Vijesti
21-02-2020, 09:41

Vatrogasci u općini Prozor-Rama dobili su važnog pomagača u ranom otkrivanju i praćenju požara otvorenog prostora zahvaljujući inteligentnom sustavu za video-nadzor i rano otkrivanje šumskih požara.

Na  lokaciji Makljen  montirane su dvije kamere koje će pokrivati područje od 800 kvadratni kilometara. Ovo je ujedno i nastavak projekta koji provodi Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HHK  i to sve u cilju smanjenja  mogućnost izbijanja požara, a samim tim nastojeći  izbjeći velike materijalne štete koje uzrokuju požari.

Riječ je o složenom sustavu koji pruža informatičku podršku u odlučivanju vatrogascima prije, za vrijeme i nakon požara, od video-nadzora,  automatske detekcije do  postpožarne analize.

U Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva HNK , gdje se na više video-zidova i na zaslonima operaterskih računala slike s terena prikazuju u realnom vremenu sustav obavlja naprednu analizu podataka dobivenu automatiziranim protupožarnim motrenjem i time automatski rano detektira požar. Sada se u realnom vremenu može detektirati i pratiti požar, te se više ne ovisiti jedino o dojavama građana.

13-02-2020, 11:51

Povodom obilježavanja Svjetskog dana radija, dr.sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, sa saradnicima, posjetio Hrvatski radio „Herceg-Bosna“ i Radio stanicu „Mostarska panorama“.

„Radio kao medij prkosio je tehnološkom napretku te bio, postojao i ostao medij koji privlači pozornost masovne publike. Zadatak radio stanica nije samo informisati javnost, njihovo djelovanje je od većeg značenja, one educiraju i povezuju slušatelje, potiču na dijalog ciljnu grupu i okolinu.

Veliku ulogu u radijskom novinarstvu čine  djelatnici ovoga medija, stoga povodom njihova dana upućujem iskrene čestitke svim radijskim stanicama, novinarima i urednicima, kao i vjernim slušateljima zbog kojih Radio kao glavno sredstvo informisanja i opstaje.“, rekao je premijer Herceg.

Djelatnici radija „Herceg-Bosna“ i „Mostarska panorama'' zahvalili su premijeru Hercegu na posjeti ističući i ovom prilikom zahvalnost kako njemu lično tako i Vladi HNK za podršku i razumijevanje u njihovu radu.

Inače, datum 13. februara odabran je u znak sjećanja na 1946. godinu kada je osnovan radio Ujedinjenih nacija. Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne saradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija.

Premijer Herceg dao je intervju za Radio postaju „Mostarska panorama“ koji možete ovdje poslušati u cijelosti:

11-02-2020, 10:19

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona primio je predstavnike Matice hrvatske Mostar, dr. sc. Ljerku Ostojić, predsjednicu i akademika Josipa Muselimovića, počasnoga predsjednika s kojima je razgovarao o nastavku saradnje Vlade HNK s Maticom hrvatskom Mostar u organizaciji i ovogodišnje manifestacije „Dani Matice hrvatske Mostar - Mostarsko proljeće 2020.“

Na sastanku je prvom čovjeku Vlade HNK predstavljen program tradicionalnih Dana Matice hrvatske Mostar, inače punopravne članice Evropskog saveza festivala, koji će i ove godine Mostaru ponuditi više od trideset iznimno kvalitetnih kulturnih, likovnih, književnih, muzičkih i scenskih događanja, a Vlada HNK ostaje jednim od najznačajnijih sponzora.

Premijer Herceg izrazio je zadovoljstvo što će i ove godine Grad Mostar i  Hercegovačko-neretvanski kanton biti domaćini iznimnim kulturnim događanjima u okviru tradicionalne i nadaleko prepoznate manifestacije.

„Matica hrvatska Mostar jedna je od onih institucija koje Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prepoznaje kao istinske vrijednosti koje naš kanton čine prepoznatljivim i van okvira BiH. Lično i u ime Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona ističem kako smo ponosni biti jedan od glavnih sponzora ovog iznimno važnog događaja te kako, u skladu sa mogućnostima, podržavamo svaki rad i djelovanje koje unapređuje i promoviše našu kulturu.“, rekao je premijer Herceg.

