U MEĐUGORJU III. POSLOVNI FORUM PRIVREDNE KOMORE F BIH
08-11-2018, 12:19

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je prisustvovao III. Poslovnom forumu na temu: „Ljudski resursi-faktor ekonomskog razvoja“ kojega je u Etno selu Međugorje organizirala Privredna komora F BIH.

 U pozdravnom govoru, premijer Herceg istaknuo je da je Vlada HNK svjesna kako je snažna privreda jedini način da se zadrži naš najveći kapital – ljudi.

 „Ovaj forum vidimo kao dobru priliku da zajednički analiziramo postojeće stanje i mogućnosti, ali i izrazimo očekivanja - koja s pravom imamo - da se u sinergiji javnog i realnog sektora možemo fokusirati na stvaranje stabilnijeg okruženja potrebnog za uspješno razvijanje poslovanja i veći angažman domaćih ljudskih potencijala.“, rekao je premijer Herceg posebno istaknuvši organizatore - Privrednu komoru Federacije BiH, koja kroz forum  „Ljudski resursi - faktor ekonomskog razvoja" na stručnom i praktičnom nivou progovara o našoj privredi danas, ali i o mogućnostima njezina boljeg i bržeg razvoja osnovanog na ljudskim resursima.

„Vlada HNK je, od početka mandata, čvrsto opredijeljena za snažniji privredni rast kroz privlačenje investicija, jačanje konkurentnosti domaće privrede i otvaranje radnih mjesta koja garantuju ostanak naših ljudi, posebno mladih i obrazovanih. Investicijski potencijal, koji je istina još uvijek skroman,  usmjeravamo ka stvaranju preduslova za ravnomjerni razvoj svih krajeva Kantona. Potičemo umrežavanje malog i srednjeg preduzetništva i njihovo povezivanje s centrima znanja.  Također, radimo i na povezivanju znanja i politike u funkciji privrednog rasta, smanjenja nezaposlenosti i zaustavljanja odlazaka mladih, a posredno i negativnih demografskih trendova.“, rekao je premijer Herceg dodavši i to da nema razvoja bez kvalitetnih ljudskih resursa  i konkurentne radne snage koja mora izaći iz kvalitetnog sistema obrazovanja, usmjerenog na to da mladi ljudi kroz obrazovanje dobiju vještine i znanja koja traži tržište rada, što danas nažalost nije slučaj, te kako je obaveza provesti reformu obrazovnog sistema jer u protivnom, mladi će i dalje napuštati ovaj kraj,  a to je ono što želimo spriječiti.

„Sve navedene mjere mogu proizvesti konkretne efekte samo u iskrenoj sinergiji javnog sektora s realnim sektorom, s privredom i ljudima koji stvaraju nove vrijednosti. Ovaj poslovni forum vidim kao mjesto na kojemu će se, kroz razgovor, naći modeli kako tu saradnju osnažiti i konkretizovati. Na tom nas putu čeka još puno posla, ali uz mjere koje smo dosad preduzeli i koje planiramo provesti u sinergiji s privrednicima koju sam spomenuo, uvjeren sam u to kako će se naš privredni rast ubrzati.“ istaknuo je premijer Herceg dodavši kako smo svi svjesni da samo jedni s drugima možemo osigurati preduslove za stabilan, siguran i miran život, nas samih i budućih generacija.

Premijer Herceg je, na kraju obraćanja, lično i u ime Vlade HNK, svim sudionicima foruma zaželio puno uspjeha u radu, a gostima ugodan boravak u Međugorju  i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.