PREDSJEDNIK HERCEG OTVORIO IV. MEĐUNARODNU ZNANSTVENO-STRUČNU KONFERENCIJU

PREDSJEDNIK HERCEG OTVORIO IV. MEĐUNARODNU ZNANSTVENO-STRUČNU KONFERENCIJU

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, danas je u Intera tehnološkom parku u Mostaru otvorio IV. Međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju o temi: „Tehnologija i ugradnja otvora“.

Otvarajući Konferenciju, predsjednik Herceg uputio je čestitku organizatorima koji su omogućili prezentiranje najnovijih znanstvenih i tehnoloških dostignuća iz područja oblikovanja, proizvodnje i primjene otvora, ali i s njima usko povezanih višestruko bitnih tema energetske učinkovitosti i održive gradnje.

„Podsjetit ću kako je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije u protekle dvije godine napravila značajan iskorak upravo na planu poboljšanja energetske učinkovitosti javnih objekata u području školstva i zdravstva. Kroz sudjelovanje u projektu Energetske učinkovitosti u F BiH obnovili smo šest školskih objekata i jedan dom zdravlja, a ove godine u tijeku je obnova još četiri. Kroz dodatna proračunska ulaganja u obnovu još šest školskih objekata uspjeli smo stvoriti ugodnije okruženje za boravak i rad, te ostvarili značajnije energetske i proračunske uštede,“ rekao je predsjednik Herceg.

Predsjednik Herceg istaknuo je i to kako ove aktivnosti iziskuju značajna sredstva, te da ulaganje u energetsku obnovu javnih objekata prati njihovu 3E - energetsku, ekonomsku i ekološku (okolišnu) opravdanost kroz vrijeme, kao i to da su ta ulaganja značajna i kao vid ulaganja u zaštitu okoliša jer prostor u kojem živimo moramo čuvati - što je naša obveza prema sadašnjim ali i budućim naraštajima.

„Vlada je prihvatila sudjelovanje u nastavku Projekta energetska učinkovitost u F BiH u sklopu kojeg od 2018. do 2022. godine planiramo uložiti oko 20 milijuna KM u obnovu javnih objekata u sektorima obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i unutarnjih poslova“, kazao je predsjednik Herceg istaknuvši kako su za Vladu, kao donositelja odluka na županijskoj razini, od iznimnog značaja i teme o održivoj gradnji koja odgovara duhu i karakteru ambijenta u kojem se nalazi, te intenzivnijem poticanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu.

„Duboko uvjeren kako će Konferencija doprinijeti ne samo širenju znanja nego i uspostavljanju suvremenih -prema okolišu prijateljskih praksi u arhitekturi i graditeljstvu, te kako će i nama donositeljima odluka dati određene smjernice za uspostavu novog zakonodavnog okvira u ovim oblastima, proglašavam otvorenom IV. Međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju „Sfera 2017 - Tehnologija i ugradnja otvora““, zaključio je predsjednik Herceg, poželjevši nazočnima uspješan rad.

Inače, IV. Međunarodna znanstveno-stručna konferencija trajat će dva dana i okupiti više od 400 gospodarstvenika i poduzetnika iz regije.