Predstavnici Matice hrvatske Mostar zahvalili su premijeru Hercegu na kontinuisanoj podršci Vlade u organizaciji Mostarskog proljeća te prihvaćanju sponzorstva nad ovogodišnjim Danima Matice hrvatske.

10-02-2020, 15:25

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je u zgradi Vlade HNK održao zajednički sastanak sa Željkom Obradovićem i Ivanom Leskom, direktorima Federalne i Kantonalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, njihovim saradnicima te gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave u Kantonu.

Na sastanku su predstavljeni postignuti rezultati  i projekti koji se trenutno provode u sektoru zemljišne administracije. Takođe, predstavljeni su i projekti koji bi u ovom sektoru trebali biti realizovani u budućnosti.

Premijer Herceg je, u uvodnom obraćanju, pozdravio održavanje ovog sastanka, istaknuvši značaj  sektora zemljišne administracije i prostornih podataka za funkcionisanje cijelog upravnog aparata,  napose kao podloge za kvalitetno donošenje odluka o i u prostoru, te u sistemu zaštite okoliša.  

Direktori Obradović i Lesko prisutne su upoznali s aktuelnim projektima koji se provode u Federaciji  BiH i Kantonu. Posebno su istaknuti projekti usklađivanja podataka katastra i zemljišnih knjiga, uspostavljanja adresnog registra i uspostavljanja katastra nekretnina.  Ti projekti u budućem periodu trebaju biti implementirani u većini jedinica lokalne samouprave.  Budući da projekti uspostavljanja adresnog registra i uspostavljanja katastra nekretnina ne mogu biti realizovani bez velikog doprinosa jedinica lokalne samouprave i pojačanog angažmana njihovih nadležnih službi, upućen je poseban poziv prisutnim predstavnicima jedinica lokalne samouprave za intenzivnijom saradnjom.

06-02-2020, 13:31

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je održao radni sastanak s Osmanom Macićem i Zdravkom Vojvodićem, čelnicima Drvnog klastera Hercegovine. Razgovarali su o aktivnostima  Udruženja, s akcentom na organizaciju Internacionalne naučno-stručne konferencije o drvnoj industriji koja će, uz podršku Vlade HNK, biti održana sredinom mjeseca maja u Neumu.

„Drvni klaster Hercegovina, zajedno s Vladom HNK, u pet godina postojanja pokušava podići svijest lokalne zajednice i regije o održivom gospodarenju šumama i kružnoj privredi u drvnoj industriji, te ih informisati o ekološki prihvatljivim rješenjima kroz obnovljive izvore energije i biomase. S tom namjenom, u Neumu planiramo održati dvodnevnu konferenciju na kojoj bi bile obrađene teme šumarstvo krša, digitalizacija proizvodnje drvnoga sektora i školovanje.“ - rekao je Zdravko Vojvodić, predsjednik Drvnog klastera Hercegovina.

Čelnici Klastera su, takođe, premijera Hercega upoznali i o tome kako je Klaster pokrenuo inicijativu osnivanja Centra izvrsnosti za drvo u Mostaru koji bi značajno pomogao  rješavanje svakodnevnih izazova s kojima se susreću članice Klastera, ali i ostale firme kojima je djelatnost vezana uz drvnu industriju i šumarstvo.

„Sektor šumarstva i drvne industrije vidimo kao vrlo važan segment privrednog razvoja. To je sektor koji u Bosni i Hercegovini ima najveći promet i osigurava veliki broj radnih mjesta, s napomenom da ovaj klaster okuplja članice iz čak pet kantona u F BiH i ostvaruje izvrsnu saradnju sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, što je prepoznato i na nivou Evropske unije.“ - rekao je premijer Herceg.

Premijer Herceg dodao je i to kako je i kroz kantonalni budžet prepoznat rad Klastera te kako će nastaviti i dalje podržavati njegovo djelovanje.

