AMBASADOR SATTLER URUČIO DONACIJU MEDICINSKE OPREME HNK-u
29-04-2020, 14:37

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH uručio je danas dr. sc. Nevenku Hercegu, premijeru Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Eugenu Ćubeli, načelniku Štaba civilne zaštite HNK donaciju medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa.

„Zahvaljujem gosp. Sattleru i za današnju donaciju Evropske unije, kao i za svu dosadašnju pomoć zemalja članica EU, te njihovu spremnost da pomognu zaustavljanju širenja pandemije koronavirusa i privrednom opravku u Bosni i Hercegovini. Zaštitne rukavice, kape i štitnike za obuću koje smo danas dobili posredstvom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), kojima, takođe, iskreno zahvaljujem na svemu što čine, bit će dodijeljene svim bolničkim ustanovama i domovima zdravlja u HNK, te će im zasigurno biti od velike koristi u svakodnevnom radu. Na tom tragu, danas je i Vlada donijela odluku da zdravstvenim ustanovama u općinama koje se susreću s ozbiljnim poteškoćama u borbi sa koronavirusom dodijeli 300.000 KM iz budžetske tekuće pričuve.“, rekao je premijer Herceg naglasivši i to kako je HNK, do sada, najpogođeniji Kanton u F BiH s najviše osoba kojima je potvrđena infekcija koronavirusom. Takođe, podsjetio je i na to kako u 3 bolnice i 12 domova zdravlja HNK radi četvrtina svih zaposlenih zdravstvenih radnika u F BiH,  a  u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gravitiraju bolesnici i iz Zapadnohercegovačkog i Hercegbosanskog kantona.  

Vrijednost dosadašnje pomoći Evropske unije Hercegovačko-neretvanskom kantonu je 100.000 KM, a uskoro je planirana donacija respiratora i zaštitne opreme u vrijednosti  550.000 KM.