HERCEG: VLADA F BIH MORA POZICIONIRATI ALUMINIJ KAO SVOJE STRATEŠKO PODUZEĆE!

HERCEG: VLADA F BIH MORA POZICIONIRATI ALUMINIJ KAO SVOJE STRATEŠKO PODUZEĆE!

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije zajedno s Markom Arapovićem, savjetnikom predsjednika i Veselkom Čerkezom, predstojnikom Ureda predsjednika boravio je u službenom posjetu Aluminiju d.d. Mostar, najvećem gospodarskom subjektu na ozemlju HNŽ. Ugostili su ga Mario Gadžić i Dražen Pandža, predsjednik i član Uprave Društva u pratnji Ivana Čale, direktora Odjela financija, Luce Poljak, direktorice Odjela plana i analize, Darka Juke, direktora Odjela korporativnih komunikacija  i Snježane Dropuljić, savjetnice direktora.

Izravan povod bio je upoznavanje prvoga čovjeka županijske vlade s aktualnim stanjem u Aluminiju koji trpi ozbiljne poteškoće s ugroženom likvidnošću, do koje su doveli strahoviti burzovni poremećaji, sa 65-postotnim skokom cijene električne energije i prosječnim 70-postotnim porastom cijena vitalnih sirovina u ovoj godini.

„K tomu, pod stalnim smo prijetnjama bremena previsokih dugovanja, odnosno akumuliranoga gubitka iz prethodnih godina, i kratkoročno odgođenih sudskih ovrha nad našom imovinom, a stanje nam dodatno usložnjava nemogućnost zaduživanja kod banaka zbog naslijeđenoga lošeg boniteta“ komentirao je, između ostaloga, direktor Gadžić, sažimajući cjelokupno stanje u poslovnom prezentiranju iz koje je gostima jasno prikazan presjek učinjenoga u proteklih godinu dana te pojašnjen plan daljnjih aktivnosti.

„Stanje je alarmantno, ali nema prostora za defanzivu i u nekoliko smo navrata u posljednje vrijeme jasno izišli u javnost s precizno detektiranim problemima i ponuđenim načinima njihova rješavanja, u onomu dijelu na koji mi ne možemo utjecati, ali ova država može. Ne posustajemo u tekućoj provedbi strateškoga restrukturiranja našega poslovanja, proveli smo niz mjera ušteda, preslagivanja, saniranja zatečenih loših ugovornih odnosa. Međutim, i dalje su nam, primjerice, strahovit teret najviše naknade za niz državnih mrežarina, na koje godišnje izdvajamo previsokih 23 milijuna KM. Na tom tragu, ostvarujemo snažno komuniciranje s državnim tijelima na više razina, kako bi prepoznali naše argumentiranje i, opravdano, rasteretili Aluminij koji uistinu treba konkretnu pomoć svojega najvećeg pojedinačnog vlasnika, a to je Vlada F BiH“ istaknuo je Gadžić.

Predsjednik Herceg nije imao dvojbi o tomu što Aluminij znači za ovo podneblje, ali i za cjelokupni prostor BiH.

„Ne samo na gospodarskomu polju, nego kao ozbiljan, zapravo jedan od vitalnih činitelja stabilnosti i na ukupnomu socijalnom, pa i političkom planu. Vlada F BiH mora odmah prepoznati i pozicionirati Aluminij kao svoje strateško poduzeće i na taj se način odrediti u svojemu odnosu prema ovoj tvornici koja je najvećim izvoznikom u državi, generatorom novih radnih mjesta, o kojoj ovisi 40-tak tisuća ljudi, koja ima ozbiljan udio u BDP-u država okruženja, konzumira gotovo petinu ukupne državne potrošnje električne energije, itd.. To su brojke na koje se mora računati sa strahovitom ozbiljnošću te, na tomu tragu, i reagirati kada se jasno vidi grčevita borba menadžmenta i djelatnika s jedne strane, a očita dadžbinska i druga zagušenja s druge strane. Riječ je o teretima čije se postojanje argumentirano dovodi u pitanje, a bez kojih bi se ovaj div brže osovio na noge, što bi itekako osjetili i svi proračunski korisnici“ kazao je dr. sc. Herceg, ocijenivši susret izrazito konstruktivnim i pruživši punu potporu Aluminijevoj borbi za opstanak i oporavak.