12-06-2024, 12:23

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač službeno je danas, na mostarskoj Šetnici Nikole Šubića Zrinskog otvorenim proglasila VII. Sajam boračkog preduzetništva u HNK-u, održan u organizaciji Ministarstva za pitanja boraca HNK-a i Referalnog centra boraca Zadrugar. U prigodnom je obraćanju istaknula da ova tradicionalna manifestacija ima kontinuiranu Vladinu podršku jer nudi opsežne programske aktivnosti u oblasti zapošljavanja odnosno samozapošljavanja, razvoja boračkih zadruga, obrta i boračkih porodičnih poljoprivrednih gospodarstava.

- Riječ je o uspješnom modelu društvenog uključivanja i afirmisanja boraca koji nas upoznaje sa boračkim privrednim potencijalom. Potpuno je iz toga jasno zašto Vlada HNK-a godinama snažno stoji uz ovaj događaj i zašto će uvijek da podržava ovaj nivo organizovanja boraca. To je, uostalom, i na tragu našeg strateškog usmjerenja u skladu sa kojim smo uvijek i nepodijeljeno uz našu boračku populaciju. U tom kontekstu zadovoljna sam načinom na koji Ministarstvo boraca provodi sve programe u smislu zdravstvene i socijalne zaštite, samoupošljavanja i drugih programa – rekla je Buhač, dodavši i to da je u Programskim smjernicama rada Vlade kao trajna obaveza jasno naznačena briga o učesnicima Domovinskog rata i članovima njihovih porodica.

- Vlada će da ustraje u održavanju kulture sjećanja na protekli rat, na svakog učesnika i stradalnika rata i naša je posebna zadaća da to prenesemo na buduće generacije, ali i da zapišemo istinu i fakte o ratu i da im to ostavimo u naslijeđe. Ovom prilikom podsjećam i na Uredbu o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje boraca i članova njihovih porodica u HNK-u koju smo usvojili početkom ove godine. Njom je propisana procedura primjene Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica pri zapošljavanju, na način da prioritet imaju članovi porodica poginulih, umrlih i nestalih boraca, ratni vojni invalidi, dobitnici ratnih priznanja i odlikovanja, demobilisani borci, kao i djeca i supružnici boraca svih tih kategorija – podsjetila je premijerka zaželjevši da se Sajam boračkog preduzetništva nastavi razvijati kao pozitivna i vrijedna tradicija i da HNK, već prepoznat kao dom sjajnih sajamskih manifestacija, ostane mjesto susreta i zbližavanja.

Ministar za pitanja boraca HNK-a Đuro Prkačin rekao je da Ministarstvo, uz podršku Vlade, u kontinuitetu poduzima mjere u poticanju osnivanja, rada i razvoja boračkih zadruga, kao i na poticanju samoupošljavanja boraca i članova njihovih porodica kako bi djelomično ili u cijelosti ostvarili egzistenciju za svoju porodicu.

- Ovakav oblik promocije iznimna je prilika za njihovo poslovno predstavljanje, umrežavanje, te naravno popularizaciju boračkih proizvoda – dodao je ministar, akcentiravši da će ostati opredijeljeni sistemskoj podršci ovakvim oblicima boračkog poduzetničkog organizovanja.

Inače, na Sajmu je bio veliki broj izlagača sa područja Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog, Hercegbosanskog, Srednjobosanskog, Posavskog i Kantona Sarajevo te iz više područja Republike Hrvatske. Brojnim je posjetiteljima predstavljena ponuda proizvoda boračkih zadruga, boračkih porodičnih poljoprivrednih gospodarstava, obrta i proizvoda boraca poljoprivrednika, poput: voća i voćnih prerađevina, šumskih plodova, vina, meda i proizvoda od meda, prirodne kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda, raznih povrtlarskih kultura, ljekovitog bilja, unikatnih rukotvorina, itd.

10-06-2024, 13:30

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. Adnan Velagić i šef Odjela za odnose sa javnošću Ureda premijerke HNK-a Darko Juka održali su danas radni sastanak sa direktoricom British Councila za Zapadni Balkan Clare Sears i predstavnicom te organizacije u BiH Amilom Karavdić. Obzirom na temu, odnosno projekte koje British Council planira da provede u Mostaru, a koji će da uključuju učenike osnovnih i srednjih škola, te studente engleskog jezika i književnosti, na sastanku su bili i prorektorica za naučno-nastavna pitanja Univerziteta Džemala Bijedića Mostar dr. Azra Špago i voditelj Ureda za projekte Sveučilišta u Mostaru dr. Boris Crnokić.

