U HNŽ 17.415 UČENIKA U OSNOVNIM I 7908 U SREDNJIM ŠKOLAMA

U HNŽ 17.415 UČENIKA U OSNOVNIM I 7908 U SREDNJIM ŠKOLAMA

„Na području Hercegovačko-neretvanske županije, u 50 osnovnih škola, u prvi razred u školsku 2017./2018. godinu upisan je 1901 učenik, što je za 27 učenika manje u odnosu na prošlu godinu“, kazao je dr. sc. Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa na današnjoj konferenciji za novinstvo u povodu početka nove školske godine, dodajući i to kako je ukupan broj učenika u osnovnim školama 17.415, a prosjek broja učenika po razredu 17.

Govoreći o srednjim školama, ministar Hadžović kazao je kako je u 29 srednjih škola u prve razrede upisano 1811 učenika.

„Ukupan broj učenika u srednjim školama je 7908, a prosjek je 18 učenika po razredu, s tim da na trogodišnjim zanimanjima ima 1314 učenika, a prosjek je 15,5 učenika po razredu“, kazao je Hadžović.

Podsjetio je, također, i na aktivnosti Vlade i Ministarstva, te na učinjene napore kako bi školska godina počela na vrijeme. U tom kontekstu, izdvojio je zbrinjavanje tehnološkog viška i donošenje organizacijskih shema.

Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNŽ, koji nastavu izvode po hrvatskom nastavnom planu i programu, kazao je kako je u osnovnim škola koje rade po tom programu zbrinuto 62 zaposlenih, a u osnovnim školama po bosanskom nastavnom planu i programu njih 43. Dodao je i to kako očekuje da će uskoro biti izrađen novi kolektivni ugovor, a nakon toga i novi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, te pedagoški standardi.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja HNŽ istaknula je problem nedostatka učenika, dodajući kako su usprkos tomu uspješno sačuvana radna mjesta djelatnika koji su radili na neodređeno vrijeme.