„Svjedoci smo kako naš obrazovni sistem uopće nije usklađen sa potrebama tržišta rada. Naime, nama nedostaje kadrova osposobljenih za specifična zanimanja i za stvarnu potrebu tržišta rada.“ - istakao je premijer Herceg, pozdravivši inicijativu Klastera da dio pripravnika koje financira Vlada HNK svoj pripravnički staž odradi i u privatnom sektoru.

Inače, u rad dvodnevne Konferencije bit će uključena tri kantonalna resora: poljoprivreda, privreda i obrazovanje, zatim predstavnici naših visokoškolskih ustanova kao i privrednih čimbenika iz realnog sektora koji rade u drvnoj industriji, a čija će iskustva, mišljenja i stavovi u svezi sa drvnom industrijom zasigurno biti od velike koristi.

06-02-2020, 11:38

U današnjem je izdanju Večernjeg lista objavljen osvrt na posljednje aktivnosti u radu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona kada je u pitanju unaprjeđenje sistema obrazovanja. Akcenat je stavljen na 2500 studentskih stipendija / subvencija za koje će Vlada ove godine izdvojiti 3 miliona KM budžetskih sredstava, te na podršku koju kontinuirano pružamo obama mostarskim javnim univerzitetima.

14-10-2019, 08:53

Izjava dr. sc.  Nevenka Hercega, premijera Vlade HNK za današnje izdanje Večernjega lista BiH:

-Nakon što je nedavno, zahvaljujući kompromisu i koncenzusu, postignut dogovor oko imenovanja rukovodstva Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i formalnoga imenovanja mandatara, konačno će biti održana i sjednica Skupštine.

Naime, kako smo kontinuisano isticali, bila je potrebna normalizacija rada naše zakonodavne vlasti jer postoje brojni zakoni i odluke u interesu građana koje je Vlada priredila a koje su do sada bile na čekanju.

U nizu pitanja o kojima će na sjednici u utorak biti razgovarano, posebno bih izdvojio izmjene Zakona o zaštiti porodice s djecom. Naime, nakon što je u mandatu ove Vlade, nakon 19 godina čekanja, donesen taj Zakon, kontinuisano smo pratili njegovu primjenu u praksi, te su usvojene i u skupštinsku proceduru upućene izmjene kojima se povećavaju iznosi novčane podrške ženi-majci koja nije u radnom odnosu i jednokratna naknada za opremu novorođenoga djeteta. Podsjećam na to kako su ranije samo određene kategorije imale pravo na jednokratnu podršku ovisno o socijalnom statusu, a sada je planirano da tu podršku ostvaruju sva novorođena djeca. Takođe, nedavno smo prihvatili i dopunu Zakona koja će omogućiti da roditelji koji su ostali bez radnoga mjesta, ukoliko zadovoljavaju ostale uslove, ostvare prava bez obzira na primanja koja su imali u ranijem periodu. Uvjeren sam u to kako će izmjene i dopune Zakona koje je Vlada predložila dobiti i podršku skupštinskih delegata koji su zasigurno svjesni demografskoga stanja i potrebe da se snažnije zauzmemo za podršku porodicama s djecom.

Uz brigu za porodicu, kao osnovnu jezgru društva i napretka, Vlada kontinuisano radi na poboljšanju položaja svih kategorija o kojima brine – prosvjete, zdravstva, boraca...

Poboljšanje kvalitete obrazovanja naše djece i mladih, ali i položaja prosvjetnih djelatnika, u vrhu je prioriteta rada Vlade. Postigli smo puno o čemu svjedoči svaki objektivni promatrač – više od dvadeset obnovljenih škola i školskih sportskih sala, asistenti u nastavi, prijevoz učenika, stipendije i subvencije smještaja u studentske domove za sve one koji su se javili na naš konkurs... No, na tomu ne mislimo stati. Stoga smo krenuli u obnovu i „utopljavanje" još pet objekata u našem kantonu za što nam je, u okviru nastavka Projekta energetske efikasnosti, potrebno još 2 miliona KM. Odluka o takvoj investiciji naći će se pred skupštinskim delegatima i uvjeren sam u to kako će dobiti jednoglasnu podršku - jer što nam je važnije od ulaganja u obrazovanje novih naraštaja.