Uz poruku da svoju uspješnu saradnju sa osnovnim školama u HNK-u žele da intenzivišu, ali i da je prošire na srednje škole, kao i na obadva gradska univerziteta, Sears je pojasnila da su za učenike osnovnih škola planirane podrške dodatnim obukama iz oblasti kodiranja kroz vannastavne aktivnosti, dok će učenicima srednjih škola da bude ponuđen razvoj kapaciteta iz projekt-menadžmenta i javnih kampanja u službi društveno-korisnog aktivizma. Za studente engleskog jezika u planu su, pak, aktivnosti na boljoj pripremi za rad u nastavi i snaženje postojećih studijskih modula na oba univerziteta uz podršku britanskih eksperata, sa konačnim ciljem mogućnosti dobivanja tzv. dualnih diploma. Pojedinosti će svakako, u narednom periodu, da budu razrađivane sa dekanima i nastavnim osobljem tih fakulteta.

10-06-2024, 11:05

Nakon jutrošnje pljačke, teške devastacije i obeščašćenja Crkve sv. Tome Apostola u mostarskom naselju Bijeli brijeg, po policijskom su očevidu crkvene prostorije obišli premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i ministar unutrašnjih poslova Marijo Marić. Župnika don Damira Pažina i đakona don Nikolu Cvitanovića oko 4:20 probudila je buka iz crkvenog prostora, a samo je njihova pribrana i hrabra reakcija spriječila provalnike u namjeri krađe mnoštva skupocjenih, u osjećajima vjernika neprocjenjivih misnih predmeta, poput oltarskih i kaleža iz Svetohraništa.

- Bila su najmanje dvojica, galameći sam zaprijetio policijom pa su pobjegli, odbacivši torbu i kantu u koje su natrpali crkvene predmete. Šok nas je tek dočekao u samoj crkvi gdje je sve bilo razbacano, porušeni i polomljeni kipovi sv. Ante i sv. Tome, a oltar i Svetohranište oskrnavljeni. Najteže me je, kao vjernika, župnika i čovjeka pogodilo kada sam vidio razbacane svete hostije. To je najteži čin svetogrđa i sve ćemo mi ovo dovesti u red, ali trebat će vremena da zacijele one oku nevidljive rane – rekao je župnik don Damir, duboko potresen onim šta je doživio.

Provalnici su pobjegli automobilom u smjeru Ulice blajburških žrtava, s otprilike 800 KM milodara koju je katolička mladež prikupljala za izgradnju župne crkve. Policija je na mjestu zločina izuzela ključne materijalne dokaze, a ministar Marić naglasio da su u toku opsežne istražne radnje, iskazavši uvjerenje da će snage reda i mira brzo naći počinitelje.

- Ovo je jedno od onih nedjela koje posebno potresu kako lokalnu zajednicu, u ovom slučaju župljane župe sv. Tome i njihovog mjesnog župnika, tako i cijeli grad odnosno svaku normalnu osobu koja će ovo da doživi kao napad na najintimnije osjećaje Crkve i vjerničke zajednice. Ovo nije samo pljačka, ovo je čin iznimnog svetogrđa i tako ga i trebamo posmatrati, a od naših policijskih službenika očekujem brzo privođenje počinitelja pravdi – rekla je ovom prilikom premijerka Marija Buhač, obećavši don Damiru podršku u sanaciji nastale štete.

10-06-2024, 11:00

U organizaciji Arhiva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta Džemala Bijedića Mostaru i Udruženja za modernu povijest Sarajevo, u hotelu Mostar održana je naučna konferencija pod nazivom Fortifikacije i vojne komunikacije na tlu BiH od antike do 1918.

Istaknuvši kvalitetnu suradnju tri institucije, direktor Arhiva Amir Kadribegović akcentirao je da je konferencija okupila 27 učesnika, profesora i istraživača iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uz 30 učesnika iz History Festa. Tokom dva dana rada, obrađene su teme: vrste, način izgradnje, proširenja, nadogradnje, teritorijalni raspored i funkcije utvrda, pomoćni redovi i službe u utvrdama, pitanje vodoopskrbe, higijene i zdravstvene njege, svakodnevni život, kao i pitanje fortifikacija u narodnim pjesmama.

