• Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je boravio u radnoj posjeti općini Neum. Tokom posjete organiziran je sastanak sa Draganom Jurkovićem, načelnikom i Danielom Matić, predsjednicom Općinskog vijeća općine Neum. Načelnik Jurković upoznao je premijera Hercega o projektima koji su u toku, kao i budućim aktivnostima koje planiraju realizovati i za koje očekuju pomoć Vlade HNK. Premijer Herceg istaknuo je kako Vlada razumije potrebe općine Neum, i njenu ulogu u ukupnom turističkom potencijalu HNK. Čestitao je načelniku Jurkoviću i njegovim saradnicima na dobro urađenim pripremama, koje su rezultirale odličnom turističkom sezonom. „Pokazali ste kako s pravom nosite epitet jedne od glavnih turističkih destinacija Bosne  i Hercegovine, a upornim radom i promovisanjem Neuma uspjeli ste vašu turističku ponudu približiti i turistima van ove regije, što potvrđuje struktura gostiju u protekloj uspješnoj turističkoj sezoni“, zaključio je premijer Herceg istaknuvši i to kako će Vlada i dalje nastaviti podržavati sve projekte kako bi Neum bio ugodno mjesto življenja, ne samo u turističkoj sezoni nego i tokom cijele godine. Načelnik Jurković i predsjednica Općinskog vijeća Matić i u ovoj su prilici zahvalili premijeru Hercegu, kao i cijeloj Vladi, na podršci istaknuvši kako ne sumnjaju u nastavak dobre saradnje.
  • Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona objavila je Javni poziv za prijem 100 pripravnika u kantonalne organe uprave, upravne organizacije i druge službe, organe i institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona. Pripravnici će obavljati poslove u svrhu osposobljavanja za rad u okviru svoje struke i stjecanja potrebnog radnog iskustva za polaganje ispita općeg znanja odnosno stručnog ispita. Ugovor s pripravnikom bit će zaključen na 12 mjeseci. Prijave na Javni poziv dostavljaju se do 30.10.2021. godine. Javni poziv i obrazac prijave mogu se preuzeti na web-stranici Vlade HNK - www.vlada-hnz-k.ba
  • Na današnjoj, 154. sjednici Vlada je donijela Odluku o izdvajanju 500.000 KM za podršku nauci i mladim naučnicima. Tokom rasprave istaknuto je kako se radi o prvoj takvoj odluci koja je nastala na osnovu kontinuiranih aktivnosti Vlade u cilju promicanja, razvoja i unapređenja nauke u HNK, te podrške mladim naučnicima. Vlada je, nastavljajući višegodišnji projekat, usvojila Odluku u vezi sa zapošljavanjem pripravnika u kantonalnim organima uprave, upravnim organizacijama i drugim službama, organima i institucijama HNK. Istaknuto je kako se planira zaključivanje 100 ugovora o obavljanju jednogodišnjeg pripravničkog staža kako bi se mladim visokoobrazovnim osobama omogućilo osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva, te poboljšala njihova konkurentnost i integracija na tržište rada. U skladu sa budžetskim mogućnostima ili naknadnom povećanju iznosa za sufinansiranje Federalnog zavoda za zapošljavanje, Vlada će razmotriti  prijem i dodatnog broja pripravnika. Javni poziv za prijem pripravnika bit će objavljen na službenoj stranici Vlade HNK. Razmotrena je i prihvaćena Odluka kojom se Aerodromu u Mostaru odobrava transfer od 150.000 KM za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa. Iz resora Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada je usvojila Odluku kojom se za rekonstrukciju zgrade  PU Čapljina izdvaja 150.000 KM. Vlada je razmotrila i usvojila Odluku o usvajanju Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede. Godišnji plan se odnosi na budžetsku 2021. godinu i predstavlja zbir planova zakonskih nositelja Programa (institucija javnog i nevladinog sektora), koji su učestvovali u njegovoj pripremi, te daje pregled njihovih prijedloga poticajnih mjera i aktivnosti usmjerenih na razvoj malog i srednjeg preduzetništva. Nastavljajući aktivnosti na jačanju privrednog razvoja HNK, Vlada je usvojila niz odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za više elektroenergetskih objekata na području  Mostara, Čapljine, Stoca i Čitluka. Također, usvojene su informacije Ministarstva privrede o realizaciji prometa naftnih derivata i o realizaciji elektroenergetske bilance te izvještaj o radu inspektorata za prvih šest mjeseci ove godine. Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je usvojila Program utroška dijela novčanih sredstava sa pozicije namjenskih sredstava od naknada prikupljenih na osnovu prenamijene poljoprivrednog zemljišta. Vlada je razmotrila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slatkovodnom ribarstvu u HNK i Dokument okvirnog Budžeta  za period od 2022. do 2024. godine, o kojima će se izjasniti na narednoj sjednici.

