VLADA POZVALA NA DIJALOG

VLADA POZVALA NA DIJALOG

S obzirom na to da je danas Sindikat liječnika medicine i stomatologije u HNŽ započeo generalni štrajk, iz Vlade HNŽ pozvali su na dijalog i početak pregovora 26. veljače, istaknuvši sljedeće:

''Nakon što je najavljen štrajk zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu, Vlada je na 71-oj sjednici, održanoj 19-og siječnja, raspravila Informaciju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi u svezi sa zahtjevom sindikata uposlenih u zdravstvu u HNŽ, upoznala se sa zahtjevima sindikata, te usvojila Zaključak o tomu da pregovori sa sindikatima započnu 26. veljače 2018.

Budući da se radi o složenom pravnom i financijskom izazovu, Vlada je, kao jedan od suosnivača, na već spomenutoj sjednici odlučila organizirati zajednički sastanak svih čimbenika koji su na bilo koji način uključeni u problematiku zdravstva u HNŽ.

Sastanak je održan 31-og siječnja i na njemu je utvrđen pregovarački okvir i predložen Pregovarački tim. Vlada je na sjednici održanoj 6-og veljače imenovala sastav Pregovaračkog tima na čelu s dr. sc. Goranom Opsenicom, ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi, kojega, također, čine predstavnici osnivača, suosnivača, zavoda zdravstvenih osiguranja i zdravstvenih ustanova.

Poduzetim aktivnostima Vlada HNŽ je napravila sve potrebne predradnje, sadržane u Zakonu o radu, kako bi proces pregovaranja mogao otpočeti 26-og veljače, a o svemu učinjenom obavijestila je i predstavnike sindikata, koji su prihvatili naznačeni termin, te nastavila aktivnosti na pripravi za pregovore. 

Sindikat liječnika i stomatologa je, unatoč činjenici da je prvobitno prihvatio 26. veljače kao nadnevak otpočinjanja pregovora, naknadno promijenio odluku i stupio u štrajk.

Podsjećamo na to kako je Vlada HNŽ od menadžmenta svih zdravstvenih ustanova zatražila da, u sklopu postojećih financijskih okvira, racionaliziraju troškove i harmoniziraju primanja, kako bi se ostvarile uštede koje će biti financijska podloga Pregovaračkom timu s ciljem poboljšanja materijalnog položaja zdravstvenih djelatnika i djelatnika u zdravstvu.

Iz svega narečenog, razvidno je kako je Vlada dosljedno provela sve potrebne procedure i u dobroj nakani najavila proces pregovaranja. Stoga smatramo kako nije bilo razloga za pokretanje generalnog štrajka, niti je on zakonski utemeljen - što je danas potvrdio i Općinski sud u Mostaru.

Vlada je, kao jedan od suosnivača, čvrsto opredijeljena za dijalog kao jedini način iznalaženja rješenja prihvatljivih za sve strane, te, stoga, poziva sindikat na to da, zajedno s ostalim dionicima zdravstvenog sustava, 26. veljače, kako je i najavljeno, skupa pokrenu pregovarački proces.

Vlada HNŽ, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade i dr. sc. Opsenica, resorni ministar ponovno su istaknuli kako razumiju zahtjeve sindikata i kako će učiniti sve što je moguće u realnim okvirima kako bi bio poboljšan materijalni status članova sindikata."