Inače, Arhiv HNK-a ove godine obilježava 70 godina svog rada i predmetna je konferencija jedan od devet događaja kojim će taj jubilej da bude obilježen. Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

07-06-2024, 12:57

Povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane, Agencija za sigurnost hrane BiH organizovala je u mostarskom hotelu Buna međunarodnu konferenciju ''Koncept jedinstvenog zdravlja: Trenutno stanje i izazovi za provođenje'', na kojoj se prisutnima obratila i premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač. Zahvalivši organizatoru što je odabrao Mostar i HNK za mjesto na kojem će biti razmotrene teme koje imaju važan uticaj na naše živote, zdravlje i budućnost, Buhač je naglasila da je Svjetski dan sigurnosti hrane samo direktan povod odnosno da je puno važnija činjenica da će Konferencija potaknuti na promišljanje o krucijalnim pitanjima današnjice.

- O sigurnosti hrane koju konzumiramo i koja se nudi potrošačima, dakle građanima ove zemlje, trebamo da vodimo brigu u kontinuitetu. Namirnice koje su nam nužne za život sama su osnova na kojoj počiva čitava struktura koju uokvirujemo imenicama: zdravlje, blagostanje, životna kvaliteta, stabilnost. Jasno je da državne institucije koje brinu o kvaliteti prehrambenih namirnica igraju važnu ulogu u zaštiti hrane, a time i zaštiti zdravlja sviju nas. Mi, u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, izradom i provođenjem zakonske regulative, redovnim inspekcijskim nadzorima nad proizvođačima i distributerima, kao i provođenjem niza analiza možemo puno napraviti. No, odgovornost nije samo na državnim institucijama, regulativama i organima vlasti. Kao i u brojnim pitanjima koja opterećuju našu savremenost, važno je podizanje nivoa svjesnosti i uključenje svakog pojedinca u procese koji će dovesti do bolje brige za naše javno zdravstvo i zdravlje svakog pojedinog čovjeka. A, nedvojbeno, jedno je usko povezano sa drugim – poručila je premijerka HNK-a.

Konferencija je organizovana uz podršku Evropske agencije za sigurnost rane i Razvojnog programa UN-a, u rad su uključeni predstavnici međunarodnih organizacija, nadležnih institucija za sigurnost hrane u zemljama EU-a i pretpristupnim zemljama te predstavnici nadležnih državnih i naučno-istraživačkih institucija te nevladinog sektora u BiH. Osim predavanja i plenarne rasprave o jedinstvenom zdravlju, predstavljene su i mogućnosti za unapređenje saradnje sa Evropskom agencijom za sigurnost hrane kroz projekte, jačanje kapaciteta i naučnu saradnju.

27-04-2023, 10:58

Na dnevnom redu današnjeg zasjedanja Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona je i Odluka o usvajanju Strategije za mlade HNK za period od 2023. do 2028. godine, zajedno sa pripadajućim Akcionim planom. Premijer HNK, Nevenko Herceg za Fenu je izjavio kako je Vlada HNK, vođena idejom da mladi moraju imati svoj zagarantiran prostor u društvenim kretanjima i stvarnu mogućnost uticaja na procese, donijela Strategiju za mlade sa namjerom otvaranja prostora mladim ljudima za razvijanje kreativnosti i slijeđenja ambicija na putu razvoja lokalne zajednice.

-Na izradi Strategije radili su relevantni pojedinci, stručnjaci iz različitih oblasti djelovanja, a u radnoj su grupi bili i predstavnici mladih osoba koji su dali snažan doprinos provedbi istraživanja, analizi rezultata i stvaranju teksta Strategije. Taj dokument utvrđuje probleme i potrebe mladih, razvija strateške smjerove djelovanja i ciljeve kako bismo unaprijedili položaj mladih i zadovoljili njihove potrebe. Sve je bazirano na ishodima provedenih istraživanja, komentirao je Herceg.

Pojasnio je kako su u Strategiji razrađeni programi za oblasti obrazovanja, kulture, zapošljavanja, stambene politike, socijalne i zdravstvene politike, potom oblasti slobodnog vremena i mobilnosti, sigurnosti mladih i dr.

