• Na današnjoj, 4. sjednici Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNK. ''Pri izradi ovog iznimno važnog Zakona uvažili smo prijedloge velikog broja stručnjaka iz ove oblasti. Zajedno sa vatrogasnim komandantima i u koordinaciji sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave, izradili smo Zakon koji se, nakon što ga je Vlada utvrdila, danas nalazi pred vama. Budući da se u vremenu iza nas najviše polemike vodilo o nabavi letjelica za protupožarnu zaštitu, u dijelu Zakona gdje se govori o finansijama predviđena je mogućnost da se dio vlastitih sredstava izdvaja i za tu namjenu.'', rekao je, između ostalog, obrazlažući Zakon Eugen Ćubela, v.d. direktora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo. Skupština je, također, usvojila Zakon o dopunama Zakona o sudskim taksama s tarifom, Odluku o potvrđivanju imenovanja zamjenika kantonalnog javnog pravobranioca, Odluku o osnivanju privremene Komisije za zakonodavno-pravna pitanja i Odluku o osnivanju privremene Komisije za praćenje rada MUP-a, ljudska prava i građanske slobode.
  • U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nastavljene su redovne aktivnosti vezane za rješavanje pravomoćnih sudskih rješenja i vansudskih nagodbi. Prema Odluci Vlade HNK, na ime vansudskih nagodbi izvršena je nova uplata u iznosu od 2,2 miliona KM, čime je, u ovom sazivu Vlade, isplaćeno ukupno više od 30 miliona KM za ovu namjenu. Podsjećamo, riječ je o nasljeđenim finansijskim obavezama iz ranijih perioda i Vlada HNK u ovom mandatu nema izvršnih sudskih presuda. Također, izvršena je i uplata u iznosu od 1,2 miliona KM na ime studentskih stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u akademskoj 2022./2023. godini. ''Ove je godine broj stipendista Vlade HNK premašio respektabilnu brojku od ukupno 3000 obuhvaćenih studenata, a visina stipendije od ove godine, umjesto ranijih 120, iznosi 150 KM, dok su subvencije smještaja povećane sa 189 na 230 KM. Podsjećam, pravo na stipendiranje i subvencioniranje ostvarili su svi kandidati koji su ispunili tražene formalno-pravne uslove javnog poziva resornog ministarstva obrazovanja u Vladi HNK'', rekao je ovom prilikom premijer Kantona dr. sc. Nevenko Herceg, osvrnuvši se i na pravomoćna sudska rješenja i vansudske nagodbe za koje je rekao kako su nasljeđeni finansijski teret sa kojim se ova vlada uhvatila u koštac i kojeg kontinuirano rješava, što potvrđuje i ova posljednja uplata, kao i ukupna brojka od 30 dosad isplaćenih miliona.
  • Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg susreo se danas s potpredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda dr. Davorom Pranjićem. Razgovarali su o nizu aktuelnih političkih i društvenih tema koje su važne za funkcionisanje države, tako i njezina oba entiteta. Poseban je akcent svakako bio na iskoracima koji su, u mandatu ove vlade, učinjeni na prostoru HNK koji se danas, i među domaćim i među stranim političarima i diplomatima, sve češće spominje kao primjer napretka, suživota i političkoga kompromisa. Sagovornici su se prisjetili činjenice da je, zahvaljujući naporima službene vlasti u HNK, srpskom narodu i ''de iure'' zagarantovana ustavna konstitutivnost, kako je to kanton s visokim nivoom političke tolerancije i konstruktivne komunikacije, ali i uopće društvenog napretka i osjetnog poboljšanja kada su u pitanju život i standard njezinih građana. Složivši se kako HNK može i treba biti primjer svim ostalim prostorima BiH na njezinom evropskom putu, odaslali su zajedničku poruku kako svi dužnosnici u zemlji, i u FBiH i u RS-u, imaju obavezu raditi na maksimalnoj zaštiti i unapređenju svih ljudskih i političkih prava njenih građana, na tragu zapadnoevropskih civilizacijskih vrijednosti.

USVOJEN ZAKON O ZAŠTITI OD POŽARA I VATROGASTVU U HNK

Na današnjoj, 4. sjednici Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNK.