HERCEG U RADNOJ POSJETI OPĆINI NEUM

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je boravio u radnoj posjeti općini Neum.

Tokom posjete organiziran je sastanak sa Draganom Jurkovićem, načelnikom i Danielom Matić, predsjednicom Općinskog vijeća općine Neum.

Načelnik Jurković upoznao je premijera Hercega o projektima koji su u toku, kao i budućim aktivnostima koje planiraju realizovati i za koje očekuju pomoć Vlade HNK.

Premijer Herceg istaknuo je kako Vlada razumije potrebe općine Neum, i njenu ulogu u ukupnom turističkom potencijalu HNK. Čestitao je načelniku Jurkoviću i njegovim saradnicima na dobro urađenim pripremama, koje su rezultirale odličnom turističkom sezonom.

„Pokazali ste kako s pravom nosite epitet jedne od glavnih turističkih destinacija Bosne  i Hercegovine, a upornim radom i promovisanjem Neuma uspjeli ste vašu turističku ponudu približiti i turistima van ove regije, što potvrđuje struktura gostiju u protekloj uspješnoj turističkoj sezoni“, zaključio je premijer Herceg istaknuvši i to kako će Vlada i dalje nastaviti podržavati sve projekte kako bi Neum bio ugodno mjesto življenja, ne samo u turističkoj sezoni nego i tokom cijele godine.

Načelnik Jurković i predsjednica Općinskog vijeća Matić i u ovoj su prilici zahvalili premijeru Hercegu, kao i cijeloj Vladi, na podršci istaknuvši kako ne sumnjaju u nastavak dobre saradnje.

15-10-2021, 14:31

JAVNI POZIV ZA PRIJEM PRIPRAVNIKA U ORGANE KANTONALNE UPRAVE

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona objavila je Javni poziv za prijem 100 pripravnika u kantonalne organe uprave, upravne organizacije i druge službe, organe i institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pripravnici će obavljati poslove u svrhu osposobljavanja za rad u okviru svoje struke i stjecanja potrebnog radnog iskustva za polaganje ispita općeg znanja odnosno stručnog ispita.

Ugovor s pripravnikom bit će zaključen na 12 mjeseci.

Prijave na Javni poziv dostavljaju se do 30.10.2021. godine.

Javni poziv i obrazac prijave mogu se preuzeti na web-stranici Vlade HNK - www.vlada-hnz-k.ba

15-10-2021, 12:56

OTVOREN XI. „KONJIC FOOD FEST“

Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK danas je u Konjicu prisustvovao otvaranju XI. Festivala hrane „Konjic Food Fest“ na kojem učestvuje oko 80 izlagača iz Bosne i Hercegovine.

„Konjic Food Fest“ organizovali su Savez poljoprivrednih udruženja Konjic i Općina Konjic s ciljem predstavljanja bogate gastro ponude konjičke općine ali i drugih poljoprivrednih proizvoda prepoznatljivih za ovaj dio BiH pod motom „Made in Konjic“.

U pozdravnom govoru, ministar Jović je čestitao organizatorima na realizaciji ovog projekta koji promoviše bogatu gastro ponudu našeg kantona, ali i naše poljoprivredne proizvode.

Ministar Jović poželio je uspješan rad svim izlagačima istaknuvši da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona teži stvaranju ambijenta u kojem će trud svih onih koji se bave poljoprivredom rezultirati boljim uslovima za život, kako njih samih tako i svih građana Kantona.