-Ova je Vlada višestruko posvjedočila svoju okrenutost pružanja podrške mladima u brojnim segmentima življenja, školovanja i rada. Ponosan sam na činjenicu da smo vlastitim sredstvima i, dijelom, u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje te Službom za zapošljavanje HNK, u našem mandatu osigurali prvo radno iskustvo za više od 1000 mladih ljudi u zvanjima za koja su se školovali, dok smo u Budžetu za 2023. za tu namjenu planirali dodatnih 5 miliona KM. Stipendiramo više od 3000 studenata, prvi smo pokrenuli programe podrške mladim naučnicima, obnavljamo i unapređujemo školske zgrade, školske sale, podsjetio je prvi čovjek kantonalne vlade.

Strategijom su utvrđena četiri strateška cilja. Prvi je promovisati i unaprijediti programe zapošljavanja mladih i usmjeriti stambene politike za mlade. Drugi je unaprijediti uslove za ostvarivanje prava mladih iz područja socijalne i zdravstvene zaštite. Treći je poboljšati aktivno i kreativno slobodno vrijeme i mobilnost mladih u sigurnom okruženju. Četvrti je promicati važnost odgojno-obrazovnoga sistema i kulturno-umjetničkog aktivizma.

-Kvaliteta Strategije ogleda se u njezinoj razradi. Tako su za svaki navedeni cilj utvrđene mjere i aktivnosti koje direktno utiču na rješavanje problema i zadovoljavanje potreba mladih. Radom na ispunjavanju utvrđenih ciljeva, bit će stvoreni uslovi za afirmisanje mladih, smanjen odlazak mladih iz zemlje, izgrađen konstruktivan i partnerski odnos sa organizacijama koje okupljaju mladež, sve u cilju postizanja višeg nivoa dobrobiti mladih ljudi u društvu. Sve to u konačnici će doprinijeti i privrednom, kao i društvenomu razvoju Kantona, poručio je Herceg.

https://fena.ba/article/1528678/herceg-predlozenom-strategijom-doprinosimo-rjesavanju-problema-i-zadovoljavanju-potreba-mladih

 

20-04-2023, 11:44

Potaknut istupom mostarskih gimnazijalaca, učenika Gimnazije fra Grge Martića, koji su, u okviru Projekta Civitas, pozvali na zakonsko rješenje pitanja uvođenja psihologa u srednje škole na prostoru Hercegovačko-neretvanskog kantona, premijer HNK Nevenko Herceg iskazuje javnu podršku tom poticaju, pozdravljajući aktivno uključivanje mladih u sve društvene tokove u zajednici.

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko – neretvanskog kantona je u izjavi za Fenu podsjetio na činjenicu da je Vlada HNK, na samom izmaku prošle godine, na svojoj 193. sjednici, usvojila Zaključak kojim je resorno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta zaduženo pokrenuti aktivnosti na angažovanju psihologa u školama.

''U stalnoj sam komunikaciji sa resornim ministrom i ova je tema blizu provedbe odnosno očekujem skorašnje rješenje svih nužnih pretpostavki za raspisivanje javnih konkursa za zapošljavanje psihologa u osnovnim i srednjim školama na prostoru svih gradova i općina HNK. Potrebna sredstva za finansiranje troškova bruto plata i naknada osigurali smo u Budžetu za tekuću godinu, rekao je Herceg, čvrsto se zauzimajući za realizaciju ovog projekta, svjestan, kako ističe, stvarne potrebe uključivanja ove struke u rad naših škola.

Sagledavajući, kaže, užurbani ritam i sve izazove savremenog doba kojima smo izloženi, a koje na poseban način pogađaju i opterećuju mlade ljude, briga za očuvanje mentalnog zdravlja nije opcija nego nužnost i odgovornost za osiguranje stručne i odgovarajuće pomoći našoj djeci po ovom pitanju leži na svima nama.

-Duboko svjesni toga, a želeći ići ukorak sa standardima visoko razvijenih evropskih zemalja, mi u Vladi HNK prepoznali smo važnost ove teme i, evo, već nekoliko mjeseci radimo na njezinoj realizaciji, dodao je Herceg.

Poručujući kako se cijelo društvo mora uključiti u svojevrsno sazrijevanje i destigmatiziranje osoba koji su u potrebi za stručnom pomoći od strane psihologa, dodao je kako su pojave društvenih osuda nažalost još uvijek jako prisutne.

