Predsjednik Vlade

Dr.sc. Nevenko Herceg

Predsjednik Vlade

Rođen u Ljubuškom, 23. augusta 1964. godine. Nakon završene Gimnazije u rodnom gradu, diplomirao (1989.) i magistrirao na Univerzitetu u Sarajevu 2001., a doktorsku disertaciju odbranio na Sveučilištu u Mostaru 2003. godine. Na Sveučilištu u Mostaru izabran u zvanje docenta 2004., a u zvanje sveučilišnog vanrednog profesora 2007. godine i redovnog profesora 2014. godine.

 

Član je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH od 1990. godine, kada je izabran za člana Izvršnog odbora stranke, da bi od 1990. do 1992. bio predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Sarajevo, te 2006. član Predsjedništva u svojstvu glavnog sekretara stranke.

 

Karijeru započinje na sarajevskom univerzitetu, gdje se zadržava do sredine 1992. godine, nakon čega se aktivira u javnom životu. Obnašao je više dužnosti u izvršnim, zakonodavnim i političkim organima vlasti. Između ostalog, bio je vijećnik u Općinskom vijeću Ljubuški i Novo Sarajevo, sekretar i doministar u Vladi HR Herceg-Bosne, poslanik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, savjetnik za privredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH (2003. – 2006.), glavni sekretar, savjetnik predsjednika i pročelnik Izbornog štaba HDZ-a BiH (2007. – 2015.), potom federalni ministar okoliša i turizma (2007. – 2011.), a trenutno je premijer Vlade i poslanik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

Predaje na nekoliko sveučilišta i veleučilišta te političkih akademija. Na Sveučilištu u Mostaru aktivno je učestvovao u implementaciji Bolonjskog procesa, od dodiplomskog do poslijediplomskog doktorskog studija, a jedan je od inicijatora pokretanja Studija turizma i okoliša i Instituta za turizam i okoliš. Objavio više od stotinu naučnih i stručnih radova u domaćim i internacionalnim časopisima, urednik je i suurednik većeg broja zbornika, monografija, priručnika i časopisa. U autorstvu i koautorstvu objavio je šest sveučilišnih knjiga.

Posebnu pozornost u akademskoj i stručnoj zajednici privukao je sveučilišni udžbenik ''Okoliš i održivi razvoj'' (2013.).

 

Organizator je i učesnik brojnih internacionalnih i domaćih naučnih i stručnih konferencija, konvencija, simpozija, skupova i studija te pokretač i realizator brojnih projekata. Stručno usavršavanje prošao je u SAD-u, Danskoj i Velikoj Britaniji. Aktivni je član naučnih, kulturnih, obrazovnih, sportskih i drugih udruženja i organizacija. Bio je član Olimpijskog odbora BiH i predsjednik Rukometnog saveza BiH. Član je Hrvatskog društva za nauku i umjetnost BiH i stručni saradnik Hrvatske akademije za nauku i umjetnost BiH. Obnašao je dužnost predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH.

 

Dobitnik je brojnih domaćih i internacionalnih priznanja, nagrada i odličja, među kojima vrijedi izdvojiti: ''Zlatnu povelju humanizma desetljeća u znak trajne zahvalnosti i poštovanja za humanistički rad'' koju mu je 1994. dodijelila Internacionalna liga humanista i nagradu Evropske fondacije turističkih novinara ''Povelja F.E.S.T. 2008.'' koja se dodjeljuje za osobite zasluge za razvoj turizma. Zlatnom turističkom ružom i Zlatnom turističkom krunom nagradili su ga bosanskohercegovački turistički djelatnici za izniman doprinos razvoju i promociji bh. turizma (2009. i 2010.).

 

Oženjen je i otac troje djece.

Adresa

Stjepana Radića 3, 88000 Mostar

Telefonski broj

036/449-020

Fax

036/449-030