''VEČER HERCEGOVINE U POSAVINI''-PREDSJEDNIK HERCEG URUČIO DONACIJU GRAĐEVINSKOG MATERIJALA

''VEČER HERCEGOVINE U POSAVINI''-PREDSJEDNIK HERCEG URUČIO DONACIJU GRAĐEVINSKOG MATERIJALA

U Orašju je protekloga vikenda održana tradicionalna manifestacija ''Večer Hercegovine u Posavini'' na kojoj je bio nazočan značajan broj uzvanika iz političkog, gospodarskog, kulturnog i društvenog života, predvođenih dr. Draganom Čovićem, predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zaželjevši dobrodošlicu uzvanicima, koji su svojom nazočnošću potvrdili stoljetno prijateljstvo i veze Hercegovine i Posavine, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije kazao je:

''Ovim, sada već tradicionalnim druženjima, bilo ovdje ili kod nas u Hercegovini, dodatno potvrđujemo to prijateljstvo. Zato hvala i onima koji su ih prije pet godina inicirali i započeli prepoznavši onu biblijsku koja kaže „Mudrost mudrih uči nas kako je dragocjeno u životu imati uza se prijatelje'', kazao je predsjednik Herceg, dodavši kako je ovdje  predstavljen samo dio onoga što Hercegovina nudi u gastronomskom, kulturnom i tradicijskom pogledu.

''Želja nam je da kroz ovo ugodno druženje ujedinimo različitosti ravne Posavine i krševite Hercegovine, obje jednako ponosne i odlučne da stvore uvjete za ostanak i opstanak mladih u ovom području.
Zato me posebno veseli što su večeras s nama brojni uspješni gospodarstvenici i poduzetnici, osobe iz javnog, akademskog  i kulturnog života - ne samo iz Hercegovine i Posavine, nego iz cijele BiH.  To je dokaz da imamo istu želju i cilj-stvoriti bolje uvjete mladima. Da bi tako bilo, treba nam više ovakvih razgovora i dogovora koji će rezultirati novim projektima i poslovima'', zaključio je predsjednik Herceg.

U sklopu posjeta Posavini, predsjednik Herceg je, u prigodi početka radova na izgradnji objekta Centra za kulturu i dijalog, posjetio župu svetoga Ante Padovanskog u naselju Sijekovac-Gornja Močila u općini Bosanski Brod. Tom prigodom je župniku vlč. Ivanu Tolju uručio donaciju građevinskog materijala.

„Stoljetno prijateljstvo Hercegovine i Posavine potvrđujemo i pruženom rukom potpore Posavljacima koji grade jedan uistinu vrijedan objekt u kojem će biti promoviran dijalog i koje će biti mjesto kulturnih okupljanja ljudi iz tog kraja. To prijateljstvo, koje proizlazi iz činjenice da smo dio istog nacionalnog bića, djelo zajedničkih predaka, dokazuje se i danas ovakvim projektima koji učvršćuju naše veze i grade zajedničku budućnost“, kazao je predsjednik Herceg.

Župnik Tolj zahvalio je predsjedniku Hercegu na uručenoj donaciji kazavši kako će njome izgradnja Centra i započeti.

Na početku građevinskih radova bilo je nazočno i visoko izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem, Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske, Davor Čordaš, ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, te brojni drugi dužnosnici.