Predsjednik Vlade

Dr.sc. Nevenko Herceg

Predsjednik Vlade

Rođen u Ljubuškom, 23. kolovoza 1964. godine. Nakon završene Gimnazije u rodnom gradu, diplomirao (1989.) i magistrirao na Univerzitetu u Sarajevu 2001., a doktorsku disertaciju obranio na Sveučilištu u Mostaru 2003. godine. Na Sveučilištu u Mostaru izabran u zvanje docenta 2004., a u zvanje sveučilišnog izvanrednog profesora 2007. godine i redovitog profesora 2014. godine. 

Član je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH od 1990. godine, kada je izabran za člana Izvršnog odbora stranke, da bi od 1990. do 1992. bio predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Sarajevo, te 2006. član Predsjedništva u svojstvu glavnog tajnika stranke.

Karijeru započinje na sarajevskom sveučilištu, gdje se zadržava do sredine 1992. godine, nakon čega se aktivira u javnom životu. Obnašao je više dužnosti u izvršnim, zakonodavnim i političkim tijelima vlasti. Između ostalog, bio je vijećnik u Općinskom vijeću Ljubuški i Novo Sarajevo, tajnik i doministar u Vladi HR Herceg-Bosne, zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, savjetnik za gospodarstvo hrvatskog člana Predsjedništva BiH (2003. – 2006.), glavni tajnik, savjetnik predsjednika i pročelnik Izbornog stožera HDZ-a BiH (2007. – 2015.), potom federalni ministar okoliša i turizma (2007. – 2011.), a trenutačno je predsjednik Vlade i zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije. 

Predaje na nekoliko sveučilišta i veleučilišta te političkih akademija. Na Sveučilištu u Mostaru aktivno je sudjelovao u implementiranju Bolonjskog procesa, od dodiplomskog do poslijediplomskog doktorskog studija, a jedan je od inicijatora pokretanja Studija turizma i okoliša i Instituta za turizam i okoliš. Objavio više od stotinu znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima, urednik je i suurednik većeg broja zbornika, monografija, priručnika i časopisa. U autorstvu i koautorstvu objavio je šest sveučilišnih knjiga. Posebnu pozornost u akademskoj i stručnoj zajednici privukao je sveučilišni udžbenik ''Okoliš i održivi razvoj'' (2013.). 

Organizator je i sudionik brojnih međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih konferencija, konvencija, simpozija, skupova i studija te pokretač i realizator brojnih projekata. Stručno usavršavanje prošao je u SAD-u, Danskoj i Velikoj Britaniji. Aktivni je član znanstvenih, kulturnih, obrazovnih, športskih i drugih udruga i organizacija. Bio je član Olimpijskog odbora BiH i predsjednik Rukometnog saveza BiH. Član je Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH i stručni suradnik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH. Obnašao je dužnost predsjednika Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH. 

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, nagrada i odličja, među kojima vrijedi izdvojiti: ''Zlatnu povelju humanizma desetljeća u znak trajne zahvalnosti i poštovanja za humanistički rad'' koju mu je 1994. dodijelila Međunarodna liga humanista i nagradu Europske fondacije turističkih novinara ''Povelja F.E.S.T. 2008.'' koja se dodjeljuje za osobite zasluge za razvitak turizma. Zlatnom turističkom ružom i Zlatnom turističkom krunom nagradili su ga bosanskohercegovački turistički djelatnici za izniman doprinos razvitku i promoviranju bh. turizma (2009. i 2010.). 

Oženjen je i otac troje djece.

Adresa

Stjepana Radića 3, 88000 Mostar

Telefonski broj

036/449-020

Fax

036/449-030