''Pri izradi ovog iznimno važnog Zakona uvažili smo prijedloge velikog broja stručnjaka iz ove oblasti. Zajedno sa vatrogasnim komandantima i u koordinaciji sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave, izradili smo Zakon koji se, nakon što ga je Vlada utvrdila, danas nalazi pred vama.
Budući da se u vremenu iza nas najviše polemike vodilo o nabavi letjelica za protupožarnu zaštitu, u dijelu Zakona gdje se govori o finansijama predviđena je mogućnost da se dio vlastitih sredstava izdvaja i za tu namjenu.'', rekao je, između ostalog, obrazlažući Zakon Eugen Ćubela, v.d. direktora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Skupština je, također, usvojila Zakon o dopunama Zakona o sudskim taksama s tarifom, Odluku o potvrđivanju imenovanja zamjenika kantonalnog javnog pravobranioca, Odluku o osnivanju privremene Komisije za zakonodavno-pravna pitanja i Odluku o osnivanju privremene Komisije za praćenje rada MUP-a, ljudska prava i građanske slobode.

01-02-2023, 15:11

VLADA HNK: 2,2 MILIONA KM ZA VANSUDSKE NAGODBE I 1,2 MILIONA ZA STUDENTSKE STIPENDIJE I SUBVENCIJE

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nastavljene su redovne aktivnosti vezane za rješavanje pravomoćnih sudskih rješenja i vansudskih nagodbi. Prema Odluci Vlade HNK, na ime vansudskih nagodbi izvršena je nova uplata u iznosu od 2,2 miliona KM, čime je, u ovom sazivu Vlade, isplaćeno ukupno više od 30 miliona KM za ovu namjenu. Podsjećamo, riječ je o nasljeđenim finansijskim obavezama iz ranijih perioda i Vlada HNK u ovom mandatu nema izvršnih sudskih presuda.

Također, izvršena je i uplata u iznosu od 1,2 miliona KM na ime studentskih stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u akademskoj 2022./2023. godini.

''Ove je godine broj stipendista Vlade HNK premašio respektabilnu brojku od ukupno 3000 obuhvaćenih studenata, a visina stipendije od ove godine, umjesto ranijih 120, iznosi 150 KM, dok su subvencije smještaja povećane sa 189 na 230 KM. Podsjećam, pravo na stipendiranje i subvencioniranje ostvarili su svi kandidati koji su ispunili tražene formalno-pravne uslove javnog poziva resornog ministarstva obrazovanja u Vladi HNK'', rekao je ovom prilikom premijer Kantona dr. sc. Nevenko Herceg, osvrnuvši se i na pravomoćna sudska rješenja i vansudske nagodbe za koje je rekao kako su nasljeđeni finansijski teret sa kojim se ova vlada uhvatila u koštac i kojeg kontinuirano rješava, što potvrđuje i ova posljednja uplata, kao i ukupna brojka od 30 dosad isplaćenih miliona.

01-02-2023, 8:32

SUSRET PREMIJERA HERCEGA S POTPREDSJEDNIKOM RS-A PRANJIĆEM

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg susreo se danas s potpredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda dr. Davorom Pranjićem.

Razgovarali su o nizu aktuelnih političkih i društvenih tema koje su važne za funkcionisanje države, tako i njezina oba entiteta. Poseban je akcent svakako bio na iskoracima koji su, u mandatu ove vlade, učinjeni na prostoru HNK koji se danas, i među domaćim i među stranim političarima i diplomatima, sve češće spominje kao primjer napretka, suživota i političkoga kompromisa.

Sagovornici su se prisjetili činjenice da je, zahvaljujući naporima službene vlasti u HNK, srpskom narodu i ''de iure'' zagarantovana ustavna konstitutivnost, kako je to kanton s visokim nivoom političke tolerancije i konstruktivne komunikacije, ali i uopće društvenog napretka i osjetnog poboljšanja kada su u pitanju život i standard njezinih građana. Složivši se kako HNK može i treba biti primjer svim ostalim prostorima BiH na njezinom evropskom putu, odaslali su zajedničku poruku kako svi dužnosnici u zemlji, i u FBiH i u RS-u, imaju obavezu raditi na maksimalnoj zaštiti i unapređenju svih ljudskih i političkih prava njenih građana, na tragu zapadnoevropskih civilizacijskih vrijednosti.

27-01-2023, 11:40

MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Odajemo dužno poštovanje svim nevinim žrtvama. Memorijali poput ovog trajno nas obavezuju na suzbijanje svih vrsta mržnje i diskriminacije među narodima i ljudima, na oblikovanje društva mira i međusobne solidarnosti.