Nakon otvaranja, ministar Jović je zajedno sa domaćinima posjetio izlagače Sajma.

13-10-2021, 15:21

VLADA HNK: PRVI PUT OBEZBJEĐENA PODRŠKA ZA NAUKU I MLADE NAUČNIKE

Na današnjoj, 154. sjednici Vlada je donijela Odluku o izdvajanju 500.000 KM za podršku nauci i mladim naučnicima. Tokom rasprave istaknuto je kako se radi o prvoj takvoj odluci koja je nastala na osnovu kontinuiranih aktivnosti Vlade u cilju promicanja, razvoja i unapređenja nauke u HNK, te podrške mladim naučnicima.

Vlada je, nastavljajući višegodišnji projekat, usvojila Odluku u vezi sa zapošljavanjem pripravnika u kantonalnim organima uprave, upravnim organizacijama i drugim službama, organima i institucijama HNK. Istaknuto je kako se planira zaključivanje 100 ugovora o obavljanju jednogodišnjeg pripravničkog staža kako bi se mladim visokoobrazovnim osobama omogućilo osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva, te poboljšala njihova konkurentnost i integracija na tržište rada. U skladu sa budžetskim mogućnostima ili naknadnom povećanju iznosa za sufinansiranje Federalnog zavoda za zapošljavanje, Vlada će razmotriti  prijem i dodatnog broja pripravnika. Javni poziv za prijem pripravnika bit će objavljen na službenoj stranici Vlade HNK.

Razmotrena je i prihvaćena Odluka kojom se Aerodromu u Mostaru odobrava transfer od 150.000 KM za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa.

Iz resora Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada je usvojila Odluku kojom se za rekonstrukciju zgrade  PU Čapljina izdvaja 150.000 KM.

Vlada je razmotrila i usvojila Odluku o usvajanju Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede. Godišnji plan se odnosi na budžetsku 2021. godinu i predstavlja zbir planova zakonskih nositelja Programa (institucija javnog i nevladinog sektora), koji su učestvovali u njegovoj pripremi, te daje pregled njihovih prijedloga poticajnih mjera i aktivnosti usmjerenih na razvoj malog i srednjeg preduzetništva.

Nastavljajući aktivnosti na jačanju privrednog razvoja HNK, Vlada je usvojila niz odluka o dodjeli koncesija za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije za više elektroenergetskih objekata na području  Mostara, Čapljine, Stoca i Čitluka.

Također, usvojene su informacije Ministarstva privrede o realizaciji prometa naftnih derivata i o realizaciji elektroenergetske bilance te izvještaj o radu inspektorata za prvih šest mjeseci ove godine.

Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je usvojila Program utroška dijela novčanih sredstava sa pozicije namjenskih sredstava od naknada prikupljenih na osnovu prenamijene poljoprivrednog zemljišta.

Vlada je razmotrila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slatkovodnom ribarstvu u HNK i Dokument okvirnog Budžeta  za period od 2022. do 2024. godine, o kojima će se izjasniti na narednoj sjednici.

12-10-2021, 15:36

ŠPANSKA AMBASADORICA U NASTUPNOJ POSJETI KOD PREMIJERA HERCEGA

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je primio u nastupnu posjetu Nj.E. Maríu Teresu Lizaranzu Perinat, novu ambasadoricu Kraljevine Španije u BiH, u čijoj je pratnji bio i počasni španski konzul Pierino T. Deldum.

Uz razgovor o aktuelnim dešavanjima u BiH, sa akcentom na nužnost provođenja reformi Izbornog zakona i osiguranja legitimnog predstavljanja ravnopravnih naroda na svim nivoima vlasti, Herceg i Perinat govorili su i o mogućnostima jačanja direktne privredne saradnje Španije sa jedinicama lokalne samouprave u HNK, osobito u Mostaru.