-Zbog toga i jest važno djeci i mladima omogućiti susret i razgovor sa stručnjakom u sredini koju poznaju i u kojoj se osjećaju sigurno, a škola svakako treba biti takvo mjesto, zaključuje čelni čovjek Vlade HNK.

Inače, Vlada HNK nastavlja sva pitanja iz oblasti obrazovanja stavljati u sami vrh svojih prioriteta, uporno podižući i radni i životni standard prosvjetnih radnika na cjelokupnom prostoru HNK. Tako su, kazuje nam Herceg, u pripremi i novi kolektivni ugovori koji će našim prosvjetarima osigurati neke dodatne pogodnosti i još bolje radne uslove, ali i zaslužene finansijske naknade za njihov rad.'', izjavio je premijer Herceg.

https://www.fena.ba/article/1527754/herceg-uskoro-uvodimo-psihologe-u-skole-u-hercegovacko-neretvanskoj-zupaniji

 

23-01-2023, 14:31

Pravo na prvu stipendiju i subvenciju iz ovogodišnjeg konkursa za dodjelu stipendija i subvencija smještaja u studentske domove redovnim studentima s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u akademskoj 2022./2023. ostvario je 1.151 student, od prijavljenih njih 1.179, čime je broj stipendista premašio 3.000.  

Od 1.150 studenata, njih 1.120 će koristiti pravo na stipendiju, dok je 31 student ispunio uslove za subvenciju smještaja u studentskim domovima.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK Rašid Hadžović ističe kako će stipendije od ove godine, umjesto dosadašnjih 120 iznositi 150 maraka, a subvencije smještaja umjesto 189 iznosit će 230 maraka.

- Time su Ministarstvo i Vlada HNK nastavili proaktivnu politiku usmjerenu na poboljšanje studentskog standarda, u okviru koje smo, kao i prošle godine, svim studentima omogućili dobivanje stipendije ili subvencije smještaja - podvukao je ministar Hadžović. 

Kada je riječ o Javnom pozivu za pomoć mladim naučnicima-istraživačima s područja HNK, Ministarstvo je uz saglasnost kantonalne vlade donijelo Odluku o odabiru korisnika kojom su svi kandidati koji su ispunili formalno-pravne uslove dobili sredstva po ovom javnom pozivu.

- Ove godine na javni poziv prijavila su se 132 doktoranta, a pravo na sufinansiranje po jednom od 5 programa ostvarilo je 125 doktoranata. S obzirom na to da se ovaj projekat u HNK realizira drugu godinu zaredom, Ministarstvo i Vlada još jednom su iskazali podršku mladim naučnicima, našim asistentima na njihovom akademskom putu i realizaciji istraživačkih projekata i naučnih radova - naglasio je ministar Hadžović.

Javni poziv za pomoć mladim naučnicima-istraživačima s područja HNK, kao i protekle godine obuhvatao je pet programa, a pravo na sufinansiranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija) ostvarila su 54 doktoranta. Pravo na sufinansiranje naučno-istraživačkog/umjetničko-istraživačkog rada u okviru izrade doktorske disertacije ostvarilo je 5 doktoranata, pravo na sufinansiranje troškova odbrane doktorske disertacije 12 doktoranata, pravo na sufinansiranje objavljivanja naučno-istraživačkih/umjetničko-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i učestvovanja na međunarodnim konferencijama ostvarila su 33 doktoranta i podršku izdavanju novije naučne i stručne literature, te univerzitetskih udžbenika dobio je 21 doktorant.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ovim je putem svim dobitnicima stipendija, subvencija i naučnicima zaželio mnogo uspjeha i sreće u njihovom daljem radu, studiranju i usavršavanju.

Ujedno se zahvalio ministru finansija u Vladi HNK Adnanu Faladžiću i svim članovima Vlade na čelu s premijerom Kantona Nevenkom Hercegom što su podržali ovakve aktivnosti.

Kako je ranije istaknuto iz Vlade HNK, odgoj i obrazovanje Vlada je postavila kao jedan od najvažnijih prioriteta u svom radu.