27-01-2023, 8:47

POTPISAN UGOVOR PROJEKTA OBNOVE JUDO DVORANE SPORTSKOG CENTRA ''BORSA''

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg prisustvovao je danas, u Gradskoj vijećnici Grada Mostara, ceremoniji potpisivanja Ugovora o obnovi judo dvorane sportskog centra ''Borsa'' kojim je osigurana vrijedna donacija Vlade Japana u svrhu podrške obnovi u požaru stradalog objekta mostarskog kluba koji, istaknuto je, ostvaruje iznimne sportske rezultate i na domaćem i na međunarodnom nivou i koji je ''jednim od najboljih promotora Mostara i Hercegovine u svijetu''.

Ugovor su potpisali NJ.E. Masami Kinefuchi, japanski ambasador u BiH, i Franjo Zadro, direktor Judo kluba "Borsa" Mostar.

''Još jednom izražavam zahvalnost predstavnicima Japana koji su uvijek spremni dati podršku i pomoć našoj zemlji i našem kantonu, u ovom slučaju pružiti podršku za obnovu Borsine dvorane, ali i na svemu onome što su napravili za nas u prethodnim godinama. Rijetko se koja zemlja može mjeriti s Japanom kada govorimo o svjedočenju prijateljstva i svih oblika pomoći koju su nam pružili još od vremena rata, poratne obnove i cijelog razvojnog puta do danas'', istaknuo je premijer Herceg u obraćanju prisutnima.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su i gradonačelnik Grada Mostara dr. Mario Kordić, kao i predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Senad Kevelj.

25-01-2023, 12:03

SUSRET PREMIJERA HERCEGA I JAPANSKOG AMBASADORA U BIH

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg primio je danas u nastupnu posjetu NJ.E. Masamija Kinefuchija, ambasadora Japana u BiH i njegovu saradnicu Chisato Yoshidu, šeficu Odjela za kulturu i prvog tajnika Ambasade.

Kako je riječ o prvoj posjeti ambasadora Kinefuchija HNK, premijer Herceg iskoristio je priliku i iscrpno ga upoznao s nizom aktuelnih tema i aktivnostima Vlade, osobito s nedavno usvojenim finansijskim dokumentima kroz koje je Vlada našla balans i stabilnost za očuvanje i socijalne i razvojne dimenzije kantonalnog budžeta, unatoč svim izazovima koje pandemijska, politička i privredna kriza postavlja pred vlast i društvo u cjelosti.

''Zadržali smo razvojnu dimenziju, ujedno uvećavši sredstva za privredu, poljoprivredu i turizam. Također, podržani su strateški projekti jedinica lokalne samouprave. Vlada će, kao i dosad, podržati brojne aktivnosti u obrazovanju, sportu, kulturi te drugim područjima važnim za razvoj cijele sredine'', rekao je Herceg, istaknuvši i uvjerenje u dalju dobru saradnju ovog prostora sa japanskom ambasadom i nizom agencija i institucija te prijateljske zemlje, osobito na području turizma, poljoprivrede, zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije.

''Uz zahvalnost na pruženoj podršci i pomoći koju je ova država primila od Japana, kako u poratnim godinama, tako i kroz niz kasnijih projekata, vidim prostor za konkretna japanska ulaganja odnosno očekujem da to ponašanje japanske vlade sada snažno prate i japanski investitori'', poručio je Herceg.

Ambasador Kinefuchi istaknuo je spremnost uložiti napor i iskoristiti svoj autoritet na planu dodatne izgradnje i jačanja saradnje, s akcentom na lokalne zajednice kako u HNK tako i na ostalim područjima entiteta i države.

''U BiH sam ponovo, nakon više od 20 godina i jako me veseli evidentan napredak zemlje u svim pogledima, a posebno me raduje činjenica da je HNK izrastao u prostor koji može služiti kao primjer poštivanja, tolerancije i nositelja razvojnih procesa. Vjerujem da će se sve sredine BiH razvijati upravo po primjeru HNK što je siguran smjer za uspjeh bosanskohercegovačkog evropskog puta. U mojoj zemlji i u meni lično, i HNK i BiH u cjelosti uvijek će imati istinskog prijatelja koji je spreman raditi na još jačoj povezanosti naše dvije zemlje'', rekao je danas NJ.E. Kinefuchi.

25-01-2023, 10:25

USVOJEN ZAKON O ZAŠTITI OD POŽARA I VATROGASTVU U HNK

Na današnjoj, 4. sjednici Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je usvojila Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu u HNK.

