ODRŽANA RADIONICA O MOGUĆNOSTIMA SURADNJE RH I BIH KROZ PROGRAME EUROPSKE TERITORIJALNE SURADNJE

ODRŽANA RADIONICA O MOGUĆNOSTIMA SURADNJE RH I BIH KROZ PROGRAME EUROPSKE TERITORIJALNE SURADNJE

U organizaciji Vlade HNŽ i Centra za europske integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru i partnera iz RH:  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova,  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Agencije za regionalni razvoj, danas je  organizirana radionica o temi: "Mogućnosti suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz programe Europske teritorijalne suradnje“.

U ime dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko- neretvanske županije, nazočne je pozdravio Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika izražavajući  zadovoljstvo što je Hercegovačko – neretvanska županija prepoznata  kao županija koja želi i može biti pouzdan partner u programima prekogranične suradnje.

„Vlada HNŽ opredijeljena je za jače sudjelovanje u projektima prekogranične suradnje, a kao jedan od najznačajnijih prioriteta u radu definirali smo sudjelovanje u programima kao što su: MEDITERAN, DUNAV i spomenuti tzv. trilateralni program.

To opredjeljenje dodatno smo osnažili prošlogodišnjim donošenjem integrirane Strategije razvitka HNŽ, koja, uz visoke standarde zaštite okoliša, kao ključne sektore ekonomskoga razvitka, identificira malo i srednje poduzetništvo, obnovljive izvore energije i turizma utemeljena na prirodnoj i multikulturalnoj raznolikosti Županije.

Promicanje gospodarskoga i društvenoga boljitka i rasta u regiji poboljšanjem atraktivnosti, konkurentnosti i povezivanja regija cilj je kojem smo posvećeni.  Želimo, dakle, aktivnije sudjelovati u povezivanju regija, očuvanju, zaštiti i poboljšanju kvalitete okoliša, te povećanju atraktivnosti regija, a kao jedini bosanskohercegovački izlaz na more želimo dinamičnije sudjelovati i u poticanju inovativnoga pomorskog i morskoga rasta.
 
Mogućnosti koje nam se nude kroz različne programe transnacionalne i prekogranične suradnje iziskuju posjedovanje neusporedivo većih znanja i institucionalnih kapaciteta nego što ih mi danas imamo, i to je činjenica i to je  tako. Međutim, zahvaljujući našim prijateljima  koji imaju znanje, iskustvo, dobru volju i jasniju viziju europskih programa teritorijalne suradnje,  o čemu će nam danas govoriti, ne dvojim u to kako će nas, predavanjima i edukacijskim radionicama, obogatiti novim znanjem i iznimno dobrodošlim i korisnim informacijama, kazao je predstojnik Čerkez naglasivši i to kako je Vlada Hercegovačko- neretvanske županije spremna  i dalje biti siguran i pouzdan partner u svim programima suradnje.

Nazočnima se obratila i dr. sc. Mirjana Milićević, voditeljica Centra za europske integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru, gđa Jadranka Modrić, konzul gerant RH u BiH, gđa Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, gđa Stella Arneri, ravnateljica Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske,  gđa Kristina Bilić, pomoćnica ministrice za regionalni razvoj i fondove EU i dr.sc. Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru.

U sklopu radionice prezentirana je teritorijalna suradnja s fokusom na programe u kojima sudjeluje BiH: INTERREG IPA Program prekogranične suradnje Republika Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020, te programe transnacionalne suradnje INTERREG Mediteran i Dunav 2014.-2020.

 Inače, na Radionici je bio nazočan i Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ.