U AKTUELNOM MANDATU VLADE PRIMLJENO 500 PRIPRAVNIKA
01-02-2019, 10:23

Potpisivanjem ugovora s 40 mladih visokoobrazovanih osoba danas je završena procedura prijema ukupno 160 pripravnika koji će jednogodišnji staž odraditi u kantonalnim organima uprave.

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, čestitajući pripravnicima, izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine nastavila pozitivna praksa da  značajan broj mladih ljudi ima priliku odraditi pripravnički staž u kantonalnim organima uprave.

„Vlada želi mladim visokoobrazovanim osobama omogućiti osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva u zvanju za koje su se školovale, polaganje stručnog ispita, te na taj način poboljšati njihovu konkurentnost i integraciju na tržištu rada. Ukupno smo, prema javnom pozivu objavljenom prošle godine, primili 160 pripravnika. Uz pripravnike koji su ranije odradili pripravnički staž, u mandatu ove Vlade dolazimo do brojke od 500 pripravnika“, rekao je premijer Herceg izražavajući uvjerenje u to kako će novoprimljeni pripravnici nadograditi vještine i znanja stečena na fakultetu, te doprinijeti radu kantonalnih organa uprave.

„Magistrirala sam odnose s javnošću i mišljenja sam da je za svako, a osobito za moje zanimanje, potrebno steći što više praktičnog iskustva. Zadovoljstvo mi je imati priliku odraditi pripravnički staž u jednom od kantonalnih organa u HNK“, rekla je Dalila Husković, koja je danas potpisala ugovor o obavljanju pripravničkog staža. 

Pripravnik Dario Lasić, magistar politologije zahvalio je premijeru Hercegu i Vladi na mogućnosti da se  u narednih godinu dana upozna s radom kantonalnih institucija i stekne nova praktična znanja.

„Ovo je moje prvo radno iskustvo i zadovoljstvo mi je što ću u kantonalnim organima uprave produbiti ono što sam naučio u dosadašnjem obrazovanju“, rekao  je Lasić.

Inače, projekat prijema pripravnika dijelom zajednički sufinansiraju Federalni zavod za zapošljavanje putem Službe za zapošljavanje HNK i Vlada, a jedan dio finansira samo Vlada  iz vlastitih budžetskih sredstava.