Jedna od najznačajnijih kategorija o kojoj brinemo su svakako i naši policijski službenici, te smo, uz niz drugih mjera koje smo preduzeli da unaprijedimo rad policije, priredili i izmjene Zakona o policijskim službenicima. Nakon što skupštinski delegati prihvate predložene izmjene, u što sam uvjeren, poboljšat će se okvir za  penziono i invalidsko osiguranje onih koji, u složenim uslovima i s manjkom ljudstva, brinu o sigurnosti svih nas.

Naravno, uz ove zakone i odluke, postoji još puno dokumenata na kojima Vlada radi, a koji su od vitalnog interesa za građane. Stoga pozivam sve dionike vlasti u HNK da nastave raditi u duhu dijaloga kako bi se omogućio nesmetan rad institucija i završili započeti procesi vezani za provođenje izbornih rezultata-rekao je premijer Herceg.

 

13-11-2018, 08:43

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona govorio je za "Večernji list".

15-05-2018, 10:12

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je primio Ivana Klepića, evropskog prvaka u teškoj kategoriji i Ivonu Ćavar, osvajačicu brončane medalje na nedavno održanom 53. Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu.

Premijer Herceg čestitao je reprezentativcima na postignutim rezultatima, istaknuvši kako ga, kao dugogodišnjeg sportskog djelatnika, vesele uspjesi hercegovačkih sportaša na međunarodnim takmičenjima.

„Izuzetno mi je drago što su vaš trud i upornost još jednom nagrađeni najvišim odličjima. Sportaši, kao što ste vi, na najbolji mogući način predstavljaju Hercegovačko-neretvanski kanton. Stoga Vlada, u skladu sa mogućnostima, podržava i podržavat će vaš rad, ali i rad drugih sportaša i sportskih klubova u HNK“, rekao je premijer Herceg.

„ Jako sam ponosan na sebe zbog činjenice da je ovo moje prvo Evropsko prvenstvo. Posebno mi je drago da sam obradovao meni bliske ljude, ali i one koje nisam nikada upoznao. Planiram nastaviti s radom i nadam se kako ću i u budućnosti moći opet obradovati i bližnje i javnost u BiH koja voli i prati sport. Moj krajnji cilj su Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine“, rekao je evropski prvak Klepić.

„Prezadovoljna sam ostvarenim rezultatom. Polovicu sezone sam posvetila ostvarenju evropske medalje i evo uspjela sam u tomu“, rekla je brončana Ćavar.

Miroslav Klepić, trener Sveučilišnog karate kluba „Neretva“ i Zdenko Klepić, predsjednik Karate saveza BiH, upoznali su premijera Hercega s radom, aktivnostima i planovima Kluba i Karate saveza.

07-05-2018, 11:15

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona uputio je čestitku Hrvatskom sportskom klubu ''Zrinjski''  na osvajanju titule nogometnog prvaka Bosne i Hercegovine, u kojoj stoji:  

Hrvatski sportski klub ''Zrinjski'' na najljepši način ispisuje nogometnu istoriju  Bosne i Hercegovine.

Pobjedom nad ''Širokim Brijegom'' treći puta uzastopce osvojili ste titulu prvaka Bosne i Hercegovine, što dosad nije uspjelo niti jednom drugom klubu.

Stoga, svim fudbalerima, Stručnom stožeru na čelu s Blažom Sliškovićem, Upravi i navijačima HSK ''Zrinjski'',  lično i u ime Vlade Hercegovačko – neretvanskog kantona, od svega srca čestitam!

Osvajanjem još jednoga naslova prvaka,  šestog u ''Premijer ligi Bosne i Hercegovine'',  iznova ste potvrdili kako se predanim radom, odricanjem i vjerom u sebe postižu vrhunski rezultati.
Zbog svega toga i jeste najbolja momčad u državi!

U očekivanju da i u europskim natjecanjima koja su pred vama dostojanstveno i uspješno zastupate svoj grad Mostar, Hercegovačko – neretvanski kanton i  BiH - želim Vam puni uspjeh, te puno sportske sreće i svakoga dobra.