PREDSJEDNIK HERCEG U IZASLANSTVU BIH U NOVOM ZELANDU I AUSTRALIJI

PREDSJEDNIK HERCEG U IZASLANSTVU BIH U NOVOM ZELANDU I AUSTRALIJI

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine, u kojem je i dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, boravi u posjetu Novom Zelandu i Australiji s ciljem unaprjeđenja političke, gospodarske i ekonomske suradnje tih zemalja i BiH, što će, u konačnici, biti dodatnom potvrdom prijateljstva, ali za rezultat imati i potporu tih zemalja Bosni i Hercegovini na njezinu euroatlantskom putu i članstvu u različnim međunarodnim organizacijama, poglavito u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Posjet Izaslanstva BIH je započeo radnim sastankom s Jacindom Ardern, predsjednicom Vlade Novoga Zelanda, te predsjedateljicom Vrhovnoga suda i Administratoricom Vlade Novoga Zelanda Dame Sian Elias. Tim povodom upriličen je i obilazak Pukeahu - Ratnoga nacionalnog memorijalnoga parka, gdje su članovi Izaslanstva, predvođeni prof. dr. Draganom Čovićem, predsjedateljem Predsjedništva BiH položili vijenac i odali počast svim palim pripadnicima Vojske Novoga Zelanda.

Članovi Izaslanstva su imali i sastanak s predstavnicima Hrvatskoga kulturnog društva Novoga Zelanda, koje zastupa najveću hrvatsku organizaciju na Novom Zelandu, a uloga mu je očuvanje identiteta Hrvata, jezika i kulture. Također je organiziran posjet obitelji Simunović, koja se bavi uzgojem maslina, po čemu je jedna od najpoznatijih u tom dijelu svijeta.

Posjet Izaslanstva BIH Australiji započeo je  polaganjem vijenca u Ratnom memorijalu Australije i odavanjem počasti žrtvama australske vojske, te nastavljen sastankom s generalnim guvernerom Australije, gosp. Cosgrove. Razgovarano je o sveukupnim odnosima BiH i Australije, ali i o trenutačnom političkom stanju u BiH, njezinu napretku na području euroatlantskih integriranja i prijamu u Svjetsku trgovinsku organizaciju, kojega će, kako se očekuje, Australija podržati.

Na sastanku je istaknuto i to kako BiH već godinama uspješno surađuje s NATO-om, kao članica njegova programa „Partnerstvo za mir“, ali i stalnim sudjelovanjem u mirovnim misijama diljem svijeta. Ulazak BiH u tzv. „MAP“ odnosno „Akcijski plan za članstvo“ i njezino punopravno članstvo u tom savezu bit će dodatni jamac stabilnosti i miru ne samo u našoj državi, nego i u cijeloj regiji.

Generalni guverner, gosp. Cosgrove pružio je punu potporu naporima koje BiH ulaže u vezi s približavanjem članstvu u Europsku uniju i NATO, te istaknuo kako udaljenost Australije i BiH neće biti zapreka za izgradnju još boljih odnosa između prijateljskih država.

U Sydneyu su članovi Izaslanstva BiH održali sastanak sa zastupnicima krovne Australsko-bosanskohercegovačke kulturne udruge, koji su govorili o svome djelovanju i radu, pri tom posebice ističući angažiranje njihova Kulturno-umjetničkoga društva, koje nastoji sačuvati vrijedne i lijepe običaje, kulturu i jezik svoje domovine.