PREDSJEDNIK HERCEG NA KONFERENCIJI O ZDRAVSTVU I ZDRAVLJU U HNŽ

PREDSJEDNIK HERCEG NA KONFERENCIJI O ZDRAVSTVU I ZDRAVLJU U HNŽ

Danas je u Mostaru u organiziranju Liječničke komore Hercegovačko – neretvanske županije održana Konferencija o zdravstvu i zdravlju u HNŽ.

Sudionicima Konferencije na početku njezina rada prigodnim riječima obratio se i dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije,  koji se u svom govoru osvrnuo na stanje zdravstva  u Županiji,  te podsjetio na to kako su zdravlje i zdravstvo visoko na ljestvici   prioriteta   Vlade o čemu je jasno govorio i u svom nastupnom govoru predstavljajući Vladu i njen program za ovo mandatno razdoblje, te dodao:

''Konferencija o zdravstvu i zdravlju u HNŽ,  bez obzira na to što je ilustrirana satom sa znakovitim položajem kazaljki (pet do dvanaest ili dvanaest i pet), ipak  dolazi  u pravo vrijeme.  Nije  pet do dvanaest, a još manje dvanaest i pet niti za zdravstvo ni za zdravlje.

Problemi postoje, ali se mogu riješiti uz uvjet da o njima  počnemo  govoriti otvoreno i javno, ne bježeći od odgovornosti kako donositelja odluka tako i samih zdravstvenih djelatnika.

Činjenica je kako je  svatko od nas odgovoran za svoje zdravlje. Međutim, jasno je da za zdravlje nisu zaduženi i odgovorni samo pojedinci već da značajnu ulogu u tome ima zajednica (država, entitet, županija). 
Zdravstveni sustav ogledalo  je našeg društva i pokazatelj odnosa prema građanima u onim najosjetljivijim i najvažnijim segmentima životnih vrijednosti.  

Zato zdravstvo, a još manje zdravlje, ne smiju biti politika niti na jednoj razini. Zdravlje i zdravstvo  ljudske su potrebe i svi imamo isti zadatak -  osigurati kvalitetan i sveobuhvatan skup zdravstvenih usluga jednako dostupan svim građanima HNŽ, s pacijentom  u središtu zdravstvenog sustava.

To je opredjeljenje  ove Vlade, a da ono nije samo deklarativno pokazuje  činjenica da smo na prošlotjednoj sjednici Vlade usvojili Strategiju za provedbu reforme iz oblasti zdravstva za područje  HNŽ  za razdoblje 2017. - 2020.

Strategija o kojoj će zasigurno više govoriti resorni ministar, Vaš kolega dr. Opsenica, nudi jasne mjere i aktivnosti koje treba postići u određenom razdoblju kako bi zdravstvena skrb bila dostupnija, učinkovitija, financijski održiva i kvalitetnija.

Ja ću i u ovoj prigodi istaknuti kako je Vlada unatoč ozbiljnim problemima koje smo naslijedili u ovoj godini uspjeli stabilizirati javne financije. Podsjetiti ću na to kako smo stvorili preduvjete da plaće svim korisnicima Proračuna isplaćujemo 7. ili 8. u mjesecu, već 8. ili 9. uplaćujemo doprinose u javne fondove iz kojih se u značajnoj mjeri financira i zdravstvo, a do 10. u mjesecu izmirimo obveze prema svim našim dobavljačima.

Također, želim naglasiti kako smo jučer na sjednici Vlade usvojili Izmjene i dopune Proračuna- Rebalans za 2016. godinu i on je prvi put usvojen u pozitivnom smislu. Takvo stanje javnih financija otvara nam mogućnosti da i naše zdravstvo, a to smo već učinili u nekoliko navrata,  još snažnije podupiremo iz Proračuna.

Stoga vjerujem kako će sve aktivnosti i projekti, koje ćemo u budućnosti pokrenuti s ciljem ostvarivanja kvaliteta i dostupnosti zdravstvene skrbi, biti u potpunosti ostvareni zaokruživanjem reformskog procesa, za dobrobit naših građana.

Na koncu,

uz želju za uspješan rad konferencije, pozivam vas zdravstvene djelatnike i ostale dionike sustava zdravstvene skrbi da se aktivno uključite u provedbu reformskog procesa kojim će biti poboljšan položaj ne samo korisnika zdravstvenih usluga nego i Vas zdravstvenih djelatnika jer Vi to zaslužujete!

Dokaz je i prošlotjedno priznanje našem liječniku dr. Alenu Humačkiću koji je po izboru građana Federacije BiH izabran za najboljeg liječnika Federacije na čemu mu iskreno čestitam.

Vjerujući kako će i buduće slične izbore obilježiti upravo naši liječnici, zahvaljujem Vam na pozornosti i strpljenju i želim Vam svako dobro kako u osobnom tako i u profesionalnom životu'', kazao je u uvodnom obraćanju predsjednik Herceg.

Inače, rad Konferencije  organiziran je kroz četiri sekcije na kojima će značajan broj liječnika i uglednih stručnjaka govoriti o upravljanju sustavima u zdravstvu, problemima u zdravstvu, porastu stope malignih i kroničnih nezaraznih bolesti i o tomu kakvo zdravstvo trebamo.