- Sve to na tragu je šireg plana demografske obnove i zadržavanja mladih na ovim prostorima, uz nezaobilazan rast i razvoj kroz osiguranje stalnog poboljšanja općeg standarda i života i obrazovanja i rada - naglasio je premijer Nevenko Herceg, povodom odluke o dodjeli stipendija i subvencija.

Posebno je izrazio zadovoljstvo odlukom Vlade kojom su povećane studentske stipendije, čime je obuhvaćeno više od 3.000 studenata s prostora HNK koji su unutar Vladina programa stipendiranja i subvencioniranja.

- Na to imamo pravo biti ponosni - konstatirao je Herceg, napominjući kako ova kriza ne zaobilazi ni studentsku populaciju te kako je već neko vrijeme poticao na donošenje ovakve odluke, koju su prihvatile i kolege poslanici i ministri, odnosno čelnici kantonalnih resora.  

Podsjetio je da su prvi u Kantonu pokrenuli programe podrške mladim naučnicima, a da je već poznato kako na 'leđima' ovog kantona počivaju najveća novčana izdvajanja za niz centralnih nacionalnih, univerzitetskih, zdravstvenih, kulturnih, obrazovnih, medijskih, sportskih i drugih institucija.

Po njegovim riječima, samo lani za podršku mladim naučnicima-istraživačima s područja HNK izdvojeno je pola miliona maraka.

- Pomogli smo i sufinansiranje troškova III. ciklusa obrazovanja (doktorskih studija), sufinansiranje naučno-istraživačkog rada u okviru izrade disertacije, sufinansiranje troškova odbrane disertacije, sufinansiranje objavljivanja naučno-istraživačkih radova u međunarodnim časopisima i učestvovanje na međunarodnim konferencijama, itd. - podsjetio je premijer Herceg.

Ocijenio je da Vlada HNK stalno potvrđuje maksimalnu socijalnu osjetljivost, podsjećajući na podrške školarcima, studentima, pripravnicima, pa na kraju i mladim naučnicima, članovima akademske zajednice.

Naime, ove školske godine osigurali su besplatne školske udžbenike za sve učenike u osnovnim školama u HNK, njih više od 16.800 u svih devet razreda osnovnoškolskog sistema. 

Također kontinuirano provode programe primanja pripravnika, osiguravajući mladim ljudima prvo radno iskustvo i, po riječima premijera Hercega, dosad je za više od 1.000 osoba u kantonalnim organima HNK osigurana mogućnost sticanja jednogodišnjeg staža.

Pored toga, Vlada je osigurala jednokratnu podršku nezaposlenima s evidencije Službe za zapošljavanje, kao i za 5.500 zaposlenih korisnika kantonalnog budžeta.

Na kraju, udvostručila je i novčanu podršku majkama-porodiljama, produživši je sa ranijih šest na punih dvanaest mjeseci. 

https://fena.ba/article/1302956/program-stipendiranja-vlade-hnz-a-premasio-3-000-studenata-video

22-12-2022, 11:24

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona danas raspravlja o Vladinim izmjenama i dopunama Budžeta za tekuću te o Nacrtu Budžeta HNK za 2023. godinu. Također, na dnevnom redu su Izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, kao i Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju Kantona za realizaciju projekta izgradnje, obnove i opremanja tri bolnice u HNK.

Tim povodom dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona za Fenu podsjetio je na činjenicu da njegova vlada uspijeva sve ove godine održati pozitivnu praksu usvajanja svih važnih finansijskih dokumenata za narednu godinu prije isteka tekuće, što omogućuje stabilno i sigurno finansijsko funkcionisanje cijelog društva već sa početkom kalendarske godine.

- Izgradili smo stabilan i siguran kanton. Riznica nije puna, ali nije ni prazna. Budžet i dalje skrbi za sve socijalne aspekte života, ali ima i snažnu razvojnu dimenziju, a kako o od skupštinskih poslanika očekujem podršku po svim današnjim tačkama, tako i saglasnost za zaduženje kod Razvojne banke od 15 miliona KM za dovršetak vitalnih projekata izgradnje i opremanja nove zgrade Klinike za dječje bolesti (Pedijatrije) SKB-a Mostar i niza odjela dvaju preostalih bolnica u HNK, u Mostaru i Konjicu, budžet za narednu godinu u konačnici će nadmašiti Budžet HNK za 2022. – komentirao je Herceg, istaknuvši kako su pred Skupštinom Izmjene i dopune Budžeta u iznosu od 325.500.000 KM.

