnjavanje i drugi proizvodi i usluge vezane uz maslinarstvo i uljarstvo.