''Pri izradi ovog iznimno važnog Zakona uvažili smo prijedloge velikog broja stručnjaka iz ove oblasti. Zajedno sa vatrogasnim komandantima i u koordinaciji sa predstavnicima jedinica lokalne samouprave, izradili smo Zakon koji se, nakon što ga je Vlada utvrdila, danas nalazi pred vama.
Budući da se u vremenu iza nas najviše polemike vodilo o nabavi letjelica za protupožarnu zaštitu, u dijelu Zakona gdje se govori o finansijama predviđena je mogućnost da se dio vlastitih sredstava izdvaja i za tu namjenu.'', rekao je, između ostalog, obrazlažući Zakon Eugen Ćubela, v.d. direktora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Skupština je, također, usvojila Zakon o dopunama Zakona o sudskim taksama s tarifom, Odluku o potvrđivanju imenovanja zamjenika kantonalnog javnog pravobranioca, Odluku o osnivanju privremene Komisije za zakonodavno-pravna pitanja i Odluku o osnivanju privremene Komisije za praćenje rada MUP-a, ljudska prava i građanske slobode.

01-02-2023 15:11

VLADA HNK: 2,2 MILIONA KM ZA VANSUDSKE NAGODBE I 1,2 MILIONA ZA STUDENTSKE STIPENDIJE I SUBVENCIJE

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nastavljene su redovne aktivnosti vezane za rješavanje pravomoćnih sudskih rješenja i vansudskih nagodbi. Prema Odluci Vlade HNK, na ime vansudskih nagodbi izvršena je nova uplata u iznosu od 2,2 miliona KM, čime je, u ovom sazivu Vlade, isplaćeno ukupno više od 30 miliona KM za ovu namjenu. Podsjećamo, riječ je o nasljeđenim finansijskim obavezama iz ranijih perioda i Vlada HNK u ovom mandatu nema izvršnih sudskih presuda.

Također, izvršena je i uplata u iznosu od 1,2 miliona KM na ime studentskih stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u akademskoj 2022./2023. godini.

''Ove je godine broj stipendista Vlade HNK premašio respektabilnu brojku od ukupno 3000 obuhvaćenih studenata, a visina stipendije od ove godine, umjesto ranijih 120, iznosi 150 KM, dok su subvencije smještaja povećane sa 189 na 230 KM. Podsjećam, pravo na stipendiranje i subvencioniranje ostvarili su svi kandidati koji su ispunili tražene formalno-pravne uslove javnog poziva resornog ministarstva obrazovanja u Vladi HNK'', rekao je ovom prilikom premijer Kantona dr. sc. Nevenko Herceg, osvrnuvši se i na pravomoćna sudska rješenja i vansudske nagodbe za koje je rekao kako su nasljeđeni finansijski teret sa kojim se ova vlada uhvatila u koštac i kojeg kontinuirano rješava, što potvrđuje i ova posljednja uplata, kao i ukupna brojka od 30 dosad isplaćenih miliona.

01-02-2023 08:32

SUSRET PREMIJERA HERCEGA S POTPREDSJEDNIKOM RS-A PRANJIĆEM

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg susreo se danas s potpredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda dr. Davorom Pranjićem.

Razgovarali su o nizu aktuelnih političkih i društvenih tema koje su važne za funkcionisanje države, tako i njezina oba entiteta. Poseban je akcent svakako bio na iskoracima koji su, u mandatu ove vlade, učinjeni na prostoru HNK koji se danas, i među domaćim i među stranim političarima i diplomatima, sve češće spominje kao primjer napretka, suživota i političkoga kompromisa.

Sagovornici su se prisjetili činjenice da je, zahvaljujući naporima službene vlasti u HNK, srpskom narodu i ''de iure'' zagarantovana ustavna konstitutivnost, kako je to kanton s visokim nivoom političke tolerancije i konstruktivne komunikacije, ali i uopće društvenog napretka i osjetnog poboljšanja kada su u pitanju život i standard njezinih građana. Složivši se kako HNK može i treba biti primjer svim ostalim prostorima BiH na njezinom evropskom putu, odaslali su zajedničku poruku kako svi dužnosnici u zemlji, i u FBiH i u RS-u, imaju obavezu raditi na maksimalnoj zaštiti i unapređenju svih ljudskih i političkih prava njenih građana, na tragu zapadnoevropskih civilizacijskih vrijednosti.

27-01-2023 11:40
15-11-2018 15:15
07-11-2018 08:45
11-09-2018 13:45
14-08-2018 14:00