Čestitavši ambasadorici današnji Nacionalni dan Španije, premijer Herceg istaknuo je izniman potencijal vjerskog turizma u Hercegovini, naglasivši kako bi veliko interesovanje hodočasnika iz Španije, ali i zemalja s prostora Južne i Središnje Amerike za svjetski poznato marijansko svetište u Međugorju, bilo dobro kanalizirati preko Madrida i Barcelone, uspostavljanjem direktnih letova iz tih dvaju odredišta za Mostar.

„Vlada HNK spremna je pružiti maksimalnu podršku Gradu Mostaru u toj priči, slično onome što smo uradili i sa Eurowingsom. Nadalje, cijenili bismo špansku pomoć i u drugim područjima, između ostalog, u razmjeni bogatih iskustava sa povlačenjem sredstava iz evropskih fondova, u čemu se Španija osjetno iskazala“, rekao je Herceg, istaknuvši kako su veze Španije i ovog prostora duboke i duge, ali i kako ima prostora dodatno ih razvijati i jačati.

Zahvalivši se na dobrodošlici i prijemu, ambasadorica Perinat obećala je prenijeti prijedloge premijera Hercega nadležnim nivoima u svojoj zemlji, poručivši kako će iskoristiti svoj autoritet za podršku razvoju HNK, Hercegovine i BiH u svim segmentima u kojima bude u mogućnosti pomoći.

12-10-2021, 13:07

SPLIT: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O IPA III

„Saradnja hercegovačkih i susjednih im županija u Republici Hrvatskoj duga je i uspješna, ali ona posljednjih nekoliko godina ima i jednu važnu novu dimenziju – novi snažniji zamah, zahvaljujući prije svih poštovanoj evropskoj zastupnici gđi Željani Zovko koja traži načine da svoju rodnu Hercegovinu još snažnije približi višestruko joj srodnom dalmatinskom prostoru“, rekao je dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona u svom obraćanju na danas održanoj Međunarodnoj konferenciji IPA III „Sredstvo za povezivanje ljudi unatoč granicama“ u Splitu.

Govoreći o zajedničkim naporima na provođenju projekata koji omogućavaju sigurniju, stabilniju i prosperitetniju sutrašnjicu, premijer Herceg je istaknuo:

„HNK se kroz proteklih nekoliko godina etablirala kao poželjan i pouzdan partner u organizacijama koje promovišu saradnju evropskih regija. Članica smo – utemeljiteljica Jadransko-jonske euroregije i kontinuirano aktivno doprinosimo radu i ostvarivanju zacrtanih ciljeva tog važnog tijela.

Zahvaljujući takvom opredjeljenju, uspješno smo realizovali više prekograničnih projekata u različitim područjima djelovanja – infrastrukturi, obrazovanju, poljoprivredi, privredi. Ilustracije radi, izdvojit ću samo provedeni prekogranični projekat PESCAR  (Pesticide Control and Reduction), usmjeren na zaštitu okoliša od pesticida kao jednoga od najagresivnijih zagađivača prirode, u čemu je partner bilo naše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na čelu s ovdje prisutnim ministrom Donkom Jovićem.

Neupitno je naše opredjeljenje da i dalje sarađujemo i zajednički pripremamo i realizujemo prekogranične projekte, što poimam i kao jednu od najsnažnijih potvrda predanosti Vlade HNK, i mene kao njezina prvog čovjeka, evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Naravno, za provođenje zacrtanih projekata, osobito onih složenijih, potrebno je znanje, potrebni su i snažni ljudski kapaciteti i značajna sredstva. Zato nam i jest iznimno važna finansijska podrška za potrebne reforme i dalja ulaganja u infrastrukturu, okoliš, digitalizaciju i povezanost dobiti kroz IPA III.

Koristim priliku reći i kako je potrebno da se, uz postojeće programe Evropske unije u kojima BiH učestvuje, poput Erasmus Plus projekta, Horizon Europe i drugih, uključimo i u druge programe koji otvaraju brojne mogućnosti i perspektive“, zaključio je premijer Herceg još jednom naglasivši kako vjeruje u dalju snažnu podršku prijatelja i zagovaratelja, u čemu svakako prednjači Republika Hrvatska, kako bismo, na što kvalitetniji način, iskoristili ono što nam je na raspolaganju te osnažili stabilnost i prosperitet BiH, ali i cijele regije.

