BOŽIĆNO-NOVOGODIŠNJI SUSRET
18-12-2019, 15:12

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara organizirali su danas, povodom božićnih i novogodišnjih praznika, prijem za predstavnike javnog, političkog, privrednog, kulturnog i vjerskog života s područja HNK.

Čestitajući praznike okupljenima, premijer Herceg je rekao:

''Dame i gospodo,

Dragi prijatelji,

dopustite da Vas srdačno pozdravim i izrazim iskrenu dobrodošlicu na naše predpraznično druženje kojeg već tradicionalno organizujem zajedno s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Vjerujem kako Vam je svima poznato da naš gradonačelnik ima određenih zdravstvenih tegoba zbog čega danas nije mogao biti s nama. Stoga mu, u ime svih nas, želim da se što prije opravi, vrati svojoj porodici i obavezama koje ga očekuju.

Za nas vjernike Božić je praznik života i svjetlosti, praznik mira i radosti, porodične i prijateljske bliskosti i razumijevanja.

U tom duhu iznimno mi je drago što sa svima Vama mogu podijeliti radost Božića i univerzalne poruke koju nosi.

Poštovani prijatelji,

Ovo je i prilika i da se kratko osvrnem na godinu koja je na izmaku. Kada bih kao sveučilišni profesor trebao ocijeniti naš ovogodišnji rad – nadam se da mi neće zamjeriti – ako kažem da bi to, unatoč brojnim izazovima, bila dobra ocjena. Naravno, kao i u svakom poslu uvijek može bolje, ali u konačnici držim da smo uradili ono najbolje što se u datim okolnostima moglo.

Iznimno mi je drago što smo ovih dana završili značajan dio složenog i zahtjevnog posla vezanog za donošenje najvažnijih kantonalnih finansijskih dokumenata – usvojen je Nacrt Budžeta, Izmjene i dopune Budžeta za ovu godinu i finansijski dokumenti vanbudžetskih korisnika. Uvjeren sam u to kako ćemo do kraja godine – što je postalo uobičajeno od našega dolaska, usvojiti konačne verzije tih dokumenata i tako osigurati sve potrebne preduslove za izvršavanje povjerenih nam zadaća u 2020. godini. 

Stoga dopustite da svima Vama, kolegama ministrima, skupštinskim delegatima, brojnim saradnicima koji u sjeni marljivo rade, zahvalim na uloženom trudu ali i da Vas pozovem da u 2020. godini nastavimo uspješan rad.

U tom kontekstu osobito mislim na privredni razvoj bez kojeg nema niti demografske obnove, zaustavljanja trenda odlaska, osobito mladih niti vjere u bolje sutra na ovom prostorima. U vremenu pred nama to mora biti naš ključni prioritet.

Dragi prijatelji,

U dobroj vjeri kako će - ne samo praznik Božića nego i svi praznici koji su pred nama - zadržati i dodatno osnažiti našu opredijeljenost za međusobnim uvažavanjem, razumijevanjem i radom u općem interesu, lično i u ime svojih saradnika svima Vama želim sretnu i uspješnu Novu godinu.

Nama koji smo u iščekivanju najradosnijeg katoličkog praznika, želim čestit i blagoslovljen Božić tradicionalnom riječima NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ I SVETO POROĐENJE ISUSOVO! 

U ime gradonačelnika Bešlića, božićno-novogodišnju čestitku uputila je Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika koja se kratko osvrnula i na rad Gradske uprave.