PREMIJER HERCEG SA PČELARIMA UDRUŽENJA ''MATICA'' MOSTAR
30-10-2018, 11:34

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona primio je danas Borasa Kvesića, predsjednika Udruženja ''Matica'' Mostar i Saveza udruženja pčelara HNK i Željka Džidića, člana Udruženja ''Matica''.

Pčelari su premijeru Hercegu zahvalili na podršci, upoznavši ga s planovima Udruženja koje okuplja oko 140  članova iz grada Mostara.

''Udruženje ''Matica'' nositelj je prava na oznaku i ime porijekla hercegovački med dobivenog od Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine 2014. godine. Ove godine hercegovački med upisan je u svjetski registar zaštićenih oznaka WIPO u Ženevi. Takođe, Udruženje u saradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Savezom pčelara HNK i Savezom pčelara F BiH organizuje Međunarodni pčelarski sajam ''IV. Dani hercegovačkog meda, Mostar- 2018.'' koji će biti održan 10. novembra 2018. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Pored izlaganja meda, bit će organizovana i stručno-edukativna radionica'',  rekao je Kvesić.

Premijer Herceg naglasio je kako će Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona i dalje podržavati rad udruženja, te poljoprivrednih sajmova, manifestacija i izložbi od značaja za HNK.

''Vlada je protekle godine prvi put osigurala kantonalne poticaje u poljoprivredi. Za tu je namjenu prošle godine izdvojeno 900.000 KM, a u ovogodišnjem Budžetu 1.300.000 KM“, rekao je premijer Herceg dodavši i to kako su poticaji u pčelarstvu dio Strategije Vlade i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da budžetskim sredstvima podržavaju  poljoprivrednu i prehrambeno-prerađivačku proizvodnju.