ODRŽAN SEMINAR O POBOLJŠANJU KVALITETE OBRAZOVANJA U HNŽ

ODRŽAN SEMINAR O POBOLJŠANJU KVALITETE OBRAZOVANJA U HNŽ

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, u suradnji s Nansen dialog centrom iz Mostara, tijekom prošlog vikenda u Neumu je organiziralo seminar o temi: „Kako poboljšati kvalitetu obrazovnog sustava u HNŽ“.

Sudionici seminara bili su: šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Mary Ann Hennessey, prof. dr. Steinar Bryn iz Nansen Akademije Norveške, Rahela Džidić, u ime Veleposlanstva SAD u BiH, članovi radne grupe Vlade HNŽ zaduženi za implementaciju presude u svezi s tzv. dvije škole pod jednim krovom, te predstavnici NDC-a Mostar, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ i osnovnih škola iz Stoca i Čapljine.  

Prof. dr. Bryn govorio je o međuetničkom dijalogu u podijeljenim zajednicama, te o dijalogu kao sredstvu komunikacije, ukazujući na brojne primjere nerazumijevanja i predrasuda s kojima su bili suočeni europski narodi nakon Drugog svjetskog rata, te praveći paralelu s istim i sličnim pojavama koje se događaju u BiH.

Gđa Hennessey održala je izlaganje o modelima obrazovanja u etnički mješovitim zajednicama u Europi. Također, govorila je i o problemima koji su aktualni u Stocu i Čapljini, a o kojima je razgovarala s predstavnicima škola u tim općinama, te je još jednom ukazala na nužnost što snažnije suradnje, kompromisa i dijaloga.

Inače, u sljedećem razdoblju Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, u suradnji s Nansen dialog centrom Mostar, planira održati niz seminara o temi poboljšanja kvalitete obrazovanja u HNŽ, a na kojima će biti predstavnici škola, roditelja i školskih odbora, te gosti iz međunarodnih organizacija i veleposlanstava koja imaju svoje sjedište u BiH.