- Tim je dokumentom Vlada potvrdila odgovornost u radu i racionalnost u upravljanju javnim finansijama. Njime pravimo još snažniji iskorak, dajemo punu podršku jedinicama lokalne samouprave za njihove ideje usmjerene razvojno-socijalnim i infrastrukturnim projektima, ali i na svim drugim poljima. Njime potičemo privredu, poljoprivredu, turizam, povećavamo primanja svih budžetskih korisnika. Na primjer, osim svih zakonom utvrđenih obaveza, predvidjeli smo i šest miliona KM na ime dodatne podrške budžetskim korisnicima, uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena. Potaknuti spomenutom krizom, predvidjeli smo i dodatnih tri miliona KM na ime podrške domovima zdravlja u Kantonu – ističe premijer HNK.

Pojasnio je kako je, rebalansom Finansijskog plana ZZO-a, predviđeno i dodatnih 13 miliona KM za zdravstvene ustanove, te je i ovom prilikom javno pozvao poslodavce i osnivače bolnica i domova zdravlja u HNK da ih tih sredstava, ukupno 16 miliona KM, omoguće isplatu podrške i zdravstvenim djelatnicima koji opravdano traže svoja prava, ali na pogrešnoj adresi.

- Ovo treba jasno iskomunicirati. Kanton nije osnivač tih ustanova, a kontinuirano iznalazi načine osiguranja dodatne finansijske podrške i bolnicama i domovima zdravlja. U ovih 16 miliona, koji su dodatni plus na sve što je za zdravstvo izdvojeno u 2022. godini, ima dovoljno prostora i za podršku  zdravstvenim djelatnicima, gdje mislim na onaj iznos od 1.080 KM po korisniku, ali i za podmirenje niza drugih obaveza i tekućih troškova – precizirao je Herceg.

Premijer HNK podsjetio je kako su prošle sedmice izmirili gotovo tri miliona KM na ime nabavke udžbenika za sve osnovnoškolce, od čega su u potpunosti rasteretili sve općine i gradove. Nastavljaju i sa podrškom za naučnike, potom za projekte dva univerziteta, ustrajavaju u stipendiranju i subvencioniranju više od 2.500 studenata, a i ove će godine u kantonalne organe i ustanove primiti značajan broj pripravnika koji će tako steći svoja prva radna iskustva.

- U ovim izmjenama i dopunama planirali smo sredstva kojima kontinuirano poboljšavamo materijalni status korisnika koji svoja prava ostvaruju na osnovu Zakona o zaštiti porodice sa djecom. Nastavljamo brinuti za borce i potvrđujemo spremnost da svima njima, osobito preduzetnicima iz te populacije, osiguramo podršku za njihove razvojno-poduzetničke projekte. Uspjeli smo riješiti pitanje osiguranja naših vjerskih službenika, pomažemo obnovu i rekonstrukciju vjerskih objekata. Značajna sredstva planiramo za rekonstrukciju i investicijsko održavanje pravosudnih, policijskih i zdravstvenih te školskih i sportskih objekata i infrastrukture. Kroz projekat energetske efikasnosti, obnovili smo na desetine objekata i sve smo bliže cilju, a to je obnova svih javnih objekata u HNK – dodao je premijer, dotaknuvši se i nasljeđenih obaveza po pravomoćnim sudskim rješenjima i vansudskim nagodbama.

- Te obaveze sustavno izmirujemo po dinamici koja je dogovorena sa našim socijalnim partnerima, a ova vlada nije generirala stvaranje niti jedne nove presude po osnovama bilo koje povrede radničkih prava. Ponosan sam na izvrsne odnose sa sindikalnim organizacijama korisnika kantonalnog budžeta. Sa svima imamo sklopljene nove kolektivne ugovore, s nizom novih i značajno unaprjeđenih radničkih prava – komentirao je Herceg poručivši kako Vlada u potpunosti ispunjava sve obaveze preuzete tim kolektivnim ugovorima, potpuno opredijeljena uspješno odgovoriti krizama i, povrh svega, zaustaviti odljev mladih i visokoobrazovanih osoba.