Inače, na Konferenciji su, između ostalih, učestvovali i: Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, te suizvjestiteljica za pretpristupni instrument IPA III i Stella Arneri, direktorica Uprave za evropsku teritorijalnu saradnju, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Evropske unije RH.

11-10-2021, 11:25

HERCEG U RADNOJ POSJETI OPĆINI NEUM

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je boravio u radnoj posjeti općini Neum.

Tokom posjete organiziran je sastanak sa Draganom Jurkovićem, načelnikom i Danielom Matić, predsjednicom Općinskog vijeća općine Neum.

Načelnik Jurković upoznao je premijera Hercega o projektima koji su u toku, kao i budućim aktivnostima koje planiraju realizovati i za koje očekuju pomoć Vlade HNK.

Premijer Herceg istaknuo je kako Vlada razumije potrebe općine Neum, i njenu ulogu u ukupnom turističkom potencijalu HNK. Čestitao je načelniku Jurkoviću i njegovim saradnicima na dobro urađenim pripremama, koje su rezultirale odličnom turističkom sezonom.

„Pokazali ste kako s pravom nosite epitet jedne od glavnih turističkih destinacija Bosne  i Hercegovine, a upornim radom i promovisanjem Neuma uspjeli ste vašu turističku ponudu približiti i turistima van ove regije, što potvrđuje struktura gostiju u protekloj uspješnoj turističkoj sezoni“, zaključio je premijer Herceg istaknuvši i to kako će Vlada i dalje nastaviti podržavati sve projekte kako bi Neum bio ugodno mjesto življenja, ne samo u turističkoj sezoni nego i tokom cijele godine.

Načelnik Jurković i predsjednica Općinskog vijeća Matić i u ovoj su prilici zahvalili premijeru Hercegu, kao i cijeloj Vladi, na podršci istaknuvši kako ne sumnjaju u nastavak dobre saradnje.

15-10-2021 14:31

JAVNI POZIV ZA PRIJEM PRIPRAVNIKA U ORGANE KANTONALNE UPRAVE

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona objavila je Javni poziv za prijem 100 pripravnika u kantonalne organe uprave, upravne organizacije i druge službe, organe i institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pripravnici će obavljati poslove u svrhu osposobljavanja za rad u okviru svoje struke i stjecanja potrebnog radnog iskustva za polaganje ispita općeg znanja odnosno stručnog ispita.

Ugovor s pripravnikom bit će zaključen na 12 mjeseci.

Prijave na Javni poziv dostavljaju se do 30.10.2021. godine.

Javni poziv i obrazac prijave mogu se preuzeti na web-stranici Vlade HNK - www.vlada-hnz-k.ba

15-10-2021 12:56

OTVOREN XI. „KONJIC FOOD FEST“

Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK danas je u Konjicu prisustvovao otvaranju XI. Festivala hrane „Konjic Food Fest“ na kojem učestvuje oko 80 izlagača iz Bosne i Hercegovine.

„Konjic Food Fest“ organizovali su Savez poljoprivrednih udruženja Konjic i Općina Konjic s ciljem predstavljanja bogate gastro ponude konjičke općine ali i drugih poljoprivrednih proizvoda prepoznatljivih za ovaj dio BiH pod motom „Made in Konjic“.

U pozdravnom govoru, ministar Jović je čestitao organizatorima na realizaciji ovog projekta koji promoviše bogatu gastro ponudu našeg kantona, ali i naše poljoprivredne proizvode.

Ministar Jović poželio je uspješan rad svim izlagačima istaknuvši da Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona teži stvaranju ambijenta u kojem će trud svih onih koji se bave poljoprivredom rezultirati boljim uslovima za život, kako njih samih tako i svih građana Kantona.

Nakon otvaranja, ministar Jović je zajedno sa domaćinima posjetio izlagače Sajma.

13-10-2021 15:21
15-11-2018 15:15
07-11-2018 08:45
11-09-2018 13:45
14-08-2018 14:00