- Na kraju, vezano za Nacrt Budžeta za 2023., po svojem ukupnom iznosu i strukturi, na tragu je Vladina obećanja s početka mandata. Mi vodimo odgovornu politiku i poduzimamo mjere koje funkcioniranje Kantona usklađuju sa realnim mogućnostima i potrebama, odnosno koje su zaustavile raniju praksu budžetskog deficita te doprinjele konsolidiranju stanja na polju kantonalnih javnih finansija. K tome, budžet su učinile razvojnim, sačuvavši i unaprijedivši i njegovu socijalnu dimenziju. Pred poslanicima je danas uravnotežen budžet koji se zasniva na realnoj projekciji prihoda i sa njima uravnoteženim rashodima. Projicirani rashodi s jedne strane rezultat su uvažavanja realnih zahtjeva budžetskih korisnika, a sa druge rezultat ostvarenja Budžeta u 2022. godini – dodaje Herceg, uz napomenu kako Nacrt donose u vrijeme kada smo suočeni s vrlo ozbiljnom privrednom krizom koja se ogleda u evidentnim poskupljenjima životnih namirnica i drugih proizvoda.

- No, unatoč tome, uvjeren sam kako je planiran realno i kako ćemo zadržati stabilnost javnih finansija i u godini koja je pred nama. Uz to, u ovom smo dokumentu zadržali postojeći nivo prava, a u skladu sa projekcijom rasta prihoda ojačali smo razvojnu dimenziju kroz planiranje sredstava za poticaje i podrške. Uvjeren sam kako će poslanici danas konstruktivno raspravljati o predloženim dokumentima, kako ćemo ih zajednički unaprjediti i osigurati njihova usvajanja do kraja godine čime ćemo osigurati i realizaciju obaveza koje su vezane za usvajanje, prije svega, Rebalansa budžeta za 2022. – zaključio je Herceg, poručivši kako od poslanika očekuje prepoznavanje važnosti ovako utvrđenoga Prijedloga Izmjena i dopuna Budžeta za 2022. i Nacrta budžeta za 2023. i kako će oba dokumenta dobiti punu podršku kako bi Vlada uspjela odgovoriti izazovima i zadaćama koje su pred njom i svima nama. 

https://fena.ba/article/1299361/herceg-od-skupstinskih-zastupnika-danas-ocekujem-punu-potporu-vitalnim-dokumentima-za-stabilan-razvojni-put-hnz-a

24-11-2022, 10:08

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je utvrđeno da promjenom pondera Kantonu Sarajevu nije povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu općina Centar Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža koje su tražile zaštitu prava na lokalnu samoupravu.

Komentirajući ovu presudu koja se odnosi na primjenu Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH čije su izmjene godinama tražili svi ostali kantoni u FBiH, dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona izjavio je za Fenu kako je Sarajevo neopravdano bilo u povoljnijem položaju u odnosu na sve druge prostore u Federaciji te da je sada njegovo argumentirano nastojanje konačno i sudski potvrđeno što će, ocijenio je, donijeti boljitak cjelokupnoj Federaciji.

- Činilo mi se ponekad kako sam bio poprilično usamljen u javnomu prostoru kada govorimo o ovoj problematici. Da budem do kraja izravan, raduje me što su i kolege iz drugih kantona konačno otvorili oči i u ključnomu trenutku javno progovorili. Pokazali smo zajednički kako više nijedan kanton, osim onoga privilegiranog, ne pristaje na ovako diskriminirajuće zakonske odrednice - poručio je predsjednik Herceg.

Dodao je kako je zbog primjene ranije verzije Zakona o pripadnosti javnih prihoda HNK izgubio gotovo jedan i pol godišnji budžet.

- To je novac kojim smo, kroz proteklih petnaest-šesnaest godina, mogli pokrenuti čitav niz dodatnih razvojnih projekata, još i snažnije poboljšati materijalne statuse naših budžetskih korisnika, dodatno uložiti u javnu infrastrukturu, gospodarske zone, prometno povezivanje, potom u prosvjetu, znanost, kulturu i sport… Raduje me ova vijest o presudi Ustavnoga suda FBiH i očekujem hitnu primjenu usvojenih i, evo, sudski potvrđenih izmjena predmetnoga zakona jer raspodjela javnoga novca ne smije više biti diskriminatorna i u korist samo jednog administrativnog prostora u FBiH, što je bila odlika i bivšeg sistema odnosno bivše države - zaključio je